661

Odp: Wiosna 2018

A u mnie pokropiło przez 10 minut i to wszystko.

662

Piotrek1990 napisał/a:

Nie. W zeszlym roku tylko na najlepszym kawałku dał 5 ton a tak okolice 4(3.9t/ha)

No kolega rekordzista ,!  Gratulować w ubieglym roku a i pewno w tym roku takie wydajnosci to cuď poprostu u nas , a propo wiosny to u nas jeczmienie idą na ostro ,ale wydajnościa nikt sie nie chwali .po za tym przez dwa dni spadlo 1mm deszczu , jest po prostu pięknie,

Leszek   dla kolegów'

663 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-06-23 20:00:24)

Tak Sarast. Mam 2.4 ha oddalone troche od domu i jest to mój najlepszy kawalek ziemi jaki posiadam czyli cały kawałek IVa i IVb i tam właśnie padł rekordowy plon. Każdy był zaskoczony. A najbardziej Pan wykonujący usługę koszenia. Ujechał ile... 10 metrów? I kombajn zabity na amen. Odmiana DK EXSOR. Ale Nie porównujmy zeszłego roku do tego...  zeszły był sprzyjający więc rzepak szedł jak wściekły.  W tym roku będę się cieszył jak da 1.5 tony. Poza tym taki rozkład opadów jak był w zeszłym roku zdarza się raz na wiele lat. W tym roku susza daje do myślenia.

Siły na zamiary zmierz....

664

to nie będe pisał ile spadło u mnie deszczu, bo będziecie zazdrościć

Rolnik z powołania:-)

665

U mnie wczoraj ładnie popadało,ale półtora miesiąca za późno.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

666 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-06-23 20:53:29)

2 dni 2.5 litra. Mam nadzieje ze podratuje choć odrobinę  rzepak jary.
https://drive.google.com/file/d/1kBrtjJ … p=drivesdk

667

Ja dostałem dziś 10l !!!!

668

Krzysiek. Ja mam nadzieję, że jak już stwierdzisz że starczy deszczu to nakierujesz chmury do mnie. No chyba, że je przywiążesz do drzew przy swoich polach i się wypadają tongue

669

Krzysiek napisał/a:

Ja dostałem dziś 10l !!!!

to jak sie chwalicie to i ja sie pochwale dzis 8 przedwczoraj 9 w czerwcu juz prawie 70

670 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2018-06-24 07:32:53)

Piotrek1990 napisał/a:

Może źle zrozumiałeś smile raz siałem bezorkowo rzepak i wyszedł spoko bo na 4.5 tony. Ale padało często.

U mnie średnia z tamtego roku 4.8 t z 25 ha sianych bezorkowo. Najlepszy po grochu 5.5 tony ale niedesykowany i kombajn miał co robić. Jak zapchaliśmy lexiona to 2 godziny odtykania.
Panowie a co to jest deszcz??

671

Coś tam pada ale to  na zboża nic nie pomoże ...  ot co ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

672

A u mnie dziś tak samo jak wczoraj ,tylko ciemne chmury nachodzą a deszczu z nich praktycznie zero.

673

jak u was z deszczem, u mnie w czerwcu spadło 110l

674

U mnie też dużo spadło deszczu, ostatnio codziennie pada  smile  i chłodno się zrobiło po 17 stopni w dzień

675

Nie ma i nie bylo  .susza totalna

Leszek   dla kolegów'

676

Jaja se robisz ?

677

U mnie przez kilka ostatnich dni sporo popadało ,a wczoraj i dziś zimno i wiatr.

678

Leje tak, że nie da rady w ziemniaki z opryskiem wjechać a siano zalane po kostki w wodzie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

679

W czerwcu 8 litrów a tak to co dzień to grzeje choc zimno jest po 23  lipa jest ten deszcz co spadł to jedynie kukurydzy i ziemniakowi pomógł  , widzę ze ci co maja krowy to wszystko co zielone wykaszają aby kulkę siana wyrwać

MAREKPE napisał/a:

Leje tak, że nie da rady w ziemniaki z opryskiem wjechać a siano zalane po kostki w wodzie.

U nas deszcz był taki że na 2 dni przerwa w robieniu siana. Właśnie wróciłem ze zwijania a dookoła wszędzie pada...