Odp: żniwa 2017
u nas słabo dawały ale białko i po 16% reszta też w górnych reiestrach
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u nas słabo dawały ale białko i po 16% reszta też w górnych reiestrach
U nas odwrotnie.plon jest parametrow z reguly brak
ja po zniwach, wczoraj skończyłem a w nocy przyszedł deszcz, szkoda tylko ze tak mało bo 6l w sierpniu napadało jedynie 12l
Żniwa zakończone zboże i słoma. Z awarii w E 514 padł całkowicie alternator. Plony nawet dobre jak nie bardzo dobre, zobaczymy jak będzie z cenami za te plony. Na razie w moim regionie bardzo słabo płacą.
koszenie powoli do przodu, rzepak dał 31, jęczmień ozimy Sandra dwurzędowy 75, pszenżyto Subito 70. zaczęty owies i potem jęczmień jary...
16 sierpnia 40 procent sprzątnięte z pola. z prognoz wynika że nie ma co liczyc na koszenie przez około tydzień. dziś dolało
20% sprzątnięte, pole pod rzepak nie skoszone, kombajn w garażu rozebrany, deszcz leje. Nic tylko się napić.
ja w zeszłym roku takie zniwa miałem, dzisiaj skonczyłem orać pod rzepak, może jutro z nawozem rusze.
Tak czytam i czytam ten "raport z akcji żniwnych" to mi się wydaje że mieszkam w innej Polsce.... w mojej okolicy to tylko moja słoma na polu została tak to wszyscy już dawno zapomnieli o żniwach.... sąsiad to już na dzień 2 sierpnia był po żniwach a miał trochę do skoszenia bo ok 30 ha... ale nie ma co się dziwić ostatni raz porządnie padało 18 lipca
Dokladnie tak jak piszesz na polu nie ma nic juz dawno podorywki ludzie robia znajomy rzepak juz zasial. Ja tez przymierzam sie juz do przygotowania pola pod rzepak.
U mnie jeszcze 19 ha pszenicy stoi. Krzysiek wczoraj byłem u Kucharczyka to faktycznie trochę jeszcze stoi a jechałem tymi objazdami z Debrzna do Człuchowa
trza było zajechac aczkolwiek nie wiem czy byś mnie zastał bo jak by miał człowiek mało zmartwień z żniwami to córka wylądowała w szpitalu. miała troskę gorączki i puls na poziomie 115 aż ją trzęsło. stwierdzili że to od jakiejś bliżej nie określonej infekcji. wszystkie wyniki w normie. uff...
Zostało mi jeszcze około 10 hektarów słomy do zbelowania ,prawie 40 już zbelowałem później to wszystko pozwozić... Myślę ,że w pierwszym tygodniu września żniwa będę miał oficjalnie zakończone.
no to zboża skończone, teraz słoma i czekam na soję i słonecznik
U nas ze 40 % skoszone i reszta stoi i czeka a pogody nie widać co dzień pada deszcz owies juz leży przy ziemi co to będzie nikt nie wie a ile jeszcze do spłaty zostało
już pada u Ciebie?
u mnie słychac jakies grzmoty .....
no to ładnie idzie całą szerokością polski (albo długością ?) błysk za błyskiem https://www.lightningmaps.org/?lang=pl# … dl=2;dc=0;
Mgła, niebo nad głową czyste, od człuchowa błyski idą. Krzysiek jak zwykle mi deszczu nie żałuje...
Żniwa przerwał środowy deszcz który tak dolał że żyto z kłosa dziś miało 20%
u nas coś tam na niebie widac ale co najmniej za 3-4 godziny
wojtek w nastepną sobotą wpadam ci brame weselną zrobić
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo