381 Ostatnio edytowany przez koseś (2017-12-17 09:27:48)

Odp: ZAGROŻENIA

Jak tak wszystko wiesz to skresl mi szóstkę w totka na najbliższe losowanie...
Nie oglądam żadnych programów typu fakty , wiadomości  ale czytam prasę rolniczą i  wiem że jeszcze chwila i zmienisz zdanie  jak wyżyna Ci całe stado bo znajdą gdzieś zdechlego dzika .....
Jeśli bieda zajrzy do domu  to i poglądy się trochę zmienią  .
Rozwiń co miałeś na myśli pisząc ostatnie zdanie .

382 Ostatnio edytowany przez sarast (2017-12-17 10:19:17)

ASF zatrzyma  całkowite wybicie dzika to jedyna pewna metoda , i coś w tej sprawie robią i u nas jest go mniej to trochę widać , trochę wilki i myśliwce działają już . no przepraszam a co zrobił PSL ??? a już  raz zakaz  uboju rytułalnego wprowadzono jakoś za rządów koalicji  tej miło i żalem wspominanej !!  a co do sądów , konstytucji to niech zmieniają bo mają takie prawo !! a zastanawia mnie stanowisko sędziów kazdego szczebla ? że mają być sterowani politycznie przez PIS ! to jak naprawdę wygląda ich niezależność skoro  boją się polityków ?? masa ludzi przypadkowych skoro  tacy ulegli i wystraszeni  . jak się trochę po sadach pochodziło nie koniecznie z własnej winy i czas oczekiwania od sprawy do sprawy i tą nie kompetencję ludzi orzekajacych w imieniu RP posłucha to tylko przyklasnać tym zmianą jakie by nie były bo gorzej jak jest nie będzie . obiecali ! ludzie to kupili i głosowali za PIS to działają ! a reszta niech się przygląda i się przyzwyczaja bo jak się PIS sam nie rozpadnie to  maja następną kadencję jak w banku bo te melepety opozycyjne już nic nie mogą i do tego śmieszność goni śmieszność !!! długo by pisać !!! ps. a może jest ktoś jeszcze zainteresowany sprowadzaniem ciapatych do naszego kraju !!!! bo jakoś szybko zapominamy kto ich do nas zapraszał !!!!

Leszek   dla kolegów'

383

nie rozumie myslenia typu PiSu jak np Tu o uboju rytualnym napisał sarast "no przepraszam a co zrobił PSL ??? a już  raz zakaz  uboju rytułalnego wprowadzono jakoś za rządów koalicji  tej miło i żalem wspominanej !!" kurcze to takjakbym zamordował kogos i powiedział co wy ode mnie chcecie przecież hitler wymordował miliony. No nie w takim mysleniu droga

Rolnik z powołania:-)

384 Ostatnio edytowany przez androl (2017-12-17 13:09:19)

Tomek moja żona ma 2 wyuczone zawody. Sama zaoferowała się że w razie konieczności likwidacji hodowli pójdzie do pracy, hektary wtedy spokojnie obrobię sam.
To moje ostatnie zdanie w poprzednim poście to.  Odniesienie się Morawieckiego w rozmowie z Macronem do reform sądownictwa De gaulla, żeby wyeliminować ludzi splamionych kolaboracją.

385

Teraz ciężko będzie ubić te dziki  a to jedyny pewny sposób na zwalczenie asf bo będzie krzyk większy niż przy puszczy
  będzie PO na konferencji mówiło że za rządów PiS cierpi nie tylko flora ale i fauna
Dopiero jak dziki będą padać pod granicą to Niemcy uznają redukcję populacji za konieczna

386

Pajej napisał/a:

nie rozumie myslenia typu PiSu jak np Tu o uboju rytualnym napisał sarast "no przepraszam a co zrobił PSL ??? a już  raz zakaz  uboju rytułalnego wprowadzono jakoś za rządów koalicji  tej miło i żalem wspominanej !!" kurcze to takjakbym zamordował kogos i powiedział co wy ode mnie chcecie przecież hitler wymordował miliony. No nie w takim mysleniu droga

się pogubiłem to ma być zakaz uboju czy nie ??? na razie gadają o fermach skórek i uboju ale puki co zakazu nie ma ! to o co pianę bić !! a porównania do  Hitlera ??? wytłumacz mi to jakoś bo się pogubiłem ???

Leszek   dla kolegów'

387

mi chodz o to ze przy kazdej kontrowersyjnel lub nawet nie kontrowersyjnej decyzji mówia bo PO robiło gorzej. Cała propaganda PISu jest na tym oparta, a moim zdaniem nie powinno sie patrzeć kto jak rzadził tylko rządzić dobrze i tyle

Rolnik z powołania:-)

388

Brawo Pajej! Lepiej tego nie  można ująć.
Sarast  wybicie jednego gatunku dla ochrony innego mija się z celem. Przyroda nie lubi pustki i pojawia się dziki z innych państw, chyba że ogrodzony zostanie cały kraj murem podobnym do chińskiego.....
A co do rytualnego to wystarczyły pogłoski i już cena poleciała nawet o zł na kilogramie. 
Andrzeju  o ile pamiętam to twoje chłopaki ani córka nie  wiąże  swej przyszłości z hodowlą zwierząt A u mnie wręcz  przeciwnie  jest duża szansa że gospodarstwo Bedzie miało następcę.

389

Pajej 8 lat rządów popsel było oparte na straszeniu pis-em. Przepychano wszystko choćby podniesienie  wieku emerytalnego. Wszystkie afery zamiatane pod dywan. Tak popsel nakręcał swoich fanatyków że doszło do morderstwa na tle politycznym. Po 8 latach wystarczająca część narodu ocknęła się i wykopsała sprzedawczyków i aferzystów. Polityka nigdy nie będzie aksamitna więc nie bądź malkontentem wink

390

Dziki, ASF, to jedno, a hodowla świń to drugie i każda metoda wyeliminowania konkurencji jest dobra pod warunkiem, że jest skuteczna. ASF to tylko pretekst aby stara unia karmiła nas swoją wieprzowiną. Dlaczego hodowla bydła mięsnego jest promowana w Polsce? Bo to H nie interes. Kury, jajka, mleko, świnie da się produkować minimalizując udział tzw czynnika ludzkiego, ale wy Polacy hodujcie dla nas wołowinę mięsną, gęsi, zwierzęta futerkowe i wszystko co wymaga roboty ręcznej.
Koseś, z jednej strony to miło, że budujesz coś mając pewność, że ktoś ten wózek pociągnie dalej, ale po ostatnich moich spotkaniach z rolnikami zza zachodniej miedzy mój światopogląd, się nieco zmienił, bo tam hodowla bydła mięsnego to niszówka i temat dla ekologów mających wypasać bydło na łąkach chronionych, torfowych, górskich itp. Grunt i to co na nim wyrośnie musi być w 100% za darmochę.Wszystko inne chapną krowiarze i przerobią na mleko, bo w większości poszli tak szeroko, że nie mają wyjścia, a mięso w tej produkcji to tylko odpad, żywe czy martwe.
Normalna ziemia o rozsądnej powierzchni, na której da się prowadzić normalną produkcję roślinną zapewnia wystarczający dochód, żeby nie zapieprzać dzień i noc, w świątek, piątek i w niedzielę, jednocześnie ciesząc się zdrowiem i życiem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

391 Ostatnio edytowany przez sarast (2017-12-17 20:50:44)

Marek dokładnie tak jak piszesz mam u siebie Niemców krowiarzy którzy na mieso trzymaja byki przy okazji wycieleń wiadomo  HF i do o koła tylko w mleku siedzą . płaczą i narzekają na górki i doły w produkcji ale nie myślą nawet o tym by zamienić na bydło mięsne.  a na temat po i psl to szkoda czasu.

Leszek   dla kolegów'

392

sarast napisał/a:

ASF zatrzyma  całkowite wybicie dzika to jedyna pewna metoda , i coś w tej sprawie robią i u nas jest go mniej to trochę widać , trochę wilki i myśliwce działają już . no przepraszam a co zrobił PSL ??? a już  raz zakaz  uboju rytułalnego wprowadzono jakoś za rządów koalicji  tej miło i żalem wspominanej !!  a co do sądów , konstytucji to niech zmieniają bo mają takie prawo !! a zastanawia mnie stanowisko sędziów kazdego szczebla ? że mają być sterowani politycznie przez PIS ! to jak naprawdę wygląda ich niezależność skoro  boją się polityków ?? masa ludzi przypadkowych skoro  tacy ulegli i wystraszeni  . jak się trochę po sadach pochodziło nie koniecznie z własnej winy i czas oczekiwania od sprawy do sprawy i tą nie kompetencję ludzi orzekajacych w imieniu RP posłucha to tylko przyklasnać tym zmianą jakie by nie były bo gorzej jak jest nie będzie . obiecali ! ludzie to kupili i głosowali za PIS to działają ! a reszta niech się przygląda i się przyzwyczaja bo jak się PIS sam nie rozpadnie to  maja następną kadencję jak w banku bo te melepety opozycyjne już nic nie mogą i do tego śmieszność goni śmieszność !!! długo by pisać !!! ps. a może jest ktoś jeszcze zainteresowany sprowadzaniem ciapatych do naszego kraju !!!! bo jakoś szybko zapominamy kto ich do nas zapraszał !!!!

Co racja to racja,jakby stało sie inaczej to bylibysmy ugotowani z ciapatymi,a handel ziemią obcokrajowcom ruszyłby z kopyta... Więc za samo to, nie spojrzę na stado opozycyjnej sitwy w tym złodziejskich ośmiornic.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

393

Czyli co skoro Niemcy nie utrzymują bydła mięsnego to my też nie powinniśmy? Bez przesady...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

394 Ostatnio edytowany przez sarast (2017-12-17 23:30:06)

nie mówię że nie robić ! tylko im płacą za masę wybitą i za byka z  HF mój znajomy german dostaje ok 4.50 euro X 4.2 =19 zł zł za kg masy wybitej  to chyba jednak lepiej jak u nas . . ale to nie temat. szeryfy posprzątają.

Leszek   dla kolegów'

395

propaganda platfusów nie śpi bo winą za pomór jest tylko i wyłącznie koalicja popsl nie zrobili nic a nawet zatrzymali na 2 lata odstrzał dzików ,a wyjście jest jedno wybicie wszystkich dzików do wisły i siatka na granicy wschodniej i nie pieprzcie głupot że stanie się jakaś krzywda przyrodzie do dzika tak łatwo rozplenić jak królika co do uboju rytualnego to może niech najpierw wprowadzą a później lamentować

396

tomek1974 napisał/a:

propaganda platfusów nie śpi bo winą za pomór jest tylko i wyłącznie koalicja popsl nie zrobili nic a nawet zatrzymali na 2 lata odstrzał dzików ,a wyjście jest jedno wybicie wszystkich dzików do wisły i siatka na granicy wschodniej i nie pieprzcie głupot że stanie się jakaś krzywda przyrodzie do dzika tak łatwo rozplenić jak królika co do uboju rytualnego to może niech najpierw wprowadzą a później lamentować

No właśnie,przecież nie wybiją wszystkich dzików na świecie,więc w czym problem,nawet jakby wybili wszystkie w polsce i sie tego pozbyli,to jeszcze będą zdrowe dziki na zachodzie na rozmnożenie,a prawde mówiąc to i tak jest ich za dużo bynajmniej w mojej okolicy.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

397

Kiedy miałeś wstrzymany odszczał na dzika przez 2 lata? To ciekawe bo łowczy cały czas dawał chłopakom odszczały. Samowolka czy co...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

398

U mnie podobnie mój myśliwy w odyńce wali jak tylko ma czas i zdrowie...

399

Myśliwi to teraz zwiększają populację dzików, zamiast ją trzymać na określonym pułapie. Niedaleko mnie całą zimę dowożą odpadowe warzywa, buraki cukrowe, leży non stop tego reja.
Dziki kiedyś wydawały rocznie jeden miot 6 góra 8 szt, obecnie wydają już 2 mioty nie rzadko po 10 szt. qq która została w tym roku też daje im komfortowe warunki.

400

Laszek napisał/a:

Kiedy miałeś wstrzymany odszczał na dzika przez 2 lata? To ciekawe bo łowczy cały czas dawał chłopakom odszczały. Samowolka czy co...

od kwietnia 2014 ale tylko na terenie strefy czerwonej  tam gdzie najbardziej potrzebna była redukcja

MRiRW  napisał/a:

Zakaz polowań w obszarze objętym ograniczeniami, bez zgody powiatowego lekarza weterynarii został wprowadzony z uwagi na fakt, że polowania nigdy nie przyczyniły się do znacznego ograniczenia liczebności populacji dzika w Europie. Podjęcie działań zmierzających do znacznej redukcji populacji może prowadzić do przystosowania się dzików, na które urządzane są polowania i tym samym spowodować wzrost kompensacyjny ich populacji poprzez napływ dzików z terenów przyległych np. z terytorium Białorusi.