Odp: Wiosna 2018
u mnie pada lekki deszczyk 3 stopnie na plusie . z saletrą odpuściłem siedzę na dup....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u mnie pada lekki deszczyk 3 stopnie na plusie . z saletrą odpuściłem siedzę na dup....
ja miałem siać mocznik po pszenicach ale dopiero po niedzieli rzuce, po dzieciakach przyszła kolej na mnie i tez siedze z goraczką, żone pewnie złapie na swieta :-/
Ja dziś wywoziłem obornik przyczepą na pole to nawet lekka ziemia się rozjeżdża ,puściło na parę cm ,śnieg się stopił i woda nie ma gdzie odejść. Z nawozami w tym tygodniu raczej nie ruszę.
Rsm na rzepak rozlany.
Ja rzepaka nie mam ale to co w sąsiedniej wiosce to sporo wyleci. Dziś pod wieczór podejście nr 2 do talerzówki i dało radę, ziemia puściła na głębokość uprawy.
ja leciałem dzisiaj po pszenicach i pszenzycie z mocznikiem, zostało mi 4 ha na jutro no i rzepak chciałem zakończyć z azotem ale sie rozpadało znowu, a juz fajnie zaczynało podsychać :uuuu: jeszcze takiego sajgonu nigdy nie miałem jak w tym roku
A u mnie dziś na cięższych glebach nie dość ,że robiły się koleiny to część ziemi zostawała na kołach... dałem se spokój ,jutro ma padać i podobno cały tydzień taki więc będzie niezły meksyk...
Jak tam Koledzy na polach ? Rzepaki-cienizna. Nie wiadomo co z nicb będzie. Pszenice Słabiutkie. Dziś rano o 6 na termometrze było -3.
szału nie ma ale zaczyna juz ruszać wszystko, mróz mrozem ale najwieksze ubytki mam tam gdzie wymokło. w tej chwili juz widać że rosliny które dostały azot predzej lepiej wyglądają.
Tak jak mówisz Yokoslaw. Najgorzej sprawa się ma tam gdzie mokro było i na poprzeczniakach, gdzie było najwięcej jeżdżone. Czy widać różnicę to nie wiem sam. Bo wszyscy posieli nawóz praktycznie jednocześnie. Rzepak juz raz ruszył. Przyszły wiatry i minus kilkanaście, bez śniegu i go ścięło chyba na dobre....
Krzysiek - jechałem niedawno przez Człuchów. Tam u Was niektóre rzepaki wyglądają tak samo słabo jak mój
Wzdłuż drogi 22 to są te ładniejsze bo tam ziemia lżejsza...
Jedna wielka połać wzdłuż 22 wyglądała jak orka. Tyle że były tam ścieżki technologiczne. O tym mówię to mam prawie tak samo
Krzysiek czy u Ciebie w Człuchowie nie ma czasem toru motocrosowego ? Człuchów właśnie kojarzy mi się z motocrosem i enduro - mistrzostwa polski i europy. A ze 130 km na wschód jest Kwidzyn również niezła miejscówka na której odbywały się mistrzostwa polski, europy i świata. Z racji że mam i jeżdżę na motorach to właśnie te miejsca kojarzę.
A co do wiosny to wyglądam pogody jak nigdy. Jestem zawalony obornikiem i koniecznie muszę choć część wywieźć - tylko kiedy.
U Nas też obornik zalega. Miał być wywieziony na jesień ale było bagno. Był plan na wiosnę. Ale nie dość że mokro to zmarzniete. Teraz juz chyba nie ma co... może pod rzepak jary.
U mnie jęczmień całkiem żółty ,chyba szlak go trafił na dobre. Pszenżyto siane wcześniej jest w miarę ładne ale to siane w późniejszym terminie to słabiutko ,ledwo je widać...
Słabo z tą pogodą ... i to bardzo
Wojtas jeszcze dziś i jutro po jutrze będziesz miał 12 stopni i nie bedziesz wiedział w co ręce włożyć..
taaa
a od niedzieli znów po 3-4 stopnie....
śniegu napadało ładnie .. biało i topnieje , fajno mój świeżo siany jęczmień się hartuje .
No nam się też dzisiaj udało zasiać resztę owsa, zostało ok 0,5 hektara na które nie dało się wjechać
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo