1,921

Odp: Rzepak

W fazie luźnego kwiatostanu to raczej już nie, mój ma w większości zwarty i sporadycznie pojawiają się kwiatki. Przy tym nalocie i prognozowanym ochłodzeniu słodych robi największe szkody.

1,922

androl napisał/a:

Ta sama chmura nasz sięgnęła, w tej chwili znów zrobiło się siwo.

I leje cały czas, wody pełno w ścieżkach. Przez tydzień nie wjedziemy teraz a słodych się cieszy.

1,923

Właśnie chyba sobie daruję, ale ludzie pryskają na potęgę.

1,924

w nocy skończyłem rzepak opadanie  płatka  yamato  1.75 l+proteus  0.6 l i czekam na żniwa

Leszek   dla kolegów'

1,925

sarast napisał/a:

w nocy skończyłem rzepak opadanie  płatka  yamato  1.75 l+proteus  0.6 l i czekam na żniwa

Daj trochę tej pogody. U mnie kur... leje i leje. Jeden dzień pogody co był.

1,926

od rana lekko pada ale ma się po popołudniu przejaśnić.

Leszek   dla kolegów'

1,927

Wczesnie robisz ten zabieg.mogles strobiluryny dorzucic

1,928

sarast napisał/a:

Dosuszasz czymś? Czy czekasz aż sam dojdzie?

1,929

sarast  to ile cię zabieg wyniusł ??
Na słodyszka pryskałem tydzień temu .  a na płatka jeszcze nie  może w tym tygodniu coś popryskam .

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,930

nie wiem ile ? jeszcze faktura nie doszła a jeszcze bortytan i mangam i po 10 kg mocznika  ! a przed tym chłodem już raz proteusem robiłem .tak wyszło bo bałem się 3 raz robić dursbanem i i jemu pochodnym bo mamy z inspekcji upirdliwego inspektora który potrafi brać sobie rosliny do sprawdzenia na zawartosć  chloropiryfos   a mało nas rolników jest tak że mam go pare razy do roku, i jednak strach jest o pszczoły, kolega nawet wczoraj odpuścił T1 na pszenicach bo była na trasie przelotów pszczół , a ule w barakowozach bo rzepaku setki ha u obszarowców.a co do dosuszania to rundap .

Leszek   dla kolegów'

1,931

Jak martwisz się o pana inspektora poczynania, to wiedz, że od tego roku glifosaty utraciły rejestrację na dosuszanie i jest bezwzględny zakaz ich stosowania w dosuszaniu, jak i przedżniwnym zwalczaniu chwastów. Tak mnie na kontroli panowie poinformowali. Ponadto z zupełnie innej beczki, ale jednocześnie wszedł przepis na obowiązkowa atestację zaprawiarek do nasion raz na 2 lata.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,932

No właśnie coś mówili na temat tych zaprawiarek. Wiesz Marku coś dokładniej jak to ma wyglądać?

1,933

Jak z opryskiwaczami kasa za znaczek. Kolega zapytał na szkoleniu czy na betoniarkę mu przykleją, tylko się roześmiał prowadzący.

1,934

MAREKPE napisał/a:

Jak martwisz się o pana inspektora poczynania, to wiedz, że od tego roku glifosaty utraciły rejestrację na dosuszanie i jest bezwzględny zakaz ich stosowania w dosuszaniu, jak i przedżniwnym zwalczaniu chwastów. Tak mnie na kontroli panowie poinformowali. Ponadto z zupełnie innej beczki, ale jednocześnie wszedł przepis na obowiązkowa atestację zaprawiarek do nasion raz na 2 lata.

WIEM dla tego szukamy mocnego kombajnu.   (':lol:', '');                ale cos słyszałem że DuPont wygrał że rundap nie szkodzi ...

Leszek   dla kolegów'

1,935

androl napisał/a:

Kolega zapytał na szkoleniu czy na betoniarkę mu przykleją

Przykleją, pytałem.

MAREKPE napisał/a:

sarast  napisał/a:

WIEM dla tego szukamy mocnego kombajnu.   (':lol:', '');                ale cos słyszałem że DuPont wygrał że rundap nie szkodzi ...

Ale rejestracji nie ma i zakaz stosowania na wszystkie żywe rośliny uprawiane na żywność dla ludzi i zwierząt. Próbowałem tematu, że ziarno na paliwa i pelet, opał, ale nie ma opcji bo łatwo o nadużycia...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,936

Ciekawe czy przypadkiem, nie będą chcieli wprowadzić jakichś badań na zawartość glifosatu na skupach? Skoro zabronione to jest, to całkiem możliwe.

1,937

mój zaczyna kwitnąć odpuszczam zabieg na słodyszka polece dopiero na płatek

Rolnik z powołania:-)

1,938

A tak w ogóle jak wam się przedstawiają rzepaki ? bo patrząc na pogode i nie ruwność kwitnienia  to  będzie  tragedia z niego ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,939

Powiem Ci po żniwach , ale szału chyba nie będzie.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,940

wojtas napisał/a:

A tak w ogóle jak wam się przedstawiają rzepaki ? bo patrząc na pogode i nie ruwność kwitnienia  to  będzie  tragedia z niego ...

u nas strzeliły równo i ładne na razie !! mróz zapowiadają !! i nie ubezpieczyłem jak na złość w tym roku bo się zgapiłem...  ale tak z jesieni prazony przez mszyce żółtaczką nie rokował a jednak się pozbierał ale mu nawaliłem....zobaczymy?

Leszek   dla kolegów'