2,701

Odp: Rzepak

Co byście panowie polecili na samosiewy zbóż w miarę przystępnej cenie. Po siewie stosowany był metazanex i tebukonazol.

2,702

Po co tebukonazol????

2,703

No właśnie.  Po co tebukonazol? Czy się przejęzyczyłeś i miał być chlomazon

Siły na zamiary zmierz....

2,704

Tak zgadza się o czym innym myślałem a co innego napisalem

2,705

Fujitsu97 napisał/a:

Co byście panowie polecili na samosiewy zbóż w miarę przystępnej cenie. Po siewie stosowany był metazanex i tebukonazol.

jenot

mdw

2,706

Ja stosuję Buster. Dla mnie ten akurat środek jest super.

2,707

Słyszałem już od kilku ludzi, że chizalofop-P- etylowy negatywnie wpływa na rzepak, że to hamuje czy cuś. I na samosiewu to już lepiej propachizafop (agil/zetrola)

Kompletny noob w temacie Fortschitt

2,708

agil i jenot niby ta sama substancja

mdw

2,709

szs napisał/a:

Słyszałem już od kilku ludzi, że chizalofop-P- etylowy negatywnie wpływa na rzepak, że to hamuje czy cuś. I na samosiewu to już lepiej propachizafop (agil/zetrola)

¬le działa jak za późno dasz. To samo mówi każdy kto sprzedaje. Ja jestem zadowolony. Za tą cenę i tą skuteczność innego środka nie szukam.

2,710

yokoslaw napisał/a:

agil i jenot niby ta sama substancja

Właśnie nie. Jenot=Buster=Leopard=Quick I wiele innych opartych na chizalofop-P- stylowym.

2,711

główna różnica:
Propachizafop np (agil s) - wyższa cena ale szybsze działanie, podobno już po 3 dniach widać
chizalofop-P-etylowy - niższa cena, wolniejsze działanie, na etykiecie 7 dni ale wizualnie po 2 tygodniach.

gg 5118068

2,712

Kiedy prysnac najlepiej na te samosiewy zbóż żeby rzepakowy nic nie było?

2,713

Wg etykiety na Agilu  to kiedy rzepak ma przynajmniej 1 parę lisci

2,714

zorak napisał/a:

główna różnica:
Propachizafop np (agil s) - wyższa cena ale szybsze działanie, podobno już po 3 dniach widać
chizalofop-P-etylowy - niższa cena, wolniejsze działanie, na etykiecie 7 dni ale wizualnie po 2 tygodniach.

Mi to nie przeszkadza,  że efekt widać po 2 tyg. Ważne ze potem nic nie ma tendencji do odbijania.

2,715

Na glinach łyso... Kto zasiał koło 10 to rzepak jest, tylko już do skracania.

2,716

Pryskacie na gnatarza ? u mnie się pojawił i dość sporo tego

2,717

Jeszcze na nic nie pryskałem, jutro lub pojutrze zupa na wszystkie agrofagi.

2,718

Brata fajny. Ja sobie odpuściłem i żyję bez stresu. Odpocznę.

Leszek   dla kolegów'

2,719

Taa jasne ty bez stresu... zaraz inny powód i tak sobie wymyslisz

mdw

2,720

co Wy z tym stresem przy rzepaku ? W tym roku mam trochę ponad 14ha. Ogólnie było sucho a zapowiadali upały i zero deszczu. Posiane po gruberze więc było trochę słomy i się ciągnęło. Z tego powodu nie było oprysku doglebowego. Myślę sobie - sucho to przywałuję. Po kilku dniach przyszła jedna ulewa jak z wiadra i zrobiła się skorupa do tego strasznie ruszyły samosiewy po jęczmieniu i owsie, po tygodniu było zielono od samosiewów. Rzepak w fazie liścienia ale trzeba było prysnąć. Aby uniknąć wkurzania przez tydzień nie byłem na polu. Wczoraj pojechałem i piękne rządki, rzepak idzie w górę.
Zero stresu, zero spinki, zero przejmowania się. Chyba dojrzałem do tego wink

gg 5118068