Odp: Rzepak
na pewno w cenie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 90 91 92 93 94 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
na pewno w cenie
a w ogóle czym teraz na wiosnę na pierwszy raz jedziecie na rzepaku przeciw grzybkom
właśnie tym
znaczy się czyste Tebu i tyle ? spodziewałem się zaraz jakiegoś Caryxu itp
Ja daję na jesieni raz i na wiosnę drugi raz tebukonazol, i o ile rzepak nie był za gęsto posiany to ładnie stał sztywno. Dwa lata temu to jeszcze dorzuciłem pół litry ccc.
U mnie w tym roku Toprex.
I kiedy zamierzasz robić zabieg Toprexem?
w sezonie 2014/2015 (zabieg 4 kwietnia) toprex i w odmianie Monolit miejscami miałem place położone,
w sezonie 2015/2016 tebukonazol (zabieg 10 kwietnia) i odmiana Adriana poległa, odmiana Aixer stał do końca
w moim zaledwie 3 sezonie z rzepakiem stwierdzam że duuużo zależy od odmiany.
W tym roku na pewno trzeba będzie wjechać wcześniej.
Mój miejscami zdycha, na 7 ha pewnie z 2 wyleci, bagno i non-stop dopaduje.
I kiedy zamierzasz robić zabieg Toprexem?
Póki co to mam problem z podaniem drugiej dawki azotu w postaci rsm. Jeszcze nie idzie w górę także trzeba poczekać.
Można jechać 0,7 L/HA Topsin + 0,6 L/HA Tebu - fajny zabieg ekonomiczny w miarę ale lepsze działanie niż samo Tebu. Można tez jechać Tilmorem .
InfinityPG napisał/a:I kiedy zamierzasz robić zabieg Toprexem?
Póki co to mam problem z podaniem drugiej dawki azotu w postaci rsm. Jeszcze nie idzie w górę także trzeba poczekać.
U mnie to samo , dziś dolalo i między saczkami znów nie ciekawie się zrobiło ... pogoda rozdaje karty panowie w tej wiosny.
Na całym rzepaku mam sporo takich placów jak tu za płotem.
za mokro.
U mnie tez były tam gdzie mokro tak się zrobiło juz jesienia ...
Teraz juz zakryl wszystko a nast tyg idzie skracanie; )
Rozmawiałem z kolegą wczoraj i mówił że będzie poprawiał rzepak na jednoliściene. Mówił że jeszcze kilka dni i będzie za późno, bo rzepak zacznie wybijać w pę i oprysk będzie przypalał rzepak... Mówił, że później nie wolno pryskać, bo psuje się rzepak. Prawda to? Nigdy nie zwracałem uwagi na to biorąc pod uwagę, że to jednoliścienne.
prawda, jak nie masz samosiewów dużo to bym sobie odpuscił,istnieje możliwość przypalenia rzeoaku ze wzgledu na zimno i te srodki muszą mieć dość spory odstep od inych zabiegów. kolega sobie przypalił w ubiegłym roku i rzepak zredukowal boczne pedy
No to dobra a jakby opryskał później jak będzie ciepło? Tylko wtedy już będą pączki .... To w sumie nie wiadomo jak zrobić, bo kolega co pryskał to też zimno w nocy było a dwa dni temu jeszcze przymrozki....
jak masz pryskać to teraz, ale odstep z nastepnym zabiegiem z 5 dni
dziś zrobiłem samosiewy w rzepaku drugi raz co prawda bo ten z jesieni nie koniecznie ! a przy okazji coś delikatnie na robaka , i bor + mangam , jurto caryxy i tebu,i perynex, odrzywki bo strzela w pąk, i nawóz ostatni ,
Strony Poprzednia 1 … 90 91 92 93 94 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo