Odp: dzierżawa
w końcu podpisałem umowe na dzierzawe, niecałe 19 ha, ornego 15, 3,5 ha lasu reszta nieuzytki
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » dzierżawa
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
w końcu podpisałem umowe na dzierzawe, niecałe 19 ha, ornego 15, 3,5 ha lasu reszta nieuzytki
Po ile i czemu tak drogo?
73 dt czynszu za rok, ziemia mozajka
Tzn w PLN?
zależy jaka cena pszenicy, w tej chwili przeliczają po 680
Czyli 5000 tys za rok za całość tak?
tak wychodzi
No to ok
Powiem wiecej jak za darmo.u mnie na 2ha by moglo nie starczyc
No to tylko gratulować!
dziekuje, w koncu coś sie udało.
nom cena czynszu fajna
Powiedział bym normalna. Jakby zniesli wszystkie dopłaty to nawet by było za dużo. Jack jeżeli piszesz jak za darmo to znaczy że rolnicy w Twojej okolicy mają nadmiar gotówki.
Powiem wiecej jak za darmo.u mnie na 2ha by moglo nie starczyc
U mnie też tacy sami, na przetargu nie było sensu ręki podnosić.
akurat to była ofertówka, ale biją po 3 tony za czwartą klase
Powiedział bym normalna. Jakby zniesli wszystkie dopłaty to nawet by było za dużo. Jack jeżeli piszesz jak za darmo to znaczy że rolnicy w Twojej okolicy mają nadmiar gotówki.
I jak zyc panie premierze:wow:
Taa a później na blokady jeżdżą bo na chleb nie ma.
Z racji że trochę czasu pracowałem w Urzędzie Gminy i miałem styczność z różnymi głupimi przepisami to nigdy nie narzekam na na nie. Jest przepis który ktoś wymyślił, zatwierdził i trzeba się go trzymać ale gdzieś powinna być granica głupoty. Startuję do przetargu na ziemię i:
1. Do oferty muszę dostarczyć dokument za poprzedni rok ze średnią zwierząt w gospodarstwie (DJP). Dwa tygodnie temu byłem w moim powiatowym oddziale i wybrałem taki dokument na potrzeby zwrotu do paliwa do gminy i otrzymałem go od ręki. Wczoraj pojechałem po taki sam dokument i wyobraźcie sobie że nie mogą mi go wystawić od ręki bo muszą złożyć zgłoszenie do Wrocławia a z Wrocławia do centrali do Warszawy i dopiero wraca do oddziału powiatowego. Papierek będzie identyczny tylko na jednym jest napisane, że na potrzeby zwrotu akcyzy a na drugim na potrzeby przetargu. PARANOJA. A czas goni i najprawdopodobniej nie będę go miał do czasu złożenia oferty.
2. A miało być łatwiej. Jednym z kryteriów przyznawania pkt. jest to czy ktoś dzierżawi ziemię z zasobu i można za to dostać 20pkt. Co śmieszniej to 20 pkt dostaje osoba która dzierżawi już ziemię. Czy te pkt nie powinny być dla osób które jeszcze nie mają takiej dzierżawy ? dla mnie to logiczne. Ktoś kto jeszcze nie dzierżawi to na starcie jest przegrany.
21ha w jednym kawałku, blisko a zapewne wygra gość który uprawia prawie 500ha w większości dzierżawionych z agencji tylko rozpisane na papierze na dzieci.
Życie
Cytując " No i co zrobisz ? Nic nie zrobisz..."
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » dzierżawa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo