321

Odp: żniwa 2017

Mam i flansze i koła.

322

Ja dzisiaj skończyłem żniwa dożynki czas zacząć ☺

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

323

Ja wczoraj poszedłem rozprostowac nogi i żyto do kasacji bo z kłosów wystaje zielone i korzenie, to tylko 0,5ha trudno. Wody tyle co przy wiosennech roztopach jak pogoda wytrzyma to może z 2-3 dni da się coś potalerzowac ...

324

Ile byś za same flansze chciał?

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

325

jak byś miał ochotę wpaść do mnie na odwiedziny to mogę ci moje pożyczyć na czas koszenia a potem mógłbym je odebrać bo może na początku października się do ciebie wybiorę na odwiedziny

Nie ma to jak FORTSCHRITT

326

forszaj303 marek napisał/a:

Ile byś za same flansze chciał?

Podaj e-mail to ci fotki podeślę.

327

Scoda wyslalem ci pw. Tomek ochota jest tylko czasu brak,nie że mam w dupie,ale taka dola na gospodarce ile imprez mnie omineło itp.,narazie tak jest ale wierze że sie zmieni. a flansze wole kupić bo będą potrzebne

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

328

spoko wiem jak jest dawno z tobą nie gadałem ale tez mi sie trochę zmieniało komplikowało ale to pogadamy jak sie zobaczymy na pewno będę sie kontaktował z tobą pod koniec miesiąca

329

Ok Tomku na gg cie nie było,czasu nie mialeś,ja w sumie też,nie moge nic przewidzieć i plany sie krzyżują.

+7/-0

330

co racja to racja ale nadrobimy to

331

https://drive.google.com/file/d/0B2lhkv … p=drivesdk
Nie spodziewał bym się w tym miejscu basenu...
Swoją drogą tak długo jak mam forsza to 2razy udało mi się go umoczyć....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

332

Czym szarpnąłeś?

+7/-0

333

Dziś  i jutro myślałem ze się uda skosić a tu dupa pszenżyto jare 20% wilgotności  310 złoty za tone nie złe co

334

Same 120KM ale ledwo, agregat odpięty i nie do przodu tylko w bok. W dziurach po 20 minutach woda stała.
Marcin po cichu myśle że dziś ukoszę reszte pszenicy. Jaka będzie taka będzie. Wczoraj tak samo 20% wilgotności

335

Ja też już się przyszykowałem dzisiaj może się uda skosić pszenicę, kły ma po 2-3cm aż ziarka z kłosa powypychały. Ale nie ma na co czekać lepszej pogody raczej nie będzie.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

336

W poniedziałek pszenżyto dziś pszenicę sieje a rok temu miałem po robocie.

337

marcin napisał/a:

Dziś  i jutro myślałem ze się uda skosić a tu dupa pszenżyto jare 20% wilgotności  310 złoty za tone nie złe co

Dolicz koszt suszenia i wyjdzie ci cena rynkowa. Orientowałem się po okolicy co do suszenia i pszenice z 20 na 14,5 najtaniej zrobią za 150/tonę. Dlatego zapadła decyzja i całe ziarno z pszenicy będę kisił. Mam po okolicy paru chodowców opasów to i nie powinno być problemu ze zbytem. Jutro ustawiam młyn i idzie w ruch pierwsze 1,5tony. Jak młyn da radę to reszte kosze i kisze.
Gorzej z łubinem bo noe wim czy taka łuboniasta kiszonka będzie się nadawał na pasze. No chyba że go przetrzymam jeszcze z 1-2tygodnie...

338

Nie wiem jak ziarno ale sianokiszonka lepiej wychodzi z mieszanki trawy z lucerka lub koniczyna bo trawa dodaje w mieszance cukrów a sama lucerka czy koniczyna ma za dużo białka w stosunku do cukrów.  Wg mnie śrutuj łubin z pszenicą nie sam.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

339

U nas dziś dożynki wiejskie. Jak dla mnie to powinny być odwołane a kasa rozdana tym co zostali z niewykoszonym i nie zbiorą, tak na otarcie łez. Większość z nich nie skosiła nie z swojej winy tj.
Chłopaki zostali z 20-30% powierzchni nie wykoszonej. 
Praktycznie cała słoma na polu gdzieniegdzie próbują prasować ale kończy się to wtopą zanim pierwsza kostka wypadnie i potem na 3 trzeba taki zestaw targać.   
Łubiny koszone na dniach mają po 25% i nikt ich nie che i problemem nie jest wilgotność tylko to że są spleśniałe.
Jeszcze przy okazji przebudowy drogi 188 rozpierdzieli w paru miejscach meliorację....
Wczoraj orałem pod żyto ( orałem bo by nie łapać wilgoci kosiłem bardzo wyosko....) na lekkiej ziemi na górce ok ale doliny trza omijać.... na dziś wieczór znów burze...

340

Tu w okolicy miejscowe zabawy dożynkowesą poodwoływane a kasa na ich organizacje przeznaczona na poszkodowanych przez sierpniowe nawalnice... Krzysiek, cóż współczuję straconych nerwów :-/

Kompletny noob w temacie Fortschitt