581

Odp: Wiosna 2018

Na głębokość 30 cm zero wody, głębiej nie idzie nic wbić. Chociaż pobierając próbki gleby musiałem polewać wodą żeby coś wbić.

582

W czwartek wróciłem z dni pola dlg i niemcy mają suszę jak trzeba. nawet na pierwszej klasie gdzie nie deszczują to marnieje wszystko. Na słabszych cała mapa glebowa jak na dłoni. Jęczmień ozimy zaczynają kosić. W jednym z odwiedzanych gospodarstw szacują rzepak na 2 tony jak dobrze pójdzie... Także  najprawdopodobniej dużo zboża i rzepaku pojedzie bezpośrednio z Polski do niemiec

583

analitycy od rynku zbóż na spotkaniu u dużego podmiotu skupowego nie przewidują znacznego ruchu cenowego bo magazyny olejarni zawalone starym rzepakiem i na rynku bardzo duzo ofert sprzedajacych , na dziś stary rzepak o 40 zł tańszy niż oferty na skup nowego a ten na dziś oferują u nas pod 1500 w porywach, to samo z kuku której suchej na dziś do niemiec cięzko sprzedać , a na nowe zbiory sucha po 620 a mokra po 380, pszenice od 620 pasza a komsup.do 670 za 12.5.  za 14 pewno więcej ale kto ją nakosi ??? ale będzie problem z wyrównaniem to u nas na pewno.  bieda panowie .. a deszczu jak nie ma to niema kuku w dzień zwijają się rano rozwinięte ale jak długo na tym piasku to wytrzyma ??? szkoda bo one jeszcze wyglądały....

Leszek   dla kolegów'

584

Nie będzie wesoło. Tak jak w moim przypadku gdzie mało ziemi to trza będzie jeszcze iść dodatkowo do roboty

E 516 na części
Telefon 695 076 269

585

Mało? To ile ha masz?

586

przewidywania analityków są jak opinie naukowców- jaki sponsor taka opinia. Ceny i tak kilku robi kilku gnoi i na pewno to nie my wg nich ma zarobić.

587

Koseś swojego mam tylko 15 ale robię razem z bratem i jego gospodarą gdzie razem ornego jest 55. Obrobic w polu to małe piwo

E 516 na części
Telefon 695 076 269

588 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2018-06-17 18:11:25)

No to faktycznie.  Ja jestem w stanie obrobic z niewielką pomocą przy zniwach 70 ha samemu. Jeszcze żonie przy 18 mlecznicach pomagam, także coś można o jakiejs robocie pomyśleć, we dwóch można nieraz 3 razy szybciej obrobic pole niż samemu.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

589

Ja wspólnie z bratem obrabiamy razem z łąkami prawie 50 hektarów ,do tego 40 sztuk bydła w tym 30 mlecznych no to często czasu brakuje ,o dodatkowej pracy nie ma co myśleć.

590

E to macie luzik  bo ja mam 75 ha i 170 bydła....
Robię  z żoną i  córki w sezonie pomogą, a ślubna  coś przebąkuje żeby jeszcze z 100 sztuk bydła dostawić bo ma dwie godziny dziennie wolne 😂

591

Ja sam obrabiam ok 55 ha ornego do tego praca na pełen etat.

592

Koseś ale Ty sobie skonstruowałeś ładowarki i inne bajery które Ci tą robotę przy bydlakach usprawniają 😉.Póki co w mojej oborze jedyne udogodnienie to wyciąg linowy do obornika. Gdybym chciał sobie zrobić jakąś ładowareczkę która zmieściła by się na korytarzach paszowych to musiałbym chyba tą ładowarkę zrobić z motorynki big_smile. No ale to przez jakiś czas jeszcze tylko tak będzie.

593

ja obrabiam ok 70 ha z ojcem, we zniwa jeszcze brat pomaga bawimy sie też w wazywa do brokuła troche ludzi trzeba nająć, tak mysle ze jakby nie wazywa to ok 100ka we 2 osoby z palcem w d.... jestesmy w stanie obrobić

Rolnik z powołania:-)

594

No z łąkami to razem będzie coś koło 70. Swego czasu ziemi było nawet 85 i 15 łąk to też bez problema. U brata bydlakow trochę jest a u mnie były świnie. Jak każdy wie co ma robić to jakoś to idzie. Obrobic pole to najmniejszy problem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

595

A powiedzcie mi apropos bydła, jak to jest że mój sąsiad ma 5 sztuk bydła mlecznego i zielonego tyle co za stodołą kilka arów.

596

Gadacie  i  się chwalicie  albo żalicie   pierun wie . każdy z nas tu zebranych wie co ma i ile jest w stanie obrobić  człowiek  to człowiek ale jak masz  maszyny  duże i sprawne  to  w polu robota to  formalność   
Tak mówicie że 70 czy 100 obrobicie we dwoje .. dla przykładu    jest u nas Dziadziuś  ma aktualnie 71lat i obrabia 230ha samemu  co wy na to  ??   tylko w żniwa  mu trzeba pomóc  i tyle  Jak ? a no tak że wszystko nowe   servisowane  i tyle  Stać go  to się bawi  ot co ...

to nie zmienia Faktu że jest susza i ja w tym  tygodniu kosze jęczmień  a pod koniec tygodnia z klejem w rzepak  bo nie ma na co czekać ... plonu nie ma i nie będzie ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

597

Są i tacy co na 5 hektarach się nie wyrabiają bo trzeba wartę pod sklepem trzymać. wink Co do tematu wątku to na dziś u mnie burze prognozowali ,chmurzyło się galancie ale i tak wszystko się rozeszło i lipa.

598

U mnie podobnie. Pszenica się zwija. I muszę przyznać że arkadia usycha a julius się tylko pozwijał. Jutro wrzucę fotki.

599

Na polach porażka. jak żyto nie zdrożeje to nawozu na koniec września nie będzie z czego zapłacić. mówicie 55ha ornego i jeszcze etat? to co  kręgosłup ze stali a serce z tytanu? liczyłem ile poświęcam na obróbkę moich 45ha. godzinowo to około 1800h rocznie. w zeszłym roku wyszłoem ładnie na pus mimo obfitych deszczów. w tym mam nadzieje że niżej zera nie spadne. już teraz szukam za stałą robotą,dokładnie włąsna działalność. miała być brana kasa z uni na działalność, ale przespałem .może w przyszłym roku.
jak się nic nie zmieni a podłapię robotę dość konkretną to można będzie od 1września odkupić maszyny ode mnie... ja już straciłem nadzieję, że z tej ziemi pociągnę. Niech się inni męczą.
jak mogę doradzić to opasy powoli sprzedawać bym radził. Niemcy podpisali kontrakt z chile i agdentyną na dostawy wołowiny od 1stycznia 2019 w takich ilośćiach, że 10% tego wpuszczą do nas i bydło zejdzie na 5zł albo niżej..

ps z częścią robót się nie wyrabiam bo mam za dużo innych zajęć a nie żeby czasem pod sklepem stałwm...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

600

To jest racja jak się ma czym robić, i ma się chęci plus dobra organizacja to można spokojnie pracować na etacie i prowadzić swoje gospodarstwo i jeszcze prowadzić swoją działalność , tylko mało czasu zostaje na prawdziwe życie, teraz mam 34 lata rzucam dodatkową prace zostaje tylko etat gospodarstwo, biorę się za jaka dziewczynę i robię dzieci żebym miał komu zostawić ten mój majątek hehe smile a teraz u mnie od 30 minut sobie ładnie nawet pada deszczyk smile