Odp: Wiosna 2017
Dokladnie , tyle deszczu ze najlepiej by bylo w 4-5 dawkach robic zeby roslina pobrala
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2017
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dokladnie , tyle deszczu ze najlepiej by bylo w 4-5 dawkach robic zeby roslina pobrala
U mnie wczoraj i przez noc wlało 27l.
Wszystko pływa.
I to 5 maja. Powiem szczerze że nie przypominam sobie sytuacji żeby w maju tyle na raz wody spadło. Jak dobrze pamiętam to przeciętny maj zazwyczaj w sumie miał koło 20l.
I sarny zjadły mi 1,5 ha łubinu na 3ha kawałku.
Dokładnie połowę kawałka tylko w poprzek. Gdyby się okazało za parę dni że nic tam nie urośnie to po afalonie można siać bez głębokiego mieszania?
Też mi się tak wydaje że wy pukało tylko ciekawe co z tego będzie
Ależ dziś była piękna pogoda zero wiatru wszystkie wiatraki stały od rana więc zrobiłem opryski doglebowe bo wilgotność była i na grzyba pszenżyto po południu.Potrzeba słoneczka jeszcze.
Pany do dupy ta wiosna , najpierw zimno i mokro teraz się ociepliło ale jeszcze bardziej mokro , a ja mam 15 ha ziemniaków do wsadzenia 30 ha kukurydzy do zasiania i parę hektarów prosa na baloty.Dziś siałem nawozy 80 zaliczyłem 3 wtopy , zapiąłem siewkę do emtiego no i niby szedł ale koła w siewce miejscami stawały i koleiny że szok.
Chyba nie widzieliście prognozy na przyszły tydzień.
Na meteo.pl wszystkie modele pokazują że czeka nas kolejna fala przymrozków.
Zobaczyłem to 3 godziny temu. zjadłem kolacje wlałem do opryskiwacza P i K i poleciałe w porzeczki. Jak pogoda pozwoli jutro poprawię mikro+siarka+magnez. Gmeralnie nikt po za mną dziś u nas nie pryskał. wszędzie woda stoi w porzeczkach maa zielone dywany z kończyny więc szło aczkolwiek są miejsca w których koleiny się pogłębiają.
u mnie od poczadku marca spadło ok 120l a w zeszłym roku marca do grudnia 250... w czwartek 10 wczoraj ponad 20
zazdroszcze
zazdroszcze
Ciebie też zapraszam po wodę.
ja z kolei musze prysnąć czosnek na grzybka i na chwasta i cały czas jak nie deszcz to za silny wiatr i tylko patrzę ja chwaściki rosną (chaber i perzyk )ale się doczekają wrrrrrrrrrrrr
a chabra to czym?
To czym najlepiej teraz pojechać Żyta? Na oprysk w najbliższym czasie nie ma szans deszcz deszcz i jeszcze raz deszcz. Poczekać jeszcze i po deszczach prysnąć odżywką z mocznikiem i siarczanem? Czy Saletra pojechać?
Stachu motasz się z tym co dać. Przyznam że przez pogodę też się motam z kolejnością, nie wiem czy najpierw pojechać w pszenice czy w porzeczki a może gorczycę. A jak jechać to co dać? najpierw na chwasta czy odżywkę a może RSM w pszenice.....
Ja wiem co chcę dać ale nie wiem w jakiej kolejności. teraz też mam pauzę bo popadało.
Z saletrą to powinieneś być dawno na polu. Siarczan i mocznik nie zaszkodzi.
Dałem gnojowice pod korzeń i Saletrzak już też dałem efektów brak. Wiec nie wiem czym poprawić.
Zimno.
Rewelacji nie oczekuj.
Zapomniałem o oprysku siarczan plus mikro amino plus mocznik i jest h....
Właśnie przez to zimno te słabe zboża niewiele się dokrzewiły... i nie wyglądają jakoś super tyle że ciemniejsze.
Powiem tak, mi tam gdzie pH jest ok dokrzewiło się pięknie. Nawet jara się już pokrzewiła miejscami. Ale tam gdzie pH poniżej 6 i na dodatek mokro to bida
Dokładnie! U ,mnie to samo.
Też to potwierdzam, najrówniejsze ozime mam na polu gdzie wapno poszło na orkę. Lata mamy ostatnio ekstremalnie różne, jakichkolwiek reguł trudno się doszukiwać.
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2017
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo