121

Odp: żniwa 2017

rano burza, wieczorem burza a jęczmień czeka...

122

No to dziś wyszły w pole pierwsze kombajny w moich okolicach, ale tylko ci co im potrzebne ziarno na paszę, bo na przechowanie to się jeszcze nie nadaje.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

123

No sąsiad dziś właśnie ruszył w żyto żeby było na pasze to miało 17,5%

E 516 na części
Telefon 695 076 269

124

a mi zostało 6 ha pszenicy i dożynki ... smile)  ale  jak średnie  plony są  co najmniej dziwne i szokujące  3.1t rzepak J jary 6.9t z ha  takie średnie  pszenice  jedynie widzę że  będą w granicach 9t z ha  reszta to porażka ,  do tego się kurzy że świata nie widać

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

125

Rano po 8-mej 5 km ode mnie było godzinne prawie  oberwanie chmury, u mnie popadało. Rzepak  udało się dokończyć przed wieczorem. Wczorajszy miał poniżej 5 % na skupie, dzisiejszy na wilgotnościomierzu kolegi 5,6 %. Rano odwieść, policzyć plon i w zboża jak aura pozwoli.

126

Rzepak przedwczoraj wykoszony. Wilgotność 6.5-9.5. Plon rewelacja. Zaczęte pszenice.

127

nareszcie zacząłem jęczmień ozimy. wilgotność 14-15%

128

A u mnie kolejna burza idzie...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

129

A ja wykosiłem resztkę owsa i całe zboże mam pod dachem, teraz zebrać słomę i u siebie  po żniwach. A żeby było śmiesznie przyszła burza i znowu po robocie

130

A sprzedawał już ktoś może zboża ? Jak z ceną? Jestem już prawie w połowie (własnego) sypie dobrze zwłaszcza owies więc trzeba będzie trochę sprzedać

131

sławek77 napisał/a:

A ja wykosiłem resztkę owsa i całe zboże mam pod dachem, teraz zebrać słomę i u siebie  po żniwach. A żeby było śmiesznie przyszła burza i znowu po robocie

No widać że u was wali https://www.lightningmaps.org/?lang=pl# … dl=2;dc=0;

132

Oziminy skończone , zaczęty owies sypie ładnie. Jutro rano muszę wymienić simeringi na pompie hydraulicznej i w pole.

133

Ja jeszcze nawet kłosa nie ukosiłem, pszenżyto i pszenice jeszcze miękkie.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

134

koszmar żniwny trwa ....  cięzko pozbierać to co zostało ,  opadanie już w zbożach już  nie trzyma , na szczęście u mnie tylko żyta stoją , ale koledzy się szarpią na dużych gospodarstwach , słabo to wygląda, ale kuku szaleje !!!!

Leszek   dla kolegów'

135

Kilkanaście km ode mnie, już jedna ofiara tych żniw, chłopak 27 lat coś poprawiał przy przenośniku ślimakowym pod napięciem.

136

androl napisał/a:

Kilkanaście km ode mnie, już jedna ofiara tych żniw, chłopak 27 lat coś poprawiał przy przenośniku ślimakowym pod napięciem.

Mój bardzo dobry kolega, ze mną do technikum chodził do gołoty i mieszkaliśmy w internacie. Drugi w ciągu miesiąca...
Co do żniw to jeszcze 28 ha. Pszenica sypie bardzo dobrze.

137

a u mnie plony słabe to przez późne siewy i zomna wiosne plony ok 6t może mniej

Rolnik z powołania:-)

138

Trochę mnie nie było bo walczyłem z porzeczkami. W moim rejonie zeszło około 50% rzepaków i większośc jęczminia ozimego.
Ja może jutro wjadę w gorczycę.

139

U mnie gorczyca skoszona tydzień temu już sprzedana po 2 zł bez większych nakładów i spiny wyszło 1,6t z ha

140

w sobotę bym  był  po żniwach jak by na polach bylo sucho a tak potopiły się kombajny !! i zostaje zakładać bliżniaki do 514 i kończyć tych parę ha..   taka robota .

Leszek   dla kolegów'