Odp: Wiosna 2018
Na głębokość 30 cm zero wody, głębiej nie idzie nic wbić. Chociaż pobierając próbki gleby musiałem polewać wodą żeby coś wbić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na głębokość 30 cm zero wody, głębiej nie idzie nic wbić. Chociaż pobierając próbki gleby musiałem polewać wodą żeby coś wbić.
W czwartek wróciłem z dni pola dlg i niemcy mają suszę jak trzeba. nawet na pierwszej klasie gdzie nie deszczują to marnieje wszystko. Na słabszych cała mapa glebowa jak na dłoni. Jęczmień ozimy zaczynają kosić. W jednym z odwiedzanych gospodarstw szacują rzepak na 2 tony jak dobrze pójdzie... Także najprawdopodobniej dużo zboża i rzepaku pojedzie bezpośrednio z Polski do niemiec
analitycy od rynku zbóż na spotkaniu u dużego podmiotu skupowego nie przewidują znacznego ruchu cenowego bo magazyny olejarni zawalone starym rzepakiem i na rynku bardzo duzo ofert sprzedajacych , na dziś stary rzepak o 40 zł tańszy niż oferty na skup nowego a ten na dziś oferują u nas pod 1500 w porywach, to samo z kuku której suchej na dziś do niemiec cięzko sprzedać , a na nowe zbiory sucha po 620 a mokra po 380, pszenice od 620 pasza a komsup.do 670 za 12.5. za 14 pewno więcej ale kto ją nakosi ??? ale będzie problem z wyrównaniem to u nas na pewno. bieda panowie .. a deszczu jak nie ma to niema kuku w dzień zwijają się rano rozwinięte ale jak długo na tym piasku to wytrzyma ??? szkoda bo one jeszcze wyglądały....
Nie będzie wesoło. Tak jak w moim przypadku gdzie mało ziemi to trza będzie jeszcze iść dodatkowo do roboty
Mało? To ile ha masz?
przewidywania analityków są jak opinie naukowców- jaki sponsor taka opinia. Ceny i tak kilku robi kilku gnoi i na pewno to nie my wg nich ma zarobić.
Koseś swojego mam tylko 15 ale robię razem z bratem i jego gospodarą gdzie razem ornego jest 55. Obrobic w polu to małe piwo
No to faktycznie. Ja jestem w stanie obrobic z niewielką pomocą przy zniwach 70 ha samemu. Jeszcze żonie przy 18 mlecznicach pomagam, także coś można o jakiejs robocie pomyśleć, we dwóch można nieraz 3 razy szybciej obrobic pole niż samemu.
Ja wspólnie z bratem obrabiamy razem z łąkami prawie 50 hektarów ,do tego 40 sztuk bydła w tym 30 mlecznych no to często czasu brakuje ,o dodatkowej pracy nie ma co myśleć.
E to macie luzik bo ja mam 75 ha i 170 bydła....
Robię z żoną i córki w sezonie pomogą, a ślubna coś przebąkuje żeby jeszcze z 100 sztuk bydła dostawić bo ma dwie godziny dziennie wolne 😂
Ja sam obrabiam ok 55 ha ornego do tego praca na pełen etat.
Koseś ale Ty sobie skonstruowałeś ładowarki i inne bajery które Ci tą robotę przy bydlakach usprawniają 😉.Póki co w mojej oborze jedyne udogodnienie to wyciąg linowy do obornika. Gdybym chciał sobie zrobić jakąś ładowareczkę która zmieściła by się na korytarzach paszowych to musiałbym chyba tą ładowarkę zrobić z motorynki . No ale to przez jakiś czas jeszcze tylko tak będzie.
ja obrabiam ok 70 ha z ojcem, we zniwa jeszcze brat pomaga bawimy sie też w wazywa do brokuła troche ludzi trzeba nająć, tak mysle ze jakby nie wazywa to ok 100ka we 2 osoby z palcem w d.... jestesmy w stanie obrobić
No z łąkami to razem będzie coś koło 70. Swego czasu ziemi było nawet 85 i 15 łąk to też bez problema. U brata bydlakow trochę jest a u mnie były świnie. Jak każdy wie co ma robić to jakoś to idzie. Obrobic pole to najmniejszy problem
A powiedzcie mi apropos bydła, jak to jest że mój sąsiad ma 5 sztuk bydła mlecznego i zielonego tyle co za stodołą kilka arów.
Gadacie i się chwalicie albo żalicie pierun wie . każdy z nas tu zebranych wie co ma i ile jest w stanie obrobić człowiek to człowiek ale jak masz maszyny duże i sprawne to w polu robota to formalność
Tak mówicie że 70 czy 100 obrobicie we dwoje .. dla przykładu jest u nas Dziadziuś ma aktualnie 71lat i obrabia 230ha samemu co wy na to ?? tylko w żniwa mu trzeba pomóc i tyle Jak ? a no tak że wszystko nowe servisowane i tyle Stać go to się bawi ot co ...
to nie zmienia Faktu że jest susza i ja w tym tygodniu kosze jęczmień a pod koniec tygodnia z klejem w rzepak bo nie ma na co czekać ... plonu nie ma i nie będzie ....
Są i tacy co na 5 hektarach się nie wyrabiają bo trzeba wartę pod sklepem trzymać. Co do tematu wątku to na dziś u mnie burze prognozowali ,chmurzyło się galancie ale i tak wszystko się rozeszło i lipa.
U mnie podobnie. Pszenica się zwija. I muszę przyznać że arkadia usycha a julius się tylko pozwijał. Jutro wrzucę fotki.
Na polach porażka. jak żyto nie zdrożeje to nawozu na koniec września nie będzie z czego zapłacić. mówicie 55ha ornego i jeszcze etat? to co kręgosłup ze stali a serce z tytanu? liczyłem ile poświęcam na obróbkę moich 45ha. godzinowo to około 1800h rocznie. w zeszłym roku wyszłoem ładnie na pus mimo obfitych deszczów. w tym mam nadzieje że niżej zera nie spadne. już teraz szukam za stałą robotą,dokładnie włąsna działalność. miała być brana kasa z uni na działalność, ale przespałem .może w przyszłym roku.
jak się nic nie zmieni a podłapię robotę dość konkretną to można będzie od 1września odkupić maszyny ode mnie... ja już straciłem nadzieję, że z tej ziemi pociągnę. Niech się inni męczą.
jak mogę doradzić to opasy powoli sprzedawać bym radził. Niemcy podpisali kontrakt z chile i agdentyną na dostawy wołowiny od 1stycznia 2019 w takich ilośćiach, że 10% tego wpuszczą do nas i bydło zejdzie na 5zł albo niżej..
ps z częścią robót się nie wyrabiam bo mam za dużo innych zajęć a nie żeby czasem pod sklepem stałwm...
To jest racja jak się ma czym robić, i ma się chęci plus dobra organizacja to można spokojnie pracować na etacie i prowadzić swoje gospodarstwo i jeszcze prowadzić swoją działalność , tylko mało czasu zostaje na prawdziwe życie, teraz mam 34 lata rzucam dodatkową prace zostaje tylko etat gospodarstwo, biorę się za jaka dziewczynę i robię dzieci żebym miał komu zostawić ten mój majątek hehe a teraz u mnie od 30 minut sobie ładnie nawet pada deszczyk
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2018
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo