Odp: Rzepak
do tego strasznie ruszyły samosiewy po jęczmieniu i owsie, po tygodniu było zielono od samosiewów. Rzepak w fazie liścienia ale trzeba było prysnąć.
A czym pryskales? I czy z racji tego, że rzepak mały to obnizyles/podzieliłeś dawkę?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 135 136 137 138 139 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
do tego strasznie ruszyły samosiewy po jęczmieniu i owsie, po tygodniu było zielono od samosiewów. Rzepak w fazie liścienia ale trzeba było prysnąć.
A czym pryskales? I czy z racji tego, że rzepak mały to obnizyles/podzieliłeś dawkę?
Pryskałem w 8 i 9 dniu po siewie gdzie rzepak był w fazie liścieni, gdzieniegdzie pojawiał się pierwszy listek. Oprysk targa 10 EC (chizalofop-P-etylowy) w ilości 0,3l/ha. Dawka poniżej zalecanej ale powinno się obejść bez poprawki. Można się czepić że za duża dawka jak na fazę rozwojową