Odp: Ile za godzine pracy kombajnem?
Tak Tak genialny pomysł pisac ile się wykosiło i za ile ... Powiem wam że nie kosze usługowo a to co kosiłem to kosiłem po Rodzinie za pomoc w mojej gospodarce ) Dziękuje Najlepsza odpowiedź na takie pytania
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Ile za godzine pracy kombajnem?
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak Tak genialny pomysł pisac ile się wykosiło i za ile ... Powiem wam że nie kosze usługowo a to co kosiłem to kosiłem po Rodzinie za pomoc w mojej gospodarce ) Dziękuje Najlepsza odpowiedź na takie pytania
Może usuńmy ten wątek.
Wszyscy wiedzą, że każdy kosi u rodziny i u najbliższych sąsiadów za pomoc tudzież barter, a kwota taka powstaje z kosztów paliwa i kosztów eksploatacji maszyny.
Teraz właśnie zgłosze w US wykorzystanie usługowe posiadanych maszyn w gospodarstwie. Opłata za to śmieszna a już jest się czystym
a nie trzeba jakichś podatków odprowadzac za te usługi?
Mi w skarbówce to powiedzieli że do gminy muszę zarejestrować działalność i podwójny KRUS płacić (a ZUS jak jesteś poniżej 3 lat rolnikiem) więc sobie odpuściłem temat usług z szyldami ogłoszeniami fakturami itp.
Teraz właśnie zgłosze w US wykorzystanie usługowe posiadanych maszyn w gospodarstwie. Opłata za to śmieszna a już jest się czystym
Lechu ale opłata sezonowa tylko ? Bo chyba są 3 rodzaje opłat ?
No najpierw do gminy zarejstrować na CEiDG, później PIT 16 i wtedy otworzą obowiązek w US i w ciągu miesiąca dostaniesz decyzje określającą wysokość miesięcznych zaliczek na podatek w zależności od terenu działania, liczby ludności na tym terenie itd. W każdej chwili można sobie zawiesić działalność bez dodatkowych kosztów. I w każdej chwili można też odwiesić. Będąc na KP nie trza prowadzić żadnych ewidencji ani ksiąg podatkowych. O ten KRUS jeszcze dopyta
Ponawiam temat.
Pytam czy i jak bardzo zmieniły się ceny w waszych okolicach.?
Jeszcze mało wam tych wszystkich wydatków na gospodarce to jeszcze podatek od koszenia .To się nazywa wydajność a raczej głupota .
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Ile za godzine pracy kombajnem?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo