Odp: Wiosna 2018
prawie, hyl to przeciąg reszta się zgadza
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Strony Poprzednia 1 … 24 25 26 27 28 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
prawie, hyl to przeciąg reszta się zgadza
Panowie a czym zwalczacie skrzypionkę w pszenicy, bo pierwszy raz ją widzę u mnie na oczy
ja dałem cyperkil zawsze działał w tym roku skrzypionka sie ze mnie smieje. Miejscami liście juz białe.
W tej temp. Pyretroidy to kiepski wybor.proponuje bi i pochodne ew.chlorpiryfos
tylko jak ja pryskałem to na pewno nie było wiecej jak 23 stopnie
Ogólnie pyretroidy to jak masz koło 20 i powyżej to nie działają.
teraz po ptakach, nie bede poprawiał nie mam kiedy
Jęczmień rokujący w zeszłym roku na jakieś 6 ton u kolegi zjadły skrzypionki. Efekt -zbiór 1.5 tony z ha. Warto znaleźć chwile i prysnąć
no czytałem trochę i pewnie nie ma się co zastanawiać tylko jechać pryskać bo rzeczywiście obniżają plon o około 40 % i więcej, dziękuje za odpowiedz
ostatnio gdzieś wspominałem że jest mega sucho ale trawa idzie jak szalona - przeliczyłem się. Wczoraj zbierałem pierwszą trawę. Dla zobrazowania braku wody. W ubiegłym roku z kawałka zebrałem 46 kulek, w tym roku z tego samego kawałka 23. Jutro zbieram kawałem z którego w ubiegłym roku miałem 103, w tym nie wiem czy będzie 60. Dobrze że są zapasy z ubiegłego roku.
Jest porażka.
Trawa jest wysoka ale po skoszeniu pokos nie wygląda imponująco. Przez te gwałtowne ocieplenie na wiosnę nie wytworzyła masy na dole tylko od razu w kłos. Mi się wykłosiła z tydzień wcześniej niż zwykle i muszę zbierać twardą teraz to już nawet na polu "na nasienie" już przekwitaniać zaczyna.
Wszystko wystrzeliło w kłos. Jęczmień jary w ziemi ile jest... niecałe 2 miesiące i się klosi. Jeszcze trochę to przegonić jęczmień ozimy, który dopiero co się wykłosił
dziwne rzeczy się dzieją tej wiosny.
Mamy 24 maja a kolega tydzień temu mówił że mu lipa zakwitła. oglądałem moją która kwitnie zawsze w okolicy 1 lipca i widzę że nie wytrzyma i za 2 tygodnie będzie. Byłem przed chwilą w porzeczkach widzę że też będą dużo wcześniej bo we wczesnych odmianach owoce które są na słońcu już zaczynają się rumienić.
Dzisiaj jadłem pierwsze czereśnie u siebie.
Po marcowej zimie przyszły od razu w kwietniu letnie upały i takie są efekty. Ja dziś kukurydzę dalej będę siał ,przez deszcze które spadły ostatnio ciężko było w butach przejść ,wczoraj jeszcze miejscami forszaj się kopał. Bezmała półtora tygodnia jestem w plecy...
U mnie deszczu nie było porządnego od marca. Mam sorgo do posiania to czekam aż coś spadnie bo w popiół nie ma sensu siać. Posiałem 6ha traw z koniczyną to na razie powschodziła kupkówka, jak nie popada nic z tego nie będzie do jesieni.
Moja facelia nawet nie skiełkowada praży się. Z Lipami prawda. Ale spójrzcie na kasztanowce- w tym roku już po 20 kwietnia zakwitły
Dzisiaj jadłem pierwsze czereśnie u siebie.
U nas podobno też są ale że u Ciebie przecież miszkasz prawie na biegunie
Podobnie jak drzewa owocowe ,u mnie grusza ,jabłonie i śliwa przeważnie zakwitały w okolicach 1 maja. W tym roku już w okolicach 15 kwietnia zaczęły kwitnąć.
Strony Poprzednia 1 … 24 25 26 27 28 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo