2,061

Odp: Rzepak

ja tez sie ciesze z deszczu, bo nierówno schodził, dzisiaj sie juz ładnie wyrzeduje

mdw

2,062

mpopis napisał/a:

wczoraj machnąłem 46 ha rzepaku i nad ranem popadało. Udało się posiać w sierpniu smile
Jeszcze tylko popryskać i i głowy

Rzepaku miałeś zmniejszać a wcale nie mało :beer:

2,063

A ja właśnie po raz kolejny odpuściłem. Mam nawet zaorane i co z tego jak pada co dzień glina się marze kumpel skończył wczoraj na lekkich ziemiach i nie wie co z tego bedzie. Prognozy mówią ze ma padac co dziennie jak nie z rana to wieczorem...

2,064

Panowie nie dałem rzepakowi azotu pod korzeń ( nie było możliwość), rzepak dopiero wyłazi mogę rozlać po nim rsm czy lepiej rozsiać mocznik co będzie lepsze?

2,065

Jak wyglądają Wasze rzepaki ? Moj siany 25 kiełkował na trzeci dzień ale zrobiło sie zimno i jest mały. Na zdjęciu obok sianego położyłem samosiew ,mój zaprawiany elvta donasienna plus coca-cola plus brasicol na zaprawie standardowej.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0aaf5eed71a7.jpg   https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc8a9ea3f6df.jpg

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,066

coca cola?

2,067

Dobry przylepiacz. Jak robilem wodą to duzo na zaprawiarce zostawało. Odzywka z colą i robaczkiem max 120 ml na 10 kg żeby zachować sypkość nasion.

Case Magnum 7210, MF 38

2,068

do  nupridu600 nie trzeba wynalazków , wystarczy zwykła woda

2,069

Panowie czy połączylibyście zabieg navigatorem z czymś na jednoliścienne?

2,070

jak tak, bo jak czesto powtarzam jest ryzyko jest zabawa

Rolnik z powołania:-)

2,071

nawigator możesz łączyć z perenalem.Według producenta nie łączyć z preparatami na wspomagaczu typu agil.Mieszanina nawigator+metazanex+perenal jest bespieczna

2,072

Po jakim czasie rzepak powinien być na wierzchu u mnie minęło 2 tygodnie od siewu i go słabo widać.  Podejrzewamy z ojcem ,żę zbyt głęboko przykryły go talerze siewnika. Podczas siewu talerze robiły rowki i głebokość wydawała się dobra jeszcze sobie myślałem ,że powschodzi w tych rowkach to będzie miał wilgoć dobrą. Czy jest jeszcze możliwość ,że coś z tego będzie?

"Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo". Pier Delbert

2,073

Pogrzeb w ziemi i zobacz co się stało.

Case Magnum 7210, MF 38

2,074

a u mnie  rzepak tragedia siany w  29 sierpnia  i  nawet rządków nie widac  ledwo ma 2 liście gdize niegdzie  a  są momenty że jeszcze nie skiełkował ... masakra pierwszy raz coś takiego widze ... do tego mucha uporczywa  wpier.,,, co widzi

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,075

Ja jestem załamany wiem tylko tyle co z relacji ojca przez telefon w sobotę będę dopiero w domu to pojadę na pole zobaczyć.

"Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo". Pier Delbert

2,076

U mnie na najpóźniej sianych 1.5 ha tak jest a zasiany na 2cm... Te wcześniejsze już do skracania

2,077

Siałem obydwa pola 24,VIII bezorkowo ładnie powschodził 4,3 ha, na orce 2,2 kiepsko, jednak o likwidacji nie myślę . Ten po pługu przy dobrej wilgoci i w 6 h zaorane uwałowane i zasiany, też uważam że za głęboko poszedł.

2,078

Teraz to można go opryskać ale samolotem chyba...

2,079

u mnie wschody piękne tylko połowa mocno dostała po doglebówce. Na lepszej ziemi pięknie zielony a na słabszej praktycznie cały się robi jasny. Czekałem kilka dni co się będzie działo ale dziś chyba podrzucę mu trochę azotu - 100kg saletry 34% będzie ok ?
Na słabej ziemi trzeba z doglebówką uważać.

gg 5118068

2,080

Lepiej dolistnie dokarmić. Ja pryskałem na razie tylko od samosiewów 10 dni temu ładnie żółkną.