Odp: Wiosna 2018
Za parę dni to możesz wjechać i już tam zostać. Ja planuje akcję rzepakową na dzisiejszą noc. Nadają ostatni przymrozek na najbliższe dni, a snieg dopiero zszedł.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Za parę dni to możesz wjechać i już tam zostać. Ja planuje akcję rzepakową na dzisiejszą noc. Nadają ostatni przymrozek na najbliższe dni, a snieg dopiero zszedł.
rzepak dostał po 300 saletrosanu błotko na glinach ale trzeba było wjechać . jutro jak nie wleje za bardzo machnę żyta i pszenżyta te na piachach . pszenica jeszcze musi poczekać albo na przymrozek albo na pogodę.
A ja dziś prawie zakończyłem akcje "pierwsza dawka". Jutro ostatnie żyta i wszystko nakarmione.
Byłem przed wczoraj w Marszowicach po paszę ,to macie tam inny świat. Ciepło i sucho , kiedy u mnie spadło 11 litrów to tam mżawka.
Ja dopiero może za dwa tygodnie...
U nas wczoraj już było ładnie i sucho a tu w południe naszła chmura i śnieg z deszczem tak do godziny rzuciło i totalny kataklizm wszędzie woda, niemiłosiernie dużo, w bizonku miałem się kłaść dziś i hamule ogarniać ale stoi w wodzie, musiałbym nurkować, w forszu olej w silniku trzeba zmienić i go przesmarować
Grzegorz padało u Ciebie?
Padało, ale kataklizmem bym tego nie nazwał tylko :hmmm: Marcem ? Pompę wczoraj zawiozłem do jumza , mokro na polu. I przez następne półtorej tygodnia będę stał przy pile,bo dwa samochody drzewa mi na budowę przyjechały. Dodatkowo przychodzą majstry budować, i nie wyrwę się. Poza tym sprawy administracyjne. Ogólnie mam kupioną saletrę amonową to ona szybko działa.
Nie przedkladaj budowy nad pole. To się nie opłaca. Ja dwa lata temu spóźniłem się z siewem QQ bo robiłem podjazd u brata.
Chyba nie siałeś kukurydzy 10 marca. W przyszłym tygodniu i tak nie wjedzie w pole, bo puściło. Później tylko jeszcze z tydzień i posieję. Ogólnie jeszcze w marcu. Jednak i tak nie obeschnie tak szybko, także luz.
Nie ,ale zamiast 25 kwietnia to 15 maja sialem.
e to to do 25 posieję
Przecinak 40 cm młotek 3 kg no i wiem na ile zamarznięta jest ziemia. Max 35 cm, myślałem że głębiej. Skoro dało się przebić tzn. że zmarzlina jest już krucha, na wierzchu rozmarznięte 7-10 cm.
Jęczmień jednak przeżył ,zrobiłem mały test przezimowania i w warunkach domowych ruszył ,ale w jakim procencie przeżył na polu to się okaże po ruszeniu wegetacji.
mrozy zapowiadają !! i to takie po -7 . myślę że z saletrą się jeszcze wstrzymam . saletrosanu wysiałem musi wystarczyć . bez piractwa.
Nawóz na podwórku, maszyny i ciągniki przyszykowane do akcji, zboże do siewu już jest teraz tylko czekam na pogodę i w pole, dzisiaj sprawdzałem i ziemia rozmarzła na jakieś 15 cm dalej beton
A dziś to chyba z 15 stopni na dworze... te nasze uprawy to chyba powariują.
Kumpel mi właśnie gadał ,że mają być mrozy i śnieg pod koniec tygodnia ,ja nie wiem bo nie słuchałem pogody. I teraz dało mi też do myślenia ,jechać z saletrą czy czekać...
Piszą że to nie koniec zimy, w następnym tygodniu jak się sprawdzi ujemne temperatury w nocy
Akurat będzie dobrze rsm na rzepak rozlać.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo