1,961

Odp: Rzepak

Dziś na części rzepaku poszedł Pictor + Proteus. Mokro miejscami i stoi woda...

1,962

Ja jeszcze nie, co kupić Pictor czy Acanto ?

1,963

Pictor

1,964

Dlaczego?acanto+triazol

1,965

Przepraszam pomyliłem środki. Pikoksyrtobina bardzo dobra na rzepak. Z dobrym skutkiem stosowałem też prochloraz + tebukonazol.

1,966

Dzis kupilem korazzi+dafne

1,967

Wybór jest dość duży, budżetowo i na bogato http://www.farmer.pl/multimedia/artimg/20551.html

1,968

ja wczoraj poleciałe pictorem. rzepak ponad tylne błotniki w 360 potęga...

Rolnik z powołania:-)

1,969

Jak to jest u was, warto siać rzepak ze swoich nasion czy to sie opłaca i czy ktoś z was tak robi

1,970

A ile ''zaoszczędzisz'' na hektarze ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,971

wiem że sieją , ale nie wszystkie odmiany sie do tego nadają, albo dają na domieszke z 1 kg/ha,

mdw

1,972

też to widziałem .... hm . kosztów w rzepaku nie mało ale cięcie kosztów  zaczynać od nasion ??  moim zdaniem nie bardzo.

Leszek   dla kolegów'

1,973

Mozna siac swoje ale po pierwsze musisz siać jak najgrubsze nasiona zeby był plon. Czyszczenie plus zaprawianie i masz cene liniowki.

Case Magnum 7210, MF 38

1,974

no właśnie koszty w rzepaku. Ten rok będzie dobrym porównaniem jeśli chodzi koszty i ile zostaje z hektara:
- mam w jednym kawałku troszkę ponad 7 ha. W sierpniu spinka aby wszystko zrobić terminowo, posiany 25 sierpnia. Pod korzeń obornik + polifoska. Pięknie powschodził. Chwasty, robak, grzyb, regulacja. Jesienią szedł jak burza. Wiosną szybko azot, robak, grzyb, robak, regulacja, grzyb .... nic mu nie brakowało - szedł jak burza. Ogólnie dopilnowany, nic nie zaniedbane, wygląda zacnie.
- sąsiad ma pole obok, dzieli nas droga. Posiał 2,5 ha. Jak ja tyrałem w sierpniu to on kończył żniwa. Na spokojnie bez pośpiechu urobił pole i posiał koło 10 września, pod korzeń odrobina polifoski. Wschody masakryczne. Pod koniec października oprysk na chwasty i to koniec jesienią. Wiosną jak ja sypałem drugą dawkę to on jechał z pierwszą. Jeden oprysk na grzyba i robaka w czasie kwitnienia. Zero regulacji. W między czasie druga dawka azotu. I na tym koniec. Rzepak nie wygląda najgorzej.
Podsumowanie po żniwach jak poważymy, sprzedamy i odliczymy poniesione nakłady. Zobaczymy komu w kieszeni zostanie więcej. Ale jeśli mam być szczery to boję się o wynik wink

gg 5118068

1,975

ja juz sie wyleczylem z liczenia jak na polu jeszcze stoi wszystko

mdw

1,976

ja też nie liczę jak stoi na polu. Chodzi mi o to ile nakosimy i ile z tego zarobimy po odliczeniu poniesionych kosztów.

gg 5118068

1,977

smile Co bardziej doświadczony nie liczy na polu. Bo kto naprzód liczy 2 razy liczy smile

1,978

W rzepaku troszkę śladów po gradzie jest.

1,979

Panowie jak jest u was w temacie desykacji?  Zastanawiam się czy robić ten zabieg czy nie  ... boje się że nie równo będzie dochodził. Dodam że nie mam zachwaszczenia!  Jakie są wasze doświadczenia?

1,980

Jasnowidzem tutaj nikt nie jest. Takie sprawy trzeba rozkminiac widząc rzepak. Ja przez ostatnie dwa lata nie desykowalem i pomimo tego że na polu były gdzieniegdzie zielone luszczyny to wilgotność w granicach 6-9 .

Case Magnum 7210, MF 38