Odp: żniwa 2017
Mam i flansze i koła.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam i flansze i koła.
Ja dzisiaj skończyłem żniwa dożynki czas zacząć ☺
Ja wczoraj poszedłem rozprostowac nogi i żyto do kasacji bo z kłosów wystaje zielone i korzenie, to tylko 0,5ha trudno. Wody tyle co przy wiosennech roztopach jak pogoda wytrzyma to może z 2-3 dni da się coś potalerzowac ...
Ile byś za same flansze chciał?
jak byś miał ochotę wpaść do mnie na odwiedziny to mogę ci moje pożyczyć na czas koszenia a potem mógłbym je odebrać bo może na początku października się do ciebie wybiorę na odwiedziny
Ile byś za same flansze chciał?
Podaj e-mail to ci fotki podeślę.
Scoda wyslalem ci pw. Tomek ochota jest tylko czasu brak,nie że mam w dupie,ale taka dola na gospodarce ile imprez mnie omineło itp.,narazie tak jest ale wierze że sie zmieni. a flansze wole kupić bo będą potrzebne
spoko wiem jak jest dawno z tobą nie gadałem ale tez mi sie trochę zmieniało komplikowało ale to pogadamy jak sie zobaczymy na pewno będę sie kontaktował z tobą pod koniec miesiąca
Ok Tomku na gg cie nie było,czasu nie mialeś,ja w sumie też,nie moge nic przewidzieć i plany sie krzyżują.
co racja to racja ale nadrobimy to
https://drive.google.com/file/d/0B2lhkv … p=drivesdk
Nie spodziewał bym się w tym miejscu basenu...
Swoją drogą tak długo jak mam forsza to 2razy udało mi się go umoczyć....
Czym szarpnąłeś?
Dziś i jutro myślałem ze się uda skosić a tu dupa pszenżyto jare 20% wilgotności 310 złoty za tone nie złe co
Same 120KM ale ledwo, agregat odpięty i nie do przodu tylko w bok. W dziurach po 20 minutach woda stała.
Marcin po cichu myśle że dziś ukoszę reszte pszenicy. Jaka będzie taka będzie. Wczoraj tak samo 20% wilgotności
Ja też już się przyszykowałem dzisiaj może się uda skosić pszenicę, kły ma po 2-3cm aż ziarka z kłosa powypychały. Ale nie ma na co czekać lepszej pogody raczej nie będzie.
W poniedziałek pszenżyto dziś pszenicę sieje a rok temu miałem po robocie.
Dziś i jutro myślałem ze się uda skosić a tu dupa pszenżyto jare 20% wilgotności 310 złoty za tone nie złe co
Dolicz koszt suszenia i wyjdzie ci cena rynkowa. Orientowałem się po okolicy co do suszenia i pszenice z 20 na 14,5 najtaniej zrobią za 150/tonę. Dlatego zapadła decyzja i całe ziarno z pszenicy będę kisił. Mam po okolicy paru chodowców opasów to i nie powinno być problemu ze zbytem. Jutro ustawiam młyn i idzie w ruch pierwsze 1,5tony. Jak młyn da radę to reszte kosze i kisze.
Gorzej z łubinem bo noe wim czy taka łuboniasta kiszonka będzie się nadawał na pasze. No chyba że go przetrzymam jeszcze z 1-2tygodnie...
Nie wiem jak ziarno ale sianokiszonka lepiej wychodzi z mieszanki trawy z lucerka lub koniczyna bo trawa dodaje w mieszance cukrów a sama lucerka czy koniczyna ma za dużo białka w stosunku do cukrów. Wg mnie śrutuj łubin z pszenicą nie sam.
U nas dziś dożynki wiejskie. Jak dla mnie to powinny być odwołane a kasa rozdana tym co zostali z niewykoszonym i nie zbiorą, tak na otarcie łez. Większość z nich nie skosiła nie z swojej winy tj.
Chłopaki zostali z 20-30% powierzchni nie wykoszonej.
Praktycznie cała słoma na polu gdzieniegdzie próbują prasować ale kończy się to wtopą zanim pierwsza kostka wypadnie i potem na 3 trzeba taki zestaw targać.
Łubiny koszone na dniach mają po 25% i nikt ich nie che i problemem nie jest wilgotność tylko to że są spleśniałe.
Jeszcze przy okazji przebudowy drogi 188 rozpierdzieli w paru miejscach meliorację....
Wczoraj orałem pod żyto ( orałem bo by nie łapać wilgoci kosiłem bardzo wyosko....) na lekkiej ziemi na górce ok ale doliny trza omijać.... na dziś wieczór znów burze...
Tu w okolicy miejscowe zabawy dożynkowesą poodwoływane a kasa na ich organizacje przeznaczona na poszkodowanych przez sierpniowe nawalnice... Krzysiek, cóż współczuję straconych nerwów :-/
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo