261 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-09-01 16:16:33)

Odp: żniwa 2017

Mi zostało 0,5 ha żyta ale nie da się jechac kombajnem jest leciutki pochył i kombajn driftuje do momentu  aż drabinka zanurzy się w błocie.....
Dziś bylem z łubinem na skupie cofneli mnie bo za brudny..... doczyszczę sobie ale miałem oddac kumplowi przyczepę bo miał jechac na suszarnie ale nie oddam dopuki nie wyczyszcze bo nie mam gdzie zwalic, nie doczyszczę dopuki nie przestanie padac bo nie mam gdzie czyścic...
Przesten łubin straciłem cały dzień wyjechałem o 10 wrociłem 15.30
Pola nie potalerzowane  bo się nie da. Dziś widziałem parę kombajnów i ciągnikow zostawionych w błocie na noc. NH na gąsienicach też odpuścił i zjechał.
Nie daleko mnie powiesił sie facet któremu rozerwali nowy kombajn na kredyt.
Od takie żniwa...
nie miałem orac zaorałem pod rzepak którego nie miałem siac.... pod górkę jak nic cały czas.
W dodatku  przez tą pogodę nie mam czasu na pojechanie w kieleckie o obejrzeć kombajn do porzeczki a fajna sztuka stoi...

Moze to powinienem pisac w dziale ręce opadają ale nie w końcu nie jest tak źle jestem zdrowy....
Dziś na skupie pomagałem chlopu który złapał kapcia... Pan nie miał ręki sterczał mu kikut i wyglada na to że sam ogarnia gospodarstwo. Przyjechał w asyście może 6-7 letniej córki...

262

Z tym facetem to jakaś opowiastka bo z kolei mówią ze to koło nas czyli gdzies w okolicach Pyrzyc u mnie jeszcze 10 ha pszenżyta jarego ale okolice Choszczna to tragedia stoją jeszcze rzepaki

263 Ostatnio edytowany przez Pietia (2017-09-01 16:54:57)

Też o nim słyszałem kombajn za 1,5 bańki rozerwali na pół rozmawiałem z handlarzem z waszych okolic opowiadał ze dwie wioski od niego.

PS.

Krzysiek spokojnie dasz radę ze wszystkim tak jak piszesz jesteśmy zdrowi a to najważniejsze.
smile:):):):):):)

264

Ja mieszkam pod Człuchowem a mówią ze to ktoś zza Sępólna krajeńskiego
ja słyszałem że maszyna za bańkę
ciekawe czy to nie bajka...

265 Ostatnio edytowany przez Patryk3802 (2017-09-01 19:15:57)

Ja rzepak posiałem przedwczoraj wczoraj prysnąłem od chwastów a dziś pada... Ostatni tydzień dał wszystkim tym co nie pokosili nadrobić straty ale stoi jeszcze sporo zbóż szczególnie twoich kolegów @Pietia już przerastają chwastami... Krzysiek trudnisz się porzeczką?

266

zostało 12,5 ha do koszenia, wczoraj Forsz znowu pokazał focha i nie wysprzęglał. Po rozebarniu okazało się że w jednej tarczy sprzęgłowej ścieło wszystkie nity, w drugiej jeden, gdzieś podlazło pod docisk i nie rozchodziło się. Musiało już jakiś czas chodzić na jednej tarczy, bo wyrobiło frezy na wałku sprzęgłowym i zostało tylko pół szerokości wypustu. Aż się dziwię że to chodziło. Wałek sprzęgłowy do wymiany, dwie nowe tarcze, łożyska. Do tego na polach mokro, miejscami woda stoi.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

267

Patryk3802 napisał/a:

Ja rzepak posiałem przedwczoraj wczoraj prysnąłem od chwastów a dziś pada... Ostatni tydzień dał wszystkim tym co nie pokosili nadrobić straty ale stoi jeszcze sporo zbóż szczególnie twoich kolegów @Pietia już przerastają chwastami... Krzysiek trudnisz się porzeczką?

