2,641

Odp: Rzepak

producent mikro które stosuje zaleca por na poczatki po nim mocznik fungi i na koniec pozostałe mikro

Rolnik z powołania:-)

2,642

dziś byłem dokończyć grzybówkę w rzepaku i chyba uda się do kwitnienia wytrzymać bez oprysku na robala. Chociaż na ciężkiej ziemi rzepak ma 30cm i chce powoli kwitnać. Nie wiem jak wyjdzie taki mały jeszcze nie był.

2,643

Nie ma co się martwić na zapas. Zostawmy to matce naturze, ona wie co robi.

2,644

androl napisał/a:
master20002 napisał/a:

Bor zakwasza??? Chyba odwrotnie.

Doczytałem że jednak odwrotnie. To co mi ktoś kiedyś powiedział było błędne. Trzeba skorygować swoją wiedzę w tym temacie.
Dobrze dawałem, bor jednak jako pierwszy w tej mojej zupie. Najpierw preparaty zmieniające ph wody. Nie dopytałem jeszcze jaka kolejność jeżeli podajemy jednocześnie specyfiki, podnoszące i obniżające ph. Może ktoś ma taką wiedzę ? niech się nią podzieli.
Pojawił się spory nalot słodyszka Przed wieczorem jadę ponownie z zupą, Tym razem tylko bor + mikro + na robala.

2,645

Ale dając bor na początek narazasz ś . o. r . na degradację, jakiś rozkład.  Zdecydowana większość środków potrzebuje środowiska kwaśnego, wyjątkiem jest grupa chwastoxów .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,646

Dopytałem fachowca, powiedział że zawsze przed ś.o.r preparat zmieniający ph nieważne czy je podnosi czy obniża.

2,647

Ok, każdy robi jak uważa byle skutecznie :beer: mój rzepak zaczyna nieśmiało kwitnąć,  po świętach dostanie na płatka część Pictor(W 5l butelce po zwrocie 200 zł wyjdzie 160zl na ha ) a część jakaś strobiluryna i prochloraz (150 zł na ha).

Case Magnum 7210, MF 38

2,648

Ja się nie wyrobię z Borem. Jaki minimalny odstęp między zabiegami z Borem zachowujecie żeby to miało sens  ?

Siły na zamiary zmierz....

2,649

Ja dziś niestety pojadę  na robala zaczyna się nalot, a przez święta to w ogóle pewnie doleci. w zbożach też skrzypionka siedzi jedna na drugiej.

2,650

Na bor już za późno

Case Magnum 7210, MF 38

2,651

Andrew myślałem ze to zależy od pokroju rośliny a nie od terminu w kalendarzu

2,652

Jesień i wczesna wiosna  to dobry czas na odżywki z borem .

Case Magnum 7210, MF 38

2,653

To chyba różnee szkoły różnie mówią. Ten rok jest inny i pojadę dopóki nie ma ochoty kwitnąć

2,654

Ostatni zabieg borem robię w fazie pąkowania. Dałem jakiś tydzień temu.

2,655

My dziś borem jechaliśmy

2,656

u nas zaczeły kwitnąć .

Leszek   dla kolegów'

2,657

Kiedyś rozmawiałem z chłopakami z grupy producenckiej Waga ze Stoszowic i okolic to oni przed ruszeniem wegetacji sypali saletrę, a jak tylko rozłożyły się liście, że większość ziemi była zakryta to dawali bor bez żadnych dodatków. Takie mieli zalecenia w grupie i wszyscy tak robili i wyniki były ładne.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,658

Znam takich co dają sam bor wiosną 3l/ha 450g jednorazowo i nic więcej z borem bo chrzani pH cieczy.

2,659

U nas rzepak skończył kwitnąć,  teraz przy takiej pogodzie trzeba grzyba pilnować

Case Magnum 7210, MF 38

2,660

A ja dziś z Tatą zgłosiłem rzepak do ubezpieczalni odnośnie przymrozków zobaczymy co będzie