1,821

Odp: Rzepak

na pewno w cenie smile

mdw

1,822

a w ogóle czym teraz na wiosnę na pierwszy raz  jedziecie na rzepaku przeciw grzybkom

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,823

właśnie tym

mdw

1,824

znaczy się czyste Tebu i tyle ?   spodziewałem się   zaraz  jakiegoś Caryxu itp big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,825

Ja daję na jesieni raz i na wiosnę drugi raz tebukonazol, i o ile rzepak nie był za gęsto posiany to ładnie stał sztywno. Dwa lata temu to jeszcze dorzuciłem pół litry ccc.

1,826

U mnie w tym roku Toprex.

1,827

I kiedy zamierzasz robić zabieg Toprexem?

1,828 Ostatnio edytowany przez zorak (2017-03-22 08:58:20)

w sezonie 2014/2015 (zabieg 4 kwietnia) toprex i w odmianie Monolit miejscami miałem place położone,
w sezonie 2015/2016 tebukonazol (zabieg 10 kwietnia) i odmiana Adriana poległa, odmiana Aixer stał do końca
w moim zaledwie 3 sezonie z rzepakiem stwierdzam że duuużo zależy od odmiany.
W tym roku na pewno trzeba będzie wjechać wcześniej.

gg 5118068

1,829

Mój miejscami zdycha, na 7 ha pewnie z 2 wyleci, bagno i non-stop dopaduje.

1,830

InfinityPG napisał/a:

Póki co to mam problem z podaniem drugiej dawki azotu w postaci rsm. Jeszcze nie idzie w górę także trzeba poczekać.

1,831

Można jechać 0,7 L/HA Topsin + 0,6 L/HA Tebu - fajny zabieg ekonomiczny w miarę ale lepsze działanie niż samo Tebu. Można tez jechać Tilmorem .

1,832

Pawel21990 napisał/a:
InfinityPG napisał/a:

Póki co to mam problem z podaniem drugiej dawki azotu w postaci rsm. Jeszcze nie idzie w górę także trzeba poczekać.

U mnie to samo , dziś dolalo i między saczkami znów nie ciekawie się zrobiło  ... pogoda rozdaje karty panowie w tej wiosny.

1,833

http://i64.tinypic.com/2en3vjb.jpg

Na całym rzepaku mam sporo takich placów jak tu za płotem.

1,834

za mokro.

mdw

1,835

U mnie tez były  tam gdzie mokro tak się zrobiło juz jesienia  ...
Teraz juz zakryl wszystko a nast tyg idzie skracanie; )

1,836

Rozmawiałem z kolegą wczoraj i mówił że będzie poprawiał rzepak na jednoliściene. Mówił że jeszcze kilka dni i będzie za późno, bo rzepak zacznie wybijać w pę i oprysk będzie przypalał rzepak... Mówił, że później nie wolno pryskać, bo psuje się rzepak. Prawda to? Nigdy nie zwracałem uwagi na to biorąc pod uwagę, że to jednoliścienne.

1,837

prawda, jak nie masz samosiewów dużo to bym sobie odpuscił,istnieje możliwość przypalenia rzeoaku ze wzgledu na zimno i te srodki muszą mieć dość spory odstep od inych zabiegów. kolega sobie przypalił w ubiegłym roku i rzepak zredukowal boczne pedy

mdw

1,838 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2017-03-28 08:35:16)

No to dobra a jakby opryskał później jak będzie ciepło? Tylko wtedy już będą pączki .... To w sumie nie wiadomo jak zrobić, bo kolega co pryskał to też zimno w nocy było a dwa dni temu jeszcze przymrozki....

1,839

jak masz pryskać to teraz, ale odstep z nastepnym zabiegiem z 5 dni

mdw

1,840

dziś zrobiłem samosiewy w rzepaku drugi raz co prawda bo ten z jesieni nie koniecznie ! a przy okazji coś delikatnie na robaka , i bor + mangam , jurto caryxy i tebu,i perynex, odrzywki bo strzela w pąk, i nawóz  ostatni ,

Leszek   dla kolegów'