Patryk nie będę tego komentował kolega miał w sumie 100 h zboża do koszenia a wszystko pokosił w 3 dni 3-4 przyczepy przytargał do domu a resztę ponoć do Woźniaka do Wąsosza a teraz szuka słomy ponoć tak mu sypało same kłusie było a krótka słoma. chciał o de mnie ja już zapomniałem o żniwach

268

Mam jeszcze kilkanaście bel słomy na polach ale dziś nie zwoziłem bo popaduje ,pojechałem za to gruberować ścierniska tam gdzie już słomę zebrałem i przeżyłem lekki szok. Na lekkich glebach sucho jakby w popiele robił , na cięższych beton aż gruberem trzęsie...kurde na tyle deszczu co spadło przez lato , w sumie do końca lipca nie spodziewałem się ,że będzie aż tak sucho. Pogody i upałów było dosłownie przez sierpień i to nie cały bo kilka dni z opadami było.

269

A ja ogarnolem kombajn i to jakby koniec zniw 2017.

Jakby co szukam nowego wlasciciela dla mojego kochanego bizonka

270

jack napisał/a:

Coś więcej o tym skarbie ? bo mój częściowo na części reszta na złom.

271

Ja nkestety jeszczec7,5ha do zgolenia. Całą noc siąpi deszcz. Jakie 25litrów dało. ...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

272

Ja tez skończyłem zniwa. A teraz już 2 dzien pada i Trzeba bedzie słomę zbierać kiedy...  Trzeba cos myśleć juz o orkach pod oziminy...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

273

U mnie słoma już tylko do zwozki z 16 ha. W lipcu u mnie dało 140 litrów wody i w sierpniu to samo

E 516 na części
Telefon 695 076 269

274

Ja miałem kopac marchew ale nie ma szans takie sucho. deszczu nie było dobre półtora tygodnia a ogólnie to lipiec i sierpień to po 40l. Zal...

Rolnik z powołania:-)

275

androl napisał/a:
jack napisał/a:

Coś więcej o tym skarbie ? bo mój częściowo na części reszta na złom.

B.j 1979 do 93r w spoldzielni potem u mnie to juz sie nie napracowal co roku cos sie robi -dno hederu nagarniacz opony kosz sitowy podsiewacz dno zbiornika itd...
Idealny nie jest ale jeszcze posluzy

276

No to nie dla mnie, bo też na wąskich kołach. Myślałem że mój posłuży mi do emerytury, wyszło inaczej.

277

Ja moge sprzedać rekorda 😜 Ale nie dla znajomych 😁

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

278

androl napisał/a:

No to nie dla mnie, bo też na wąskich kołach. Myślałem że mój posłuży mi do emerytury, wyszło inaczej.

Jak szerokość kół jest powodem dla którego chcesz zmienić kombajn to możesz założyć szerokie do starego bizona (wiem o dwóch takich przerabiańcach w mojej okolicy)
Chyba że potrzebny Ci nowszy że względu na zmieniony napęd hedru czy inną modernizację.

279

Szerokie koła to tylko taki najbardziej widoczny wyróżnik. Mój też chodził 2 lata na balonówkach od 516-stki, obecnie są na 303. Problemem  w tym modelu nie tylko u mnie jak twierdzi kolega mechanik,  są piasty zawieszenia gardzieli, po zakupie stołu do rzepaku. Jeden nawet kupił nową gardziel, nic to nie dało. Piasty i łożyska w nich są mniejsze niż w tych "na szerokich kołach" Dodatkowo ta piasta od strony napędu która to się sypie, ma płetwę która ma niby dać lepsze mocowanie do gardzieli. Pęka ta płetwa przy piaście, łożysko całe a grzeje się, smarowanie nic nie daję. Na koniec żniw w ubiegłym roku kupiłem wałek bo może krzywy, w tym roku tylko dzięki towotnicy na kombajnie i bańce H2O dokończyłem żniwa.
Karol jak ma padnięty silnik to lux wink mów ile chcesz.

280

Miałem bizona 4 lat kosiłem rocznie prawie po 100ha i nie wiem nic o problemach o których napisałeś :hmmm: