2,301

Odp: Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.

ze swiniami juz sie nie bawie z 8 lat, a ceny z przed 15....

mdw

2,302

15 lat temu było 40 groszy więcej. Aczkolwiek rzucę okiem najpierw

Siły na zamiary zmierz....

2,303

tylko ze słyszenia 3,7

2,304

A jak u Was mleko?

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

2,305

świnki u nas 3,2-3,9 zł/kg, w 2001 r były jakiś czas po 5 zł/kg. Kto liczył że za jakiś czas będzie super cena może się przeliczyć. Przez ostatnie 3 lata zrezygnowało z hodowli około 80 tyś. gospodarstw a pogłowie wzrosło. Tylko tucz kontraktowy wkrótce będzie jedynie opłacalny. Cóż czasy zmieniają się w kosmicznym tempie.

2,306

Tucz kontraktowy jest całkiem ok ale warunek to duże budynku tak żeby mieć dużo sztuk. No i wtedy trochę ziemi co by gnojowice wykorzystać. Też chciałem iść w to ale u mnie weszloby tylko 300 sztuk a jak więcej to inwestycja żeby stawiać nowe. Na szczęście nie zdecydowałem się na to tylko kurki nioski. Kasą też jest, roboty nie tak dużo, inwestycja nie duża no i smrodu przynajmniej nie mam pod oknem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,307

Maryush napisał/a:

A jak u Was mleko?

1.23 za listopad

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,308

U mnie za listopad 1,76 zł.  Marku a kto tak mało płaci?

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

2,309

Laszek napisał/a:

Tucz kontraktowy jest całkiem ok ale warunek to duże budynku tak żeby mieć dużo sztuk. No i wtedy trochę ziemi co by gnojowice wykorzystać. Też chciałem iść w to ale u mnie weszloby tylko 300 sztuk a jak więcej to inwestycja żeby stawiać nowe. Na szczęście nie zdecydowałem się na to tylko kurki nioski. Kasą też jest, roboty nie tak dużo, inwestycja nie duża no i smrodu przynajmniej nie mam pod oknem

300 szt w jednym rzucie? 300x3rzuty= 900 rocznie x 40 zł/szt=36000zł rocznie / 12 miesiecy=3000miesięcznie całkiem przyzwoita pensja zwłaszcza jak ma sie zmechanizowane wszystko podajniki paszowe silosy na pasze to pracy tyle co nic 3tys miesiecznie a gnojowica gratis. jak dla mnie opłaca sie. chyba ze mam zbyt wyidealizowany obraz tego. Gdybym miał budynki to wstawiałbym

Rolnik z powołania:-)

2,310

Laszek napisał/a:

Gdzie można zakupić towar z Twojego gospodarstwa ? tongue

Siły na zamiary zmierz....

2,311

Pajej po pierwsze to musisz dostosować budynek. Pojenie, pasza i wentylacja. Najlepiej też żeby były ruszta. W starym budynku nie zawsze da się zrobić a jak się już da to tylko z plytkim rusztem i wtedy zewnętrzny zbiornik. Za sam ruszt co najmniej 100 zł za metr a gdzie całą reszta (wanna, podciągi...). Gdzieś miałem zapisane ile by mnie wyniosła przeróbka swojej chlewni i to nie było mało a do tego na płytkiej ściółce. Mając teraz niecałe 400 kur i wykorzystując chlew w 1/3 mam z tego i tak więcej niż by było na całej obsadzie ze swiniami. Nie wspomnę o kosztach na przygotowanie budynku na utrzymanie hodowli. 3 tyś to mało
Piotrek na jajka mam zbyt. Są stali klienci a nadwyżkę w Pile na targowisku miejskim

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,312

Maryush napisał/a:

U mnie za listopad 1,76 zł.  Marku a kto tak mało płaci?

Nie wnikałem w szczegóły, po prostu dwóch krowiarzy bierze ode mnie owies i od nich to wiem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,313

androl napisał/a:

http://i67.tinypic.com/28r2hl5.jpg

Pszenżyto na tym skupie jest najdroższe, reszta wszędzie praktycznie bez różnic.

Kwestia negocjacji jeszcze wink

2,314

Laszek napisał/a:

Pajej po pierwsze to musisz dostosować budynek. Pojenie, pasza i wentylacja. Najlepiej też żeby były ruszta. W starym budynku nie zawsze da się zrobić a jak się już da to tylko z plytkim rusztem i wtedy zewnętrzny zbiornik. Za sam ruszt co najmniej 100 zł za metr a gdzie całą reszta (wanna, podciągi...). Gdzieś miałem zapisane ile by mnie wyniosła przeróbka swojej chlewni i to nie było mało a do tego na płytkiej ściółce. Mając teraz niecałe 400 kur i wykorzystując chlew w 1/3 mam z tego i tak więcej niż by było na całej obsadzie ze swiniami. Nie wspomnę o kosztach na przygotowanie budynku na utrzymanie hodowli. 3 tyś to mało
Piotrek na jajka mam zbyt. Są stali klienci a nadwyżkę w Pile na targowisku miejskim

nie wiedziałem jaki masz budynek, ale Ci co maja ruszta to nie bardzo im sie opłaca "na własny koszt" hodować

Rolnik z powołania:-)

2,315

Pawel21990 napisał/a:
androl napisał/a:

http://i67.tinypic.com/28r2hl5.jpg

Pszenżyto na tym skupie jest najdroższe, reszta wszędzie praktycznie bez różnic.

Kwestia negocjacji jeszcze wink

No ja na dwóch skupach mam tak że, kupujący robią wszystko żebym dostał najwyższą cenę z cennika wink

2,316

Pajej jak ma się budynki do tego już przystosowane to wiadomo tylko hodować. Jedno co tylko jest takie dziwne to to że jesteś na swoim podwórku a ktoś i tak Ci mówi co i jak masz robić. Niby u siebie ale pod czyimś rozkazem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,317 Ostatnio edytowany przez Pietia (2018-12-08 21:50:06)

Laszek napisał/a:

Pajej jak ma się budynki do tego już przystosowane to wiadomo tylko hodować. Jedno co tylko jest takie dziwne to to że jesteś na swoim podwórku a ktoś i tak Ci mówi co i jak masz robić. Niby u siebie ale pod czyimś rozkazem

3 km za nami mieszka dalszy znajomy trzyma tak 1000 szt. i chce budować drugą chlewnię tylko problem z sąsiadami od 2 lat zablokowana inwestycja.

2,318

Zobaczymy jak dlugo ta kontraktowa sielanka potrwa...

2,319

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ … nicy-prawa

2,320

Wipasz Krosno pszenżyto 750 netto.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile