2,581

Odp: Rzepak

andre902 napisał/a:

U mnie aktualnie -2 i 5 cm śniegu

Poważnie ? U mnie 1 na plusie i pada deszcz....a w dzień było 8

Siły na zamiary zmierz....

2,582 Ostatnio edytowany przez zorak (2019-02-22 08:29:26)

yokoslaw napisał/a:

... normalnie bym jechał z nawozem bo w polach w miare sucho, ale czekam na ,,wiosne,, 1 marca!!!

u mnie w okolicy azoty posiane, nikt nie patrzy tylko sypie. Od prawie 2 tygodni w dzień temperatura dochodzi do 15 stopni a w słońcu termometry pokazują po 30 (tak było kilka takich dni). Noce nawet do 8. Na najbliższe 2 tyg o kilka stopni mniej ale nadal ciepło. Dzisiejsza i jutrzejsza noc z przymrozkami więc ... wink

gg 5118068

2,583

Wczoraj wieczorem lało i plus 8 a dzisiaj od rana słońce i minus 3

2,584

wczoraj 7 na plusie a dziś rano 9 na minusie .........

2,585

Także natury nie oszuka i nie ma co się spieszyć. Rozhartować roślinę to moment... mój rzepak stoi.  Nie widać żeby już ruszył pełną parą. Ale też jeść nie dostał

Siły na zamiary zmierz....

2,586

Forma saletrzana bardzo szybko uwadnia rośliny. Ocieplenie klimatu to raczej anomalia, to nie była już wiosna. Póki co stoperan wink, nie być tym chciwym który 2 x traci.

2,587

Jak to w sąsiedniej wiosce mówią: kto ma ten sieje

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,588 Ostatnio edytowany przez marcin (2019-02-22 12:40:08)

Co na rzepak wiosna azot ile, kizeryt ile, sól potasowa ile rzepak wzorowy nie ukrywam że już kosztów jest sporo jesień wszystkie zabiegi pod korzeń ok 350 ultra 8. Co lepsze kizeryt czy sól potasowa

2,589

androl napisał/a:

Forma saletrzana bardzo szybko uwadnia rośliny. Ocieplenie klimatu to raczej anomalia, to nie była już wiosna. Póki co stoperan wink, nie być tym chciwym który 2 x traci.

Co roku szła u mnie saletra wcześnie, były mrozy potem po -10 i nic się nie działo. Jak miał wylecieć to wyleciał u wszystkich.

2,590

marcin napisał/a:

Co na rzepak wiosna azot ile, kizeryt ile, sól potasowa ile rzepak wzorowy nie ukrywam że już kosztów jest sporo jesień wszystkie zabiegi pod korzeń ok 350 ultra 8. Co lepsze kizeryt czy sól potasowa

kizerty to siarka i magnez nie da sie tego porównać z potasem

Rolnik z powołania:-)

2,591

Pawel21990 napisał/a:
androl napisał/a:

Co roku szła u mnie saletra wcześnie, były mrozy potem po -10 i nic się nie działo. Jak miał wylecieć to wyleciał u wszystkich.

Niekoniecznie, jest kilka czynników które mogą przyczynić się do wymarznięcia. Zdarza się że plantacje przez miedzę, jedna wymarznie, druga nie.

2,592

Byłem dziś za Kielcami to tam wiosna że można siac. U mnie rano śnieg i mróz -7stopni.

2,593

Jadąc dziś 20 km w jedną stronę ciągnikiem, więc z prędkością dobrą do obserwacji. Zaobserwowałem to o czym pisałem w poprzednim poście. Przez miedzę plantacje jedne ładnie przezimowały inne z całymi placami całkowicie suchego.

2,594

Jak myślisz czym to jest spowodowane?

2,595

Łysienie plackowate ???

2,596

Może za dużo testosteronu ? tak jak w poprzednim poście też pisałem może być kilka czynników, trzeba by pogadać z rolnikami, którzy albo czegoś nie dali albo z czymś przesadzili.

2,597

za dużo azotu, żle skrócone i stożek przemarzł

mdw

2,598 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2019-02-27 22:08:00)

Skracanie i za mało boru, manganu itd

2,599

GGGGGG prawda ....   daje sobie obie ręce obciąć  że wadliwe   jest albo jeden czynnik albo kilka .. 
Mianowicie gówniane nasiono ...  zrobili  rolnika w  wała ... 
Nasiono dobre  gówniana zaprawa
Brak ochrony na robala z jesieni ...
Być może jeszcze kilka innych  nie przychodzących mi do głowy w tej chwili  czynników  ale  na bank nie jest to żaden azot czy co kolwiek innego ...   Bardziej się skłaniam do gównianych nasion oraz zaprawy .
Czemu  tak twierdze ...   30ar mam swojego rzepak ..zaprawionego czym  znalazłem . to wlałem i  rośnie .... i to ładnie .
Z zeszłego roku nasiona rosną .... bez  żadnych strajków
A z tego roku  znaczy się 18/19 kupione i zaprawiane również na muchę   rośnie jak by  mu kija w dupe wsadził ...  niby jest ale nie to .. 
Mając 2 odmiany kupione   z czego jedna rośnie a druga się zastanawiam  to co innego  można stwierdzić ?
Dodam że na tym samym polu  Kawałek przedzielony na pół  . Mowa tu o kawałku 12ha czyli 6 jednej 6 drugiej i jak to inaczej wytłumaczyć ?  przedplon ten sam nawożenie takie samo ...  nic tylko nasiona ...
wioska obok  4 kawłki rzepaku   1 kawałek rośnie  zaś drugi znikł . trzeci znów rośnie .  Czwartego  prawie brak ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,600

Skłaniał bym się raczej w stronę tolerancji odmianowej na wirusa zółtaczki rzepy http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 80361.html

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38