Odp: Rzepak
W fazie luźnego kwiatostanu to raczej już nie, mój ma w większości zwarty i sporadycznie pojawiają się kwiatki. Przy tym nalocie i prognozowanym ochłodzeniu słodych robi największe szkody.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 95 96 97 98 99 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W fazie luźnego kwiatostanu to raczej już nie, mój ma w większości zwarty i sporadycznie pojawiają się kwiatki. Przy tym nalocie i prognozowanym ochłodzeniu słodych robi największe szkody.
Ta sama chmura nasz sięgnęła, w tej chwili znów zrobiło się siwo.
I leje cały czas, wody pełno w ścieżkach. Przez tydzień nie wjedziemy teraz a słodych się cieszy.
Właśnie chyba sobie daruję, ale ludzie pryskają na potęgę.
w nocy skończyłem rzepak opadanie płatka yamato 1.75 l+proteus 0.6 l i czekam na żniwa
w nocy skończyłem rzepak opadanie płatka yamato 1.75 l+proteus 0.6 l i czekam na żniwa
Daj trochę tej pogody. U mnie kur... leje i leje. Jeden dzień pogody co był.
od rana lekko pada ale ma się po popołudniu przejaśnić.
Wczesnie robisz ten zabieg.mogles strobiluryny dorzucic
Dosuszasz czymś? Czy czekasz aż sam dojdzie?
sarast to ile cię zabieg wyniusł ??
Na słodyszka pryskałem tydzień temu . a na płatka jeszcze nie może w tym tygodniu coś popryskam .
nie wiem ile ? jeszcze faktura nie doszła a jeszcze bortytan i mangam i po 10 kg mocznika ! a przed tym chłodem już raz proteusem robiłem .tak wyszło bo bałem się 3 raz robić dursbanem i i jemu pochodnym bo mamy z inspekcji upirdliwego inspektora który potrafi brać sobie rosliny do sprawdzenia na zawartosć chloropiryfos a mało nas rolników jest tak że mam go pare razy do roku, i jednak strach jest o pszczoły, kolega nawet wczoraj odpuścił T1 na pszenicach bo była na trasie przelotów pszczół , a ule w barakowozach bo rzepaku setki ha u obszarowców.a co do dosuszania to rundap .
Jak martwisz się o pana inspektora poczynania, to wiedz, że od tego roku glifosaty utraciły rejestrację na dosuszanie i jest bezwzględny zakaz ich stosowania w dosuszaniu, jak i przedżniwnym zwalczaniu chwastów. Tak mnie na kontroli panowie poinformowali. Ponadto z zupełnie innej beczki, ale jednocześnie wszedł przepis na obowiązkowa atestację zaprawiarek do nasion raz na 2 lata.
No właśnie coś mówili na temat tych zaprawiarek. Wiesz Marku coś dokładniej jak to ma wyglądać?
Jak z opryskiwaczami kasa za znaczek. Kolega zapytał na szkoleniu czy na betoniarkę mu przykleją, tylko się roześmiał prowadzący.
Jak martwisz się o pana inspektora poczynania, to wiedz, że od tego roku glifosaty utraciły rejestrację na dosuszanie i jest bezwzględny zakaz ich stosowania w dosuszaniu, jak i przedżniwnym zwalczaniu chwastów. Tak mnie na kontroli panowie poinformowali. Ponadto z zupełnie innej beczki, ale jednocześnie wszedł przepis na obowiązkowa atestację zaprawiarek do nasion raz na 2 lata.
WIEM dla tego szukamy mocnego kombajnu. (':lol:', ''); ale cos słyszałem że DuPont wygrał że rundap nie szkodzi ...
Kolega zapytał na szkoleniu czy na betoniarkę mu przykleją
Przykleją, pytałem.
WIEM dla tego szukamy mocnego kombajnu. (':lol:', ''); ale cos słyszałem że DuPont wygrał że rundap nie szkodzi ...
Ale rejestracji nie ma i zakaz stosowania na wszystkie żywe rośliny uprawiane na żywność dla ludzi i zwierząt. Próbowałem tematu, że ziarno na paliwa i pelet, opał, ale nie ma opcji bo łatwo o nadużycia...
Ciekawe czy przypadkiem, nie będą chcieli wprowadzić jakichś badań na zawartość glifosatu na skupach? Skoro zabronione to jest, to całkiem możliwe.
mój zaczyna kwitnąć odpuszczam zabieg na słodyszka polece dopiero na płatek
A tak w ogóle jak wam się przedstawiają rzepaki ? bo patrząc na pogode i nie ruwność kwitnienia to będzie tragedia z niego ...
Powiem Ci po żniwach , ale szału chyba nie będzie.
A tak w ogóle jak wam się przedstawiają rzepaki ? bo patrząc na pogode i nie ruwność kwitnienia to będzie tragedia z niego ...
u nas strzeliły równo i ładne na razie !! mróz zapowiadają !! i nie ubezpieczyłem jak na złość w tym roku bo się zgapiłem... ale tak z jesieni prazony przez mszyce żółtaczką nie rokował a jednak się pozbierał ale mu nawaliłem....zobaczymy?
Strony Poprzednia 1 … 95 96 97 98 99 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo