Odp: Jęczmień ozimy
chemia robi swoje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
chemia robi swoje
U nas tydzień ładnej pogody i w pole można jechać
Mój będzie gotowy za 2 tyg. wczoraj przed wieczorem dostał na dosuszenie.
koło 5-10 pod kose chyba że zaczeni padać to dłużej , Rzepaki zaczynają randapować i kleić
ja swojego machłem rundupem bo jeczmień ma 18% wilgotności a pszenicy której trochę jest zielona.i nie mogę na nią patrzeć ! w następnym tygodniu pójdzie pod kombajn.
Chcę w tym roku zasiać jęczmień ozimy , IV klasa gleby , ph mierzyłem zwykłym elektronicznym miernikiem i jest w granicach od 5.5 do 6. Czy przy takim ph muszę wapnować stanowisko pod ten jęczmień?
jak masz ochotę i w planie wapnowanie to możesz zrobić, ale takie ph w zupełności wystarcza.Teraz wybierz sobie odmianę i siać. Polecam dwurzędową Sandrę, ziarno grube jak jarego i dobrze plonuje, mi w tym roku dała 75q/ha na 40 ha
Ja na próbę spróbuje zasiać hybrydową odmianę Hobbit czy jakoś tak ale cena powala 100kg prawie 500zł niby 4 rzędowa dobrze plonująca żeby nie było to na próbę 3 ha
Szkoda kasy.przerost formy nad trescia
https://youtu.be/YQ2NPT2TNSw taki jest najlepszy...
A jakie stosujecie nawożenie przedsiewne ? Czy wystarczyło by gdy dam obornik czy jeszcze jakiś NPK dać przedsiewnie ?
A ile tego gnoju?
Ile wejdzie przeliczając na ładowność rozrzutnika to gdzieś 25-30 ton na hektar.
jak masz ochotę i w planie wapnowanie to możesz zrobić, ale takie ph w zupełności wystarcza.Teraz wybierz sobie odmianę i siać. Polecam dwurzędową Sandrę, ziarno grube jak jarego i dobrze plonuje, mi w tym roku dała 75q/ha na 40 ha
Marku skąd brałeś materiał siewny?
Polecam kws Ariane. Odmiana browarna jednorzedowa, na przyczepie jak jary- gruby i wyrownany pomimo mozaiki na ktorej byl posiany.
mpopis napisał/a:jak masz ochotę i w planie wapnowanie to możesz zrobić, ale takie ph w zupełności wystarcza.Teraz wybierz sobie odmianę i siać. Polecam dwurzędową Sandrę, ziarno grube jak jarego i dobrze plonuje, mi w tym roku dała 75q/ha na 40 ha
Marku skąd brałeś materiał siewny?
robiłem rozmnożenie dla agrii, ale nie odebrali bo twierdzą,że ma za małe kiełkowanie ok.80%, więc zostało mi 300ton kwalifikatu na paszę
To takie rzeczy... Potrzeba mi mało bo tylko na 3 ha... ale odległość 425 km lekko odstrasza
Za 150 PLN masz kuriera i może tonę na palete zabrać. Pogadaj z sąsiadem i bierzecie, bedzie tańsza wysyłka
8 września jadę do głubczyc na dni soji, 600 kg mogę zabrać i gdzieś po drodze zrzucić, Jadę jedynką na katowice...
A jak cena za towar? i ile na ha trzeba siać z takim kiełkowaniem ?
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo