Odp: żniwa 2017
rano burza, wieczorem burza a jęczmień czeka...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
rano burza, wieczorem burza a jęczmień czeka...
No to dziś wyszły w pole pierwsze kombajny w moich okolicach, ale tylko ci co im potrzebne ziarno na paszę, bo na przechowanie to się jeszcze nie nadaje.
No sąsiad dziś właśnie ruszył w żyto żeby było na pasze to miało 17,5%
a mi zostało 6 ha pszenicy i dożynki ... ) ale jak średnie plony są co najmniej dziwne i szokujące 3.1t rzepak J jary 6.9t z ha takie średnie pszenice jedynie widzę że będą w granicach 9t z ha reszta to porażka , do tego się kurzy że świata nie widać
Rano po 8-mej 5 km ode mnie było godzinne prawie oberwanie chmury, u mnie popadało. Rzepak udało się dokończyć przed wieczorem. Wczorajszy miał poniżej 5 % na skupie, dzisiejszy na wilgotnościomierzu kolegi 5,6 %. Rano odwieść, policzyć plon i w zboża jak aura pozwoli.
Rzepak przedwczoraj wykoszony. Wilgotność 6.5-9.5. Plon rewelacja. Zaczęte pszenice.
nareszcie zacząłem jęczmień ozimy. wilgotność 14-15%
A u mnie kolejna burza idzie...
A ja wykosiłem resztkę owsa i całe zboże mam pod dachem, teraz zebrać słomę i u siebie po żniwach. A żeby było śmiesznie przyszła burza i znowu po robocie
A sprzedawał już ktoś może zboża ? Jak z ceną? Jestem już prawie w połowie (własnego) sypie dobrze zwłaszcza owies więc trzeba będzie trochę sprzedać
A ja wykosiłem resztkę owsa i całe zboże mam pod dachem, teraz zebrać słomę i u siebie po żniwach. A żeby było śmiesznie przyszła burza i znowu po robocie
No widać że u was wali https://www.lightningmaps.org/?lang=pl# … dl=2;dc=0;
Oziminy skończone , zaczęty owies sypie ładnie. Jutro rano muszę wymienić simeringi na pompie hydraulicznej i w pole.
Ja jeszcze nawet kłosa nie ukosiłem, pszenżyto i pszenice jeszcze miękkie.
koszmar żniwny trwa .... cięzko pozbierać to co zostało , opadanie już w zbożach już nie trzyma , na szczęście u mnie tylko żyta stoją , ale koledzy się szarpią na dużych gospodarstwach , słabo to wygląda, ale kuku szaleje !!!!
Kilkanaście km ode mnie, już jedna ofiara tych żniw, chłopak 27 lat coś poprawiał przy przenośniku ślimakowym pod napięciem.
Kilkanaście km ode mnie, już jedna ofiara tych żniw, chłopak 27 lat coś poprawiał przy przenośniku ślimakowym pod napięciem.
Mój bardzo dobry kolega, ze mną do technikum chodził do gołoty i mieszkaliśmy w internacie. Drugi w ciągu miesiąca...
Co do żniw to jeszcze 28 ha. Pszenica sypie bardzo dobrze.
a u mnie plony słabe to przez późne siewy i zomna wiosne plony ok 6t może mniej
Trochę mnie nie było bo walczyłem z porzeczkami. W moim rejonie zeszło około 50% rzepaków i większośc jęczminia ozimego.
Ja może jutro wjadę w gorczycę.
U mnie gorczyca skoszona tydzień temu już sprzedana po 2 zł bez większych nakładów i spiny wyszło 1,6t z ha
w sobotę bym był po żniwach jak by na polach bylo sucho a tak potopiły się kombajny !! i zostaje zakładać bliżniaki do 514 i kończyć tych parę ha.. taka robota .
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo