Odp: Rzepak
producent mikro które stosuje zaleca por na poczatki po nim mocznik fungi i na koniec pozostałe mikro
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 131 132 133 134 135 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
producent mikro które stosuje zaleca por na poczatki po nim mocznik fungi i na koniec pozostałe mikro
dziś byłem dokończyć grzybówkę w rzepaku i chyba uda się do kwitnienia wytrzymać bez oprysku na robala. Chociaż na ciężkiej ziemi rzepak ma 30cm i chce powoli kwitnać. Nie wiem jak wyjdzie taki mały jeszcze nie był.
Nie ma co się martwić na zapas. Zostawmy to matce naturze, ona wie co robi.
master20002 napisał/a:Bor zakwasza??? Chyba odwrotnie.
Doczytałem że jednak odwrotnie. To co mi ktoś kiedyś powiedział było błędne. Trzeba skorygować swoją wiedzę w tym temacie.
Dobrze dawałem, bor jednak jako pierwszy w tej mojej zupie. Najpierw preparaty zmieniające ph wody. Nie dopytałem jeszcze jaka kolejność jeżeli podajemy jednocześnie specyfiki, podnoszące i obniżające ph. Może ktoś ma taką wiedzę ? niech się nią podzieli.
Pojawił się spory nalot słodyszka Przed wieczorem jadę ponownie z zupą, Tym razem tylko bor + mikro + na robala.
Ale dając bor na początek narazasz ś . o. r . na degradację, jakiś rozkład. Zdecydowana większość środków potrzebuje środowiska kwaśnego, wyjątkiem jest grupa chwastoxów .
Dopytałem fachowca, powiedział że zawsze przed ś.o.r preparat zmieniający ph nieważne czy je podnosi czy obniża.
Ok, każdy robi jak uważa byle skutecznie :beer: mój rzepak zaczyna nieśmiało kwitnąć, po świętach dostanie na płatka część Pictor(W 5l butelce po zwrocie 200 zł wyjdzie 160zl na ha ) a część jakaś strobiluryna i prochloraz (150 zł na ha).
Ja się nie wyrobię z Borem. Jaki minimalny odstęp między zabiegami z Borem zachowujecie żeby to miało sens ?
Ja dziś niestety pojadę na robala zaczyna się nalot, a przez święta to w ogóle pewnie doleci. w zbożach też skrzypionka siedzi jedna na drugiej.
Na bor już za późno
Andrew myślałem ze to zależy od pokroju rośliny a nie od terminu w kalendarzu
Jesień i wczesna wiosna to dobry czas na odżywki z borem .
To chyba różnee szkoły różnie mówią. Ten rok jest inny i pojadę dopóki nie ma ochoty kwitnąć
Ostatni zabieg borem robię w fazie pąkowania. Dałem jakiś tydzień temu.
My dziś borem jechaliśmy
u nas zaczeły kwitnąć .
Kiedyś rozmawiałem z chłopakami z grupy producenckiej Waga ze Stoszowic i okolic to oni przed ruszeniem wegetacji sypali saletrę, a jak tylko rozłożyły się liście, że większość ziemi była zakryta to dawali bor bez żadnych dodatków. Takie mieli zalecenia w grupie i wszyscy tak robili i wyniki były ładne.
Znam takich co dają sam bor wiosną 3l/ha 450g jednorazowo i nic więcej z borem bo chrzani pH cieczy.
U nas rzepak skończył kwitnąć, teraz przy takiej pogodzie trzeba grzyba pilnować
A ja dziś z Tatą zgłosiłem rzepak do ubezpieczalni odnośnie przymrozków zobaczymy co będzie
Strony Poprzednia 1 … 131 132 133 134 135 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo