Odp: Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
ze swiniami juz sie nie bawie z 8 lat, a ceny z przed 15....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Strony Poprzednia 1 … 114 115 116 117 118 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ze swiniami juz sie nie bawie z 8 lat, a ceny z przed 15....
15 lat temu było 40 groszy więcej. Aczkolwiek rzucę okiem najpierw
tylko ze słyszenia 3,7
A jak u Was mleko?
świnki u nas 3,2-3,9 zł/kg, w 2001 r były jakiś czas po 5 zł/kg. Kto liczył że za jakiś czas będzie super cena może się przeliczyć. Przez ostatnie 3 lata zrezygnowało z hodowli około 80 tyś. gospodarstw a pogłowie wzrosło. Tylko tucz kontraktowy wkrótce będzie jedynie opłacalny. Cóż czasy zmieniają się w kosmicznym tempie.
Tucz kontraktowy jest całkiem ok ale warunek to duże budynku tak żeby mieć dużo sztuk. No i wtedy trochę ziemi co by gnojowice wykorzystać. Też chciałem iść w to ale u mnie weszloby tylko 300 sztuk a jak więcej to inwestycja żeby stawiać nowe. Na szczęście nie zdecydowałem się na to tylko kurki nioski. Kasą też jest, roboty nie tak dużo, inwestycja nie duża no i smrodu przynajmniej nie mam pod oknem
A jak u Was mleko?
1.23 za listopad
U mnie za listopad 1,76 zł. Marku a kto tak mało płaci?
Tucz kontraktowy jest całkiem ok ale warunek to duże budynku tak żeby mieć dużo sztuk. No i wtedy trochę ziemi co by gnojowice wykorzystać. Też chciałem iść w to ale u mnie weszloby tylko 300 sztuk a jak więcej to inwestycja żeby stawiać nowe. Na szczęście nie zdecydowałem się na to tylko kurki nioski. Kasą też jest, roboty nie tak dużo, inwestycja nie duża no i smrodu przynajmniej nie mam pod oknem
300 szt w jednym rzucie? 300x3rzuty= 900 rocznie x 40 zł/szt=36000zł rocznie / 12 miesiecy=3000miesięcznie całkiem przyzwoita pensja zwłaszcza jak ma sie zmechanizowane wszystko podajniki paszowe silosy na pasze to pracy tyle co nic 3tys miesiecznie a gnojowica gratis. jak dla mnie opłaca sie. chyba ze mam zbyt wyidealizowany obraz tego. Gdybym miał budynki to wstawiałbym
Gdzie można zakupić towar z Twojego gospodarstwa ?
Pajej po pierwsze to musisz dostosować budynek. Pojenie, pasza i wentylacja. Najlepiej też żeby były ruszta. W starym budynku nie zawsze da się zrobić a jak się już da to tylko z plytkim rusztem i wtedy zewnętrzny zbiornik. Za sam ruszt co najmniej 100 zł za metr a gdzie całą reszta (wanna, podciągi...). Gdzieś miałem zapisane ile by mnie wyniosła przeróbka swojej chlewni i to nie było mało a do tego na płytkiej ściółce. Mając teraz niecałe 400 kur i wykorzystując chlew w 1/3 mam z tego i tak więcej niż by było na całej obsadzie ze swiniami. Nie wspomnę o kosztach na przygotowanie budynku na utrzymanie hodowli. 3 tyś to mało
Piotrek na jajka mam zbyt. Są stali klienci a nadwyżkę w Pile na targowisku miejskim
U mnie za listopad 1,76 zł. Marku a kto tak mało płaci?
Nie wnikałem w szczegóły, po prostu dwóch krowiarzy bierze ode mnie owies i od nich to wiem.
http://i67.tinypic.com/28r2hl5.jpg
Pszenżyto na tym skupie jest najdroższe, reszta wszędzie praktycznie bez różnic.
Kwestia negocjacji jeszcze
Pajej po pierwsze to musisz dostosować budynek. Pojenie, pasza i wentylacja. Najlepiej też żeby były ruszta. W starym budynku nie zawsze da się zrobić a jak się już da to tylko z plytkim rusztem i wtedy zewnętrzny zbiornik. Za sam ruszt co najmniej 100 zł za metr a gdzie całą reszta (wanna, podciągi...). Gdzieś miałem zapisane ile by mnie wyniosła przeróbka swojej chlewni i to nie było mało a do tego na płytkiej ściółce. Mając teraz niecałe 400 kur i wykorzystując chlew w 1/3 mam z tego i tak więcej niż by było na całej obsadzie ze swiniami. Nie wspomnę o kosztach na przygotowanie budynku na utrzymanie hodowli. 3 tyś to mało
Piotrek na jajka mam zbyt. Są stali klienci a nadwyżkę w Pile na targowisku miejskim
nie wiedziałem jaki masz budynek, ale Ci co maja ruszta to nie bardzo im sie opłaca "na własny koszt" hodować
androl napisał/a:http://i67.tinypic.com/28r2hl5.jpg
Pszenżyto na tym skupie jest najdroższe, reszta wszędzie praktycznie bez różnic.
Kwestia negocjacji jeszcze
No ja na dwóch skupach mam tak że, kupujący robią wszystko żebym dostał najwyższą cenę z cennika
Pajej jak ma się budynki do tego już przystosowane to wiadomo tylko hodować. Jedno co tylko jest takie dziwne to to że jesteś na swoim podwórku a ktoś i tak Ci mówi co i jak masz robić. Niby u siebie ale pod czyimś rozkazem
Pajej jak ma się budynki do tego już przystosowane to wiadomo tylko hodować. Jedno co tylko jest takie dziwne to to że jesteś na swoim podwórku a ktoś i tak Ci mówi co i jak masz robić. Niby u siebie ale pod czyimś rozkazem
3 km za nami mieszka dalszy znajomy trzyma tak 1000 szt. i chce budować drugą chlewnię tylko problem z sąsiadami od 2 lat zablokowana inwestycja.
Zobaczymy jak dlugo ta kontraktowa sielanka potrwa...
Wipasz Krosno pszenżyto 750 netto.
Strony Poprzednia 1 … 114 115 116 117 118 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo