441

Odp: Jęczmień ozimy

chemia robi swoje

mdw

442

U nas tydzień ładnej pogody i w pole można jechać

443

Mój będzie gotowy za 2 tyg. wczoraj przed wieczorem dostał na dosuszenie.

444

koło 5-10 pod kose  chyba że zaczeni padać to dłużej  , Rzepaki zaczynają randapować i kleić

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

445

ja swojego machłem rundupem bo jeczmień ma 18% wilgotności a pszenicy której trochę jest zielona.i nie mogę na nią patrzeć ! w następnym tygodniu pójdzie pod kombajn.

Leszek   dla kolegów'

446 Ostatnio edytowany przez Massey (2017-08-23 12:51:57)

Chcę w tym roku zasiać jęczmień ozimy , IV klasa gleby , ph mierzyłem zwykłym elektronicznym miernikiem i jest w granicach od 5.5 do 6. Czy przy takim ph muszę wapnować stanowisko pod ten jęczmień?

447

jak masz ochotę i w planie wapnowanie to możesz zrobić, ale takie ph w zupełności wystarcza.Teraz wybierz sobie odmianę i siać. Polecam dwurzędową Sandrę, ziarno grube jak jarego i dobrze plonuje, mi w tym roku dała 75q/ha na 40 ha

448

Ja na próbę spróbuje zasiać hybrydową odmianę  Hobbit czy jakoś tak ale cena powala 100kg prawie 500zł  niby 4 rzędowa  dobrze plonująca żeby nie było to na próbę 3 ha

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

449

Szkoda kasy.przerost formy nad trescia

450

https://youtu.be/YQ2NPT2TNSw taki jest najlepszy...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

451

A jakie stosujecie nawożenie przedsiewne ? Czy wystarczyło by gdy dam obornik czy jeszcze jakiś NPK dać przedsiewnie ?

452

A ile tego gnoju?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

453

Ile wejdzie big_smile przeliczając na ładowność rozrzutnika to gdzieś 25-30 ton na hektar.

454

mpopis napisał/a:

jak masz ochotę i w planie wapnowanie to możesz zrobić, ale takie ph w zupełności wystarcza.Teraz wybierz sobie odmianę i siać. Polecam dwurzędową Sandrę, ziarno grube jak jarego i dobrze plonuje, mi w tym roku dała 75q/ha na 40 ha

Marku skąd brałeś materiał siewny?

455

Polecam kws Ariane. Odmiana browarna jednorzedowa, na przyczepie jak jary- gruby i wyrownany pomimo mozaiki na ktorej byl posiany.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

456

boberek666 napisał/a:
mpopis napisał/a:

Marku skąd brałeś materiał siewny?

robiłem rozmnożenie dla agrii, ale nie odebrali bo twierdzą,że ma za małe kiełkowanie ok.80%, więc zostało mi 300ton kwalifikatu na paszę

457

To takie rzeczy... Potrzeba mi mało bo tylko na 3 ha... ale odległość 425 km lekko odstrasza sad

458

Za 150 PLN masz kuriera i może tonę na palete zabrać.  Pogadaj z sąsiadem i bierzecie, bedzie tańsza wysyłka

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

459

8 września jadę do głubczyc na dni soji, 600 kg mogę zabrać i gdzieś po drodze zrzucić, Jadę jedynką na katowice...

460

A jak cena za towar? i ile na ha trzeba siać z takim kiełkowaniem ?