Odp: Rzepak
U mnie aktualnie -2 i 5 cm śniegu
Poważnie ? U mnie 1 na plusie i pada deszcz....a w dzień było 8
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 128 129 130 131 132 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie aktualnie -2 i 5 cm śniegu
Poważnie ? U mnie 1 na plusie i pada deszcz....a w dzień było 8
... normalnie bym jechał z nawozem bo w polach w miare sucho, ale czekam na ,,wiosne,, 1 marca!!!
u mnie w okolicy azoty posiane, nikt nie patrzy tylko sypie. Od prawie 2 tygodni w dzień temperatura dochodzi do 15 stopni a w słońcu termometry pokazują po 30 (tak było kilka takich dni). Noce nawet do 8. Na najbliższe 2 tyg o kilka stopni mniej ale nadal ciepło. Dzisiejsza i jutrzejsza noc z przymrozkami więc ...
Wczoraj wieczorem lało i plus 8 a dzisiaj od rana słońce i minus 3
wczoraj 7 na plusie a dziś rano 9 na minusie .........
Także natury nie oszuka i nie ma co się spieszyć. Rozhartować roślinę to moment... mój rzepak stoi. Nie widać żeby już ruszył pełną parą. Ale też jeść nie dostał
Forma saletrzana bardzo szybko uwadnia rośliny. Ocieplenie klimatu to raczej anomalia, to nie była już wiosna. Póki co stoperan , nie być tym chciwym który 2 x traci.
Jak to w sąsiedniej wiosce mówią: kto ma ten sieje
Co na rzepak wiosna azot ile, kizeryt ile, sól potasowa ile rzepak wzorowy nie ukrywam że już kosztów jest sporo jesień wszystkie zabiegi pod korzeń ok 350 ultra 8. Co lepsze kizeryt czy sól potasowa
Forma saletrzana bardzo szybko uwadnia rośliny. Ocieplenie klimatu to raczej anomalia, to nie była już wiosna. Póki co stoperan , nie być tym chciwym który 2 x traci.
Co roku szła u mnie saletra wcześnie, były mrozy potem po -10 i nic się nie działo. Jak miał wylecieć to wyleciał u wszystkich.
Co na rzepak wiosna azot ile, kizeryt ile, sól potasowa ile rzepak wzorowy nie ukrywam że już kosztów jest sporo jesień wszystkie zabiegi pod korzeń ok 350 ultra 8. Co lepsze kizeryt czy sól potasowa
kizerty to siarka i magnez nie da sie tego porównać z potasem
androl napisał/a:Forma saletrzana bardzo szybko uwadnia rośliny. Ocieplenie klimatu to raczej anomalia, to nie była już wiosna. Póki co stoperan , nie być tym chciwym który 2 x traci.
Co roku szła u mnie saletra wcześnie, były mrozy potem po -10 i nic się nie działo. Jak miał wylecieć to wyleciał u wszystkich.
Niekoniecznie, jest kilka czynników które mogą przyczynić się do wymarznięcia. Zdarza się że plantacje przez miedzę, jedna wymarznie, druga nie.
Byłem dziś za Kielcami to tam wiosna że można siac. U mnie rano śnieg i mróz -7stopni.
Jadąc dziś 20 km w jedną stronę ciągnikiem, więc z prędkością dobrą do obserwacji. Zaobserwowałem to o czym pisałem w poprzednim poście. Przez miedzę plantacje jedne ładnie przezimowały inne z całymi placami całkowicie suchego.
Jak myślisz czym to jest spowodowane?
Łysienie plackowate ???
Może za dużo testosteronu ? tak jak w poprzednim poście też pisałem może być kilka czynników, trzeba by pogadać z rolnikami, którzy albo czegoś nie dali albo z czymś przesadzili.
za dużo azotu, żle skrócone i stożek przemarzł
Skracanie i za mało boru, manganu itd
GGGGGG prawda .... daje sobie obie ręce obciąć że wadliwe jest albo jeden czynnik albo kilka ..
Mianowicie gówniane nasiono ... zrobili rolnika w wała ...
Nasiono dobre gówniana zaprawa
Brak ochrony na robala z jesieni ...
Być może jeszcze kilka innych nie przychodzących mi do głowy w tej chwili czynników ale na bank nie jest to żaden azot czy co kolwiek innego ... Bardziej się skłaniam do gównianych nasion oraz zaprawy .
Czemu tak twierdze ... 30ar mam swojego rzepak ..zaprawionego czym znalazłem . to wlałem i rośnie .... i to ładnie .
Z zeszłego roku nasiona rosną .... bez żadnych strajków
A z tego roku znaczy się 18/19 kupione i zaprawiane również na muchę rośnie jak by mu kija w dupe wsadził ... niby jest ale nie to ..
Mając 2 odmiany kupione z czego jedna rośnie a druga się zastanawiam to co innego można stwierdzić ?
Dodam że na tym samym polu Kawałek przedzielony na pół . Mowa tu o kawałku 12ha czyli 6 jednej 6 drugiej i jak to inaczej wytłumaczyć ? przedplon ten sam nawożenie takie samo ... nic tylko nasiona ...
wioska obok 4 kawłki rzepaku 1 kawałek rośnie zaś drugi znikł . trzeci znów rośnie . Czwartego prawie brak ...
Skłaniał bym się raczej w stronę tolerancji odmianowej na wirusa zółtaczki rzepy http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 80361.html
Strony Poprzednia 1 … 128 129 130 131 132 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo