601

Odp: Hodowla bydła miesnego

Nie miałem czasu dziś spróbować zmierzyć. Po obejrzeniu rysunków gdzie taki pomiar się robi oglądając dziś byczki widać dokładnie to miejsce. Na dole za fałdem mostkowym, około 5 cm za łopatkami. Każdy byk ma trochę inny pokrój, jednak takie jakby przewężenie ma każdy i tam trzeba mierzyć. Tomek przyjrzyj się. Tylko dziś o północy nie wchodź do obór bo możesz się nasłuchać niemiłych rzeczy, skoro Ty z nimi troszku siłowo wink

602

Jak się ma parę sztuk to się można kumplować a jak więcej to już trzeba reżim wprowadzać bo albo bydło będzie słuchało albo ten co obrządza bedzie sie musiał bać.  Kupiliśmy 2 miesiące temu 7 sztuk krów wychowywanych " bezstresowo "  kilka patykow poszło w drzazgi i kolano małżonki a to przez to że krowie coś nie spasowało . Teraz chodzi jak w zegarku krówka.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

603 Ostatnio edytowany przez androl (2018-12-26 16:08:04)

Zadając kiszonkę zmierzyłem 3 największe swoje byczki. Nie miałem z tym problemu. Do sznurka przywiązałem śrubę jako obciążnik, przerzuciłem, motyczką zgarnąłem śrubę, zmierzyłem ścisło. 201, 203, 208 cm byczki baraniały wink w czasie pomiaru i stały jak wryte. https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/36baf13a7e266646

604

https://www.olx.pl/oferta/stalowa-hala- … d;promoted

możecie się wypowiedzieć na temat trwałości tych konstrukcji ? Głównie jak z wytrzymałością na mocne podmuchy wiatru ? Jeszcze kilka lat temu byłem przeciwny tego typu obiektom ale coraz poważniej myślę o postawieniu takiego zadaszenia właśnie na takich blokach betonowych dla bydła mięsnego. Główną zaletą jest pozwolenie a raczej brak. A może ktoś zna firmę, są z okolic Wrocławia.

gg 5118068

605

Z tym brakiem pozwolenia to tak nie do końca. Pytałem się o halę namiotową można postawić na zgłoszenie ale jako obiekt tymczasowy co znaczy na pół roku. Po tym czasie powinieneś rozebrać lub przenieść w inne miejsce. Widzę ludzie stają i użytkują dłużej ale to raczej przez to że urzędnicy zbytnio się nie interesują jak nie ma donosu. Koło sołtysa stoi domek holenderski na bloczkach betonowych z dobudowanym tarasem i nikomu to nie przeszkadza już z 15 lat. W Interwencji widziałem taki sam za który kazali zapłacić 40 tyś kary za brak pozwolenia na budowę właśnie przez to że uznali jako obiekt który przestał być tymczasowy.

606

miałem kłopot z zamarzaniem wody w poidłach w stajni i zrobiłem podgrzewanie misek. Woda w rurkach nie zamarzała, bo jest kabel grzewczy, ale w miskach to i owszem łapało. przykleiłem pod miskę matę do lusterek na 12v   https://allegro.pl/oferta/mata-grzewcza … OTE4YTY%3D     i mały zasilacz 12v , dodatkowo od spodu poidło okleiłem pianką 6mm,  https://allegro.pl/oferta/mata-akustycz … ZWFjZDI%3D   żeby ciepełko szło do poidła i zadziałało. wieczory spokojne i nie trzeba latać i rozmrażać

607

Stało się.
Przez prawie 70 lat jak jest prowadzone gospodarstwo (dziadek, tato, ja) nigdy nie dokupiliśmy choćby źdźbła siana. Jutro jadę po pierwszy zakup 20 balotów siana. Zeszłoroczna susza dała się we znaki bo praktycznie od początku września nie było już trawy do wypasu. Oby do maja wink

gg 5118068

608

Ja w środę dowiozłem 38 balotow siana dla moich mlecznic. Zostalo mi 10 balotow sianokiszonki na 3 tyg, na 2 miechy QQ i wyslodków . W tym roku nie będę wypasał swoich krów,  robię stół paszowy i kupuje paszowóz,  będę robił miksa trawę i słomę żeby wystarczyło zanim nową trawę zasieje.

Case Magnum 7210, MF 38

609

Moje mleczne wychodzą już od poniedziałku na żyto po godzince dziennie. Gdyby nie zapasy "dwuletniej" sianokiszonki  też bym musiał już dokupić. Na chwilę obecną zapasy wynoszą w przeliczeniu na na krowę: 1 bela sianokiszonki i 0,45 siana. Kiszonki z kukurydzy mam do listopada. Ciężko będzie jak ten rok będzie równie suchy.

Ja od przedwczoraj pasę bo nie daje rady krów w  ogrodzeniu utrzymać jak mają wybór siano albo trawa.

611

w wilgotnym roku bydło powinno być już na trawie. W obecnej sytuacji nie wiem czy z końcem miesiąca wyjdą.

gg 5118068

612

Kolega ma 70 ha kukurydzy na pryzmie na czarną godzinę😁

E 516 na części
Telefon 695 076 269

613

Już na trawę? U mnie trawa dopiero zaczyna rosnąć. Pamiętam lata jak 12 kwietnia jeszcze leżał śnieg z zimy.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

614

Moje to nie wiem czy w ogóle wyjdą na trawę. Są na zagrodzie pół hektarowej która z łąką nie ma już nic wspólnego,  i tak myślę że jeżeli musiał bym pół dnia szykować zagrodę zeby dwa dni sie pasły to dziękuję bardzo,  i tak wszystkiego nie zjedzą a tak to w planie jest koszenie zielonki . Jak wyjdzie czas pokaże .

Case Magnum 7210, MF 38

615

Nigdy się nie poddawaj !!
W ubiegłym tygodniu wracam z roboty, a że po drodze przejeżdżam obok pastwiska to widzę moje bydlaki. Jedna krowa z dala od stada i leży - coś jest nie tak, zwłaszcza że wiedziałem że lada dzień ma się cielić. Szybko do domu przebrać się i biegiem na pastwisko. Dopiero co wypchała cielę, a raczej mega wielką jałóweczkę. Krowę zgoniłem na nogi ale cielę nie oddycha, serce nie bije, gałki oczne przekrwione i nie reagują na dotyk. Ciele jeszcze ciepłe więc trzeba spróbować ratować. Za tylne nogi i do góry bo pewnie się podtopiło wodami. Masaż klatki ( o cholera ale wiotkie ciało) i sztuczne oddychanie przez nos. Szacunek dla osób które prowadzą takie akcje na ludziach. Po dobrych 10 min zaczęło bić serce, a ja już nie miałem siły. Po kolejnych 5 ciele zaczęło charczeć i łapać powietrze. Po kolejnych kilku zaczęły reagować na dotyk gałki oczne. Akcja dobre 20 min ale było warto - piękna duża jałóweczka.
Pamiętam jak na kursie pierwszej pomocy ratownik medyczny który prowadził kurs na sam koniec powiedział "... i życzę wam aby wiedza którą przed chwilą zdobyliście nigdy się wam nie przydała..." - mi się przydała przy ratowaniu bydlaka wink

gg 5118068

616

Brawo Ty!!!!

617

Szacun !

Case Magnum 7210, MF 38

618

Brawo

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

619

Szacunek !
Przedwczoraj byłem na rodeo. Kumplowi uciekło z zagrody 16 byków o 2 w nocy. Dołączyłem do akcji o 6. Rozdzieliły się na kilka grup. Kilka zagonili do gościa stodoły. Trzy my ganialiśmy, dwa poszły w las, dwa same wróciły do zagrody. W akcji brało udział ze 30 chłopa. Kilku fruwało w powietrzu, jednego byk przewrócił i łbem tłukł o ziemię. Kobitka jechała rowerem. Zeskoczyła z roweru i się nim zasłoniła. Tym rowerem ją przykrył. Jeździłem po polach WSKą. Zbiornik urwany i pogięty, przednia lampa rozwalona, lewa stopa opuchnięta i sina. Zaskoczył mnie.
Dwie sztuki padły. Jeden nażarł się mocznika, drugi padł ze zmęczenia. Stan na dziś - brakuje dwóch, tych co poszły w las.

620 Ostatnio edytowany przez piotrzet (2019-06-13 23:00:57)

Dobrze,że to tylko byki. Za kilka lat mogłoby powstać dzikie stado krówek i byczków,liczące kilkadziesiąt sztuk jak w Debrznie.Wczoraj walczyłem z krowami sąsiada  w moim rzepaku.Horror.