901 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-06-25 20:59:50)

Odp: Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?

jamir12 napisał/a:
Piotrek1990 napisał/a:

MAREKPE ale ja wspominałem o Zetorze 7245 którego dam rękę sobie uciąć że w takich funduszach nie kupisz. Pomijam fakt że to co wysłałeś trochę ... straszy. I w zasadzie bez dłubaniny nie nadaje się do pracy

Z całym szacunkiem kolego ale żebyś do końca życia nie był kaleką przez własną głupotę i zuchwałość... W tym chorym kraju ludzie zawsze kupowali i będą kupować oczami a nie głową...

Nie powiedziałem, że kupuję farbę. Gdybym kupił farbę nie kupiłbym tego co posiadam. Dziękuję Jamir12  za Twój sakrastyczny sposób podejścia do mojej, a z resztą nie tylko do mojej wypowiedzi. Ja nie dam się złamać. Ale też nie kupię czegoś czego stanu technicznego nie ocenię sam. Także nie martw się.  Jak ktoś mnie kaleką nie zrobi to sam się strzegę dostatecznie. Do każdego zakupu przygotowuje się i wiem na czym skupic uwagę. Nie martw się wink

Siły na zamiary zmierz....

Dobrego, sprawnego ciągnika nikt nie sprzedaje. Albo się kupuje traktor i jest sie przygotowanym, że w zachodniaku naprawa za 20tys to nie jest nic takiego albo sie kupuje ursusa/zetora/mtz i za cenę mniejszego komfortu ma się naprawy za połowe ceny. Oczywiście można naprawiać za dużo mniej na chińskich częściach ale nie można mieć pretensji że trwałość ciągnika jest zerowa. Przekonałem się że waryński/ursus/zetor  ma dobre częśći zamienne tyle że cenowo dużo droższe od importowanych i nawet starego ursusa można tak zrobić że kilka lat pochodzi.
Kolejną sprawą jest fakt że ktos kto ma przebiegi traktora poniżej 200-300mth na rok nie powinien się wypowiadać o trwałości bo starzenie się jest bardziej wtedy istotne niż zużycie eksploatacyjne.

903

Do c 4011 kupuje części tylko te niby oryginalne z logiem ursusa i to też nie jest nic cudownego ,tarcza II stopnia wytrzymała 4 lata ,okładainy jeszcze były dobre ale wieloklin ścięło na gładko ,jakby na tokarce przejechał...

904

A części warynski to bym podyskutować odnośnie ich jakości i trwałości...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Ja wałek wom do 360 kupiłem importowany to po sezonie wieloklin zerwany. Wałek wyglądał jakby nikt go nawet nie zahartował. Oryginał ursusa chodzi 4 sezon i 2 lata kosił samaszem 165cm 100ha więc swoje wytrzymał.

906

Do ursusa części z oryginalnym logo produkuje więcej niż jedną firma (np. Waryński, Chełmno) więc jak ma być dobrze wykonane. To są części z tak zwanej średniej półki mechanicy w okolicy stosują części Zetor które są nawet minimalne tańsze niż ursus.

907

Kurde a jak pytałem w sklepie z częściami o komplety naprawcze do 60-tki to sprzedawca po cichu odradził mi czeskie ,podobno lipa straszna i najwięcej reklamacji z nich mieli...

908

Na razie mam 100 mgh na nich zrobione więc ciężko jest mi powiedzieć o ich trwałości i możliwościach optycznie wyglądały lepiej niż import i ursus. Sąsiad kupił pompkę hamulcową z logo Zetor i od razu była zepsuta więc buble też są. Przy takich droższych częściach ludzie tak łatwo nie podarują wad i reklamują. Przy tańszych często ludzie tak żydzą że nawet wadliwe montują by nie płacić drugi raz. A w sklepie to często polecany towar to ten z najwyższą marżą.

Massey napisał/a:

Kurde a jak pytałem w sklepie z częściami o komplety naprawcze do 60-tki to sprzedawca po cichu odradził mi czeskie ,podobno lipa straszna i najwięcej reklamacji z nich mieli...

Ale są czeskie i są oryginał zetor.

910

Możliwe ,szczegółów nie dopytywałem.

911

Czeskie zestawy naprawcze (garnki) są lipne. Od początku ursus się grzał. A po 1000 mtg na drugim cylindrze sworzeń tłoka dosłownie stał. Czeskie ale nie zetorowskie więc potwierdza to co Massey wspomina

912

Piotrek1990 napisał/a:
jamir12 napisał/a:
Piotrek1990 napisał/a:

MAREKPE ale ja wspominałem o Zetorze 7245 którego dam rękę sobie uciąć że w takich funduszach nie kupisz. Pomijam fakt że to co wysłałeś trochę ... straszy. I w zasadzie bez dłubaniny nie nadaje się do pracy

Z całym szacunkiem kolego ale żebyś do końca życia nie był kaleką przez własną głupotę i zuchwałość... W tym chorym kraju ludzie zawsze kupowali i będą kupować oczami a nie głową...

Nie powiedziałem, że kupuję farbę. Gdybym kupił farbę nie kupiłbym tego co posiadam. Dziękuję Jamir12  za Twój sakrastyczny sposób podejścia do mojej, a z resztą nie tylko do mojej wypowiedzi. Ja nie dam się złamać. Ale też nie kupię czegoś czego stanu technicznego nie ocenię sam. Także nie martw się.  Jak ktoś mnie kaleką nie zrobi to sam się strzegę dostatecznie. Do każdego zakupu przygotowuje się i wiem na czym skupic uwagę. Nie martw się wink

Dla jednych jestem sarkastyczny dla innych realistyczny a pamiętaj że im bardziej będziesz pewien że wiesz wiesz wszystko tym szybciej ktoś wepchnie Ci bubla a przynajmniej ja bym tak zrobił bo nienawidzę cwaniaków i staram się pomóc każdemu kogo taki cwaniak wysadził w powietrze myśląc że jest bezkarny. Kaleką sam się zrobisz albo marnie zginiesz bo jesteś zbyt zuchwały, miałem bardzo dobrego przyjaciela który też zawsze twierdził że dostatecznie się strzeże i uważa i niestety zginął przez zuchwałość w kwietniu co mnie bardzo boli bo był dobrym fachowcem i wspaniałym przyjacielem. Ja się nie martwię o Ciebie bo mam o kogo się martwić tak że możesz być spokojny.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

913

niewydostanieszsie napisał/a:

Dobrego, sprawnego ciągnika nikt nie sprzedaje. Albo się kupuje traktor i jest sie przygotowanym, że w zachodniaku naprawa za 20tys to nie jest nic takiego albo sie kupuje ursusa/zetora/mtz i za cenę mniejszego komfortu ma się naprawy za połowe ceny. Oczywiście można naprawiać za dużo mniej na chińskich częściach ale nie można mieć pretensji że trwałość ciągnika jest zerowa. Przekonałem się że waryński/ursus/zetor  ma dobre częśći zamienne tyle że cenowo dużo droższe od importowanych i nawet starego ursusa można tak zrobić że kilka lat pochodzi.
Kolejną sprawą jest fakt że ktos kto ma przebiegi traktora poniżej 200-300mth na rok nie powinien się wypowiadać o trwałości bo starzenie się jest bardziej wtedy istotne niż zużycie eksploatacyjne.

Mój traktor może robi 30h rocznie i według Ciebie może i nie powinienem zabierać głosu odnośnie awaryjności tylko ja nigdy nie pisałem że mój jest taki wspaniały i bezawaryjny, podobnie było z 323 którego miałem choć on wtedy robił dużo więcej jeszcze, co do sprzedaży to wszystko zależy od uczciwości sprzedającego a wiem że większość sprzedaje bo udało się poklikać i trzeba się pozbyć żeby nie robić sobie kosztów co według mnie jest śmieszne bo jak już ktoś włożył te 5 czy 10 tyś żeby zrobić na sztukę i sprzedać to może warto by dołożyć jeszcze drugie tyle i zrobić dla siebie albo po prostu sprzedać uszkodzone i tyle ale niestety polak jest nauczony kombinacji i jest szczęśliwy dopiero wtedy jak uda mu się kogoś wsadzić na minę bo uważa wtedy że jest od niego mądrzejszy tylko gdyby taki rolnik jeden czy drugi kupując od takiego cwaniaka nie biadolił tylko wziął się za dupę to ten cwaniak by żałował że w ogóle miał taki głupi pomysł o sprzedaży złomu.

Tel.795-243-626

914 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-06-28 13:38:58)

Jamir12 wątek o ciągniku sprowadzasz do własnych przemyśleń i refleksji a temat jest o zakupie ciągnika. Nazywasz mnie cwaniakiem kiedy tak w zasadzie mnie nie znasz ? Ja Ci etykietki nie przyklejam. A to że też potrafię być sarkastyczny to zasługa takich ludzi jak Ty.  Pozbawionym wyobraźni byłbym wsiadając na sprzęt taki jak z ogłoszeń bez uprzedniego przejrzenia i przygotowania go. A tylko to napisalem, że bez dłubaniny to nie nadaje się do pracy więc o co tak w zasadzie Ci chodzi ? Widzę, że nie ma sensu wdawać się z Tobą w dyskusję.
Przepraszam za to, że podsunąłem propozycję ciągnika i wyraziłem swoje zdanie w sprawie.

Mam nadzieję Massey, że choć trochę pomogłem.

915

Piotrek1990 napisał/a:

Jamir12 wątek o ciągniku sprowadzasz do własnych przemyśleń i refleksji a temat jest o zakupie ciągnika. Nazywasz mnie cwaniakiem kiedy tak w zasadzie mnie nie znasz ? Ja Ci etykietki nie przyklejam. A to że też potrafię być sarkastyczny to zasługa takich ludzi jak Ty.  Widzę, że nie ma sensu wdawać się z Tobą w dyskusję.
Przepraszam za to, że podsunąłem propozycję ciągnika i wyraziłem swoje zdanie w sprawie.
Mam nadzieję Massey, że choć trochę pomogłem.

Nie nazywam nikogo z tutaj obecnych cwaniakiem bo nikt nie zasługuje na to a używam tylko ogólnego stwierdzenia no ale skoro tak uważasz to przepraszam. To że jesteś sarkastyczny to akurat dobrze bo jest z kim porozmawiać choć nie wiem czemu się poddajesz bo czasem zboczenie z tematu wniesie więcej niż trwanie w nim bezproduktywnie. Może i mam inne spojrzenie od większości ale to jest tylko i wyłącznie obserwacja i rozmowa, głównie z rolnikami...

Tel.795-243-626

916

Pomogliście mi wszyscy za co Wam dziękuję. Zakup ciągnika planuje na zimę ,zależy jak będę stał z zapasami paszy i ile będę musiał dokupić ale po głębszym zastanowieniu będę raczej szukał w zachodnich markach. Teraz pytanie ściśle odnośnie wątku ,co myślicie o traktorach case? chodzi mi konkretnie o model XL ,są mechaniczne i wyglądają sprytnie.

917 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-07-04 07:43:49)

Wypowiem się bo miałem okazję takim popracować przez dwa lata.
Dokładniej to Case International 844xl. Możliwe, że bierzesz pod uwagę jednak coś nowszego ale jakiś obraz będzie. TEN KTÓRYM miałem przyjemność jeździć był z przednim napędem. Załączanie mechaniczne wajchą wyciąganą z podłogi.  Ciągnik miał na liczniku 9700mtg. Silniczek kulturą pracy przebijał  wszystkie tdi. Ciągnik bardzo mało palił. Chodził w turze i przy pracach polowych typu talerzowka /pług. Miał jakieś tam pokrętło przy podnośniku a sterowanie podnośnikiem na zewnątrz odbywało się przy pomocy prostego pokrętła na błotniku. Zimą odpalał mimo świecy płomieniowej trochę ciężko. W kabinie cichutko. Było radio i można było go normalnie podczas pracy posłuchać. Ale jak to się mówi Nie ma róży bez kolców. Przy awarii przedniego napędu(most ZF) koszt walka atakującego i talerza oraz obudowy 6 tys zł. I ogólny problem z częściami...końcówki drążków były dorabianie a raczej przerabiane z innych. Ogólnie ciągnik wierny i rzadko się psuł. Przez te dwa lata robiony był tylko ten przedni most .

918

jamir12 napisał/a:

Ja swojego MF sprowadziłem w takim stanie że wszyscy się śmiali a sam nawet nie wiedziałem czy silnik pracuje, fakt kosztował mnie trochę pracy i kasy włożyłem ale jak na razie jedyne co robię to leje paliwo nic więcej tak więc czasem warto coś poszukać nawet uszkodzonego bo jest tańsze, naprawić i wiesz co masz a koszty nie przekroczą w całości takiej sprawnej maszyny.

Pisałeś pisałeś że nic się nie dzieje ........ więc bezawaryjny jest  :dance:
Ja też tam jakiś dużych przebiegów nie mam bo  steyr w rok zrobił niespełna 500 godzin a ładowarka jcb max 700 rocznie , w fastracu niestety szwankuje mi liczydło i od kiedy go kupiłem nakręciłem 50 godzin lol

919

koseś napisał/a:
jamir12 napisał/a:

Ja swojego MF sprowadziłem w takim stanie że wszyscy się śmiali a sam nawet nie wiedziałem czy silnik pracuje, fakt kosztował mnie trochę pracy i kasy włożyłem ale jak na razie jedyne co robię to leje paliwo nic więcej tak więc czasem warto coś poszukać nawet uszkodzonego bo jest tańsze, naprawić i wiesz co masz a koszty nie przekroczą w całości takiej sprawnej maszyny.

Pisałeś pisałeś że nic się nie dzieje ........ więc bezawaryjny jest  :dance:
Ja też tam jakiś dużych przebiegów nie mam bo  steyr w rok zrobił niespełna 500 godzin a ładowarka jcb max 700 rocznie , w fastracu niestety szwankuje mi liczydło i od kiedy go kupiłem nakręciłem 50 godzin lol

Nie wiem gdzie pisałem że nic się nie dzieje, może nie widzę albo masz zdolności czytania czegoś czego nie ma bo nigdzie tam nie pisałem a post który podajesz to jest napisane jak na razie jedyne co robię to leje paliwo nic więcej co nie oznacza że jest bez awaryjny no ale niech ci będzie że masz rację...

Tel.795-243-626

920

Wiesz że mi twoja Racja nie jest do niczego potrzebna tak że  dziękuję , może się jeszcze Tobie przyda .