421 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-04-20 15:01:01)

Odp: Wiosna 2018

Poszedł chlorotoluron bo został z jesieni. A że można stosować na wiosnę to zużyłem.
Dwa dni po zabiegu-chwasty się skręcają i żółkną.

A co zrobić z takim fantem, że sąsiad pryskał groch i mi dobre 12 metrów od granicy rzepak poskręcało i żółte plamy ma ?

Siły na zamiary zmierz....

422

pogadać z sąsiadem, jak normalny to się dogadacie, a jak będzie miał wąty to do PIORIN-u i zrobią mu kontrolę...

423 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-04-20 16:22:14)

Myślisz, że rzepak pójdzie spać ?
Z tym PIORINEM to nie ma co się wygłupiać. Pokaże mu to pole. I zwrócę uwagę, żeby uważał. Sam bym Nie chciał żeby ktoś mnie tak podkablował. A nigdy się nie wie, czy szkody po sąsiedzku nie zrobi... niby nie niesie cieczy a ileś komuś potrafi pokręcić.

424

Ja narobiłem zdjęć gdy mi jeden łubin tak przypalił. Pokazałem gościowi i powiedziałem że zostawiam je na pamiątkę. Najostrożniejszy obecnie sąsiad a i miedzę chociaż była właściwa zostawia jeszcze szerszą.

425

Zgos oc to sciagna z polisy

426

Piotrek1990 napisał/a:

Krzysiek. Dzwoniłem w dwa miejsca i słyszałem "azot tak ale w formie saletry/amidowej. Broń boże sypać CAN. Co mnie zdziwiło. Usłyszałem, że wapń zawarty w tym nawozie posypanym wcześniej niż parę dni po zabiegu herbicydowym może spowodować uszkodzenie herbicydowe zbóż.  I tak w sumie ogłupiałem.

A faktem jest , że na chwile obceną mam nawał roboty. Niebawem chce ruszyć z mikro itd a tu jeszcze druga dawka nie poszła bo był taki wysyp chwastów , że to wydawało się pilniejsze

Ciekawe ale to pytałeś o chlorotoluron?
Bo chyba nie jest to norma dla wszystkich herbicydów?

427

Ha pojechałem dziś z agregatem porównać poprzeczniaki i bruzdy pod kukurydzę i rusek sobie pyr pyr pyr i szedł a na polu obok challenger 600 km z agregatem 6 metrów i co kawałek wtopa i xerion 5000 na ratunek. Chłopaki się śmiali żebym ruskiem im uprawil skoro tak dobrze mi idzie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

428 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-04-21 05:20:50)

Krzysiek napisał/a:
Piotrek1990 napisał/a:

Krzysiek. Dzwoniłem w dwa miejsca i słyszałem "azot tak ale w formie saletry/amidowej. Broń boże sypać CAN. Co mnie zdziwiło. Usłyszałem, że wapń zawarty w tym nawozie posypanym wcześniej niż parę dni po zabiegu herbicydowym może spowodować uszkodzenie herbicydowe zbóż.  I tak w sumie ogłupiałem.

A faktem jest , że na chwile obceną mam nawał roboty. Niebawem chce ruszyć z mikro itd a tu jeszcze druga dawka nie poszła bo był taki wysyp chwastów , że to wydawało się pilniejsze

Ciekawe ale to pytałeś o chlorotoluron?
Bo chyba nie jest to norma dla wszystkich herbicydów?

Tak. Jeszcze mi powiedział "tam szedł chlorotoluron nie ? To wstrzymać się". Ogólnie mam mętlik w głowie przez to wszystko.

Laszek.  Mam taki kawałek pola 0.5 ha. Wszędzie sucho już a tam myślałem że z opryskiwaczem zostanę. Kilkadziesiąt metrów w ogóle wyłączyłem walek bo myślałem, że nie wyjadę. Ale wyszedł.  Żeby było śmiesznie to na górce jest bagienko a w dołku sucho

429

Wczoraj poszedł RSM w pszenice i żyta dziś w porzeczki.
Masa pryskania  a tu piździ i nie wiadomo kiedy skończy...

430

U mnie oberwanie chmury

431

A ja dzis zakończyłem siewy... Uf.. I deszcz pada.. Trzeba później powalowac jakoś..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

432

a ja czekam na deszcz, a jeszcze pryskania mam duzo T1 poprawka na chwasty a tu wieje i walcze z siewami marchwi

Rolnik z powołania:-)

433

Właśnie wróciłem z pola, robiłem orkę pod kukurydzę, na glinie robi się skała. Deszczu pokropiło tyle co ksiądz kropidłem.

434

A u mnie znowu burza druga dzis.

435

Karol323 napisał/a:

A ja dzis zakończyłem siewy... Uf.. I deszcz pada.. Trzeba później powalowac jakoś..

Po co walujesz zboża ? Zboża  nie znoszą wałowania. Wyglądają jakby mogły ale im się nie chciało.  Rzepak owszem buraki jak sucho

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

436

Chyba ,że Karol siał łubin wink

437

k...a no znowu mi sie redliniarka popsuła nie wiem kiedy skończę siac tą marchew

Rolnik z powołania:-)

438

Zboża powałowane lepiej sobie radzą w suchym roku. U Nas Wałami z Expomu ludzie wałują całe pola. I naprawdę dawało to efekt. Ale My tego nie stosujemy

439 Ostatnio edytowany przez forszaj303 marek (2018-04-26 10:09:37)

po to jest nawet wał z kół w vaderstad żeby poprawić podsiąkanie wody w suchej porze,ale ma to swoje zalety i wady,bo jak zaraz po zasiewie pójdzie ostry deszcz a potem wyjdzie słońce to tworzy sie taka skorupa przez którą roślina sie nie przebije,a po zwykłym siewniku bez wału ma wieksze szanse na przebicie się.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

440

U mnie wałowanie po siewie na jesieni to był strzał w kolano... Ja nigdy nie wałuję po, jak coś to przed siewem.