41

Odp: Wiosna 2018

Ja dzisiaj planowałem rozlewanie RSM ale opryskiwacz odmawia jeszcze współpracy po zimie. ¬le go odwodniłem i w przewodach mam trochę lodu....

42

Ja miałem zalane płynem do spryskiwaczy dziś przy koło 9godz przy -13 wykręcałem pompy i grzały się w domu. Wieczorem puste trafiły do garażu... Dziadostwo w nocy zamarzło...

43

Ja zalewam płynem do chłodnic. Ten do spryskiwaczy paruje jakoś mu nie wierze.

44

Ja tez mam zalane płynem od szyb był do -22

45

Wróciłem przed chwilą z obchodu i wieje wilgotny wiatr i już po zimie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

46

oby u mnie - 11

mdw

47

w Nocy -14  z wiatrem    odczuwalne było sporo większe .... Brrr

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

48

U nas -11 a PGR na 100 ha rzepaku nawóz sieje smile

49

Przy takim wietrze ? tongue

Siły na zamiary zmierz....

50

Ile tego lynu do chlodnic/spryskiwaczy wllewacie w opryskiwqcz? Nigdy tego nie robiłem szczerze mówiąc i nie wiem co zastane przy swoim psikadle

51 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2018-03-01 14:31:20)

mój dobry kolega wysiał juz dwa tygodnie temu 460 kg saletrosanu na rzepak 55 ha,a  dzisiaj stwierdził ze trzeb juz na pszenice siać, a wstepnie przyklepał juz jarą pszenic na przesiewanie, nie ogarniam go :stu: ja wziołem stoperan i siedze na dupie

mdw

52 Ostatnio edytowany przez zorak (2018-03-01 14:37:59)

jak dla mnie za wcześnie na decyzje o przesiewaniu. Na koniec mrozów rzuci się azotem i poczekamy, nawet jak trzeba będzie przesiać to azot nie ucieknie.

gg 5118068

53

to po co sie dzieli dawki jak można na raz teraz wszystko wysypać?

mdw

54 Ostatnio edytowany przez zorak (2018-03-01 15:34:19)

rzucamy 300kg saletrosanu 5 marca, okazuje się że trzeba przesiać rzepak. 20 marca przesiewamy czymś jarym. Poprawcie mnie bo może mam złe poglądy na ten temat ale uważam że nawet jak straty będą to niewielkie
yoko ja stosuję dzielone dawki bo ojciec dzielił wink i nie mogę się przełamać do jednej dawki. A swoją drogą to w niektórych krajach (nawet sąsiednich) stosuje się jedną dużą dawkę i na tym koniec

gg 5118068

55

no tak, ale z co z tym azotem wysianym dwa tygodnie temu za zmarzline? tez jest strata niewielka? mysle jednak chyba warto poczekać jak ziemia troszke pusci, po takic mrozach wegetacja i tak bedzie opózniona

mdw

56

jak dla mnie teraz to bezsens . Zamarznięte na kość więc w jaki niby sposób ma to wejść w ziemię ?? rozmrozi sobie ?? Niee Wg mnie musi być w miarę optymalna pogoda  by  ten nawóz trafił  w ziemię a nie do rowu z wodą ..  bo to jest wtedy strata ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

57

Prawda. Mam podobne podejście do sprawy. A nawozy do tanich nie należą. Wprawdzie mówią, że to nie rzepak ma czekać na nawóz tylko nawóz ma poczekać na rzepak. Ale zanim ta zmarzlina puści to sporo czasu minie

58

robiliście próbę przezimowania?? ja robiłem i mniej więcej już wiem na czym stoję choć ostatnia noc mogła mi narobić jeszcze bałaganu, z nawozami czekam jak będzie cieplej bo i tak leje rsm 32

59

W sensie że roślinę do domu ? Ja nie- nawet nie mam pomysłu jak z tego kamienia wyrwać cokolwiek tongue

60

http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 56016.html

kilof i wio  mi udało się wyrwać pszenicę i jęczmień obie uprawy wskazują że żyją, więc jak jęczmień przetrwał to rzepak też powinien (rzepaku udało mi się wyrwać kilka roślinek tak na jakieś 5cm korzenia ,po dobie w słoiku z wodą stare liście uschły na wiór ale cała rozeta zieloniutka i świeżutka ogólnie żywa zostawię go tak jeszcze na kilka dni i będę obserwował co się z nim dzieje, wiem że takie coś jest mało wiarodajne ale zawsze coś wnosi do sprawy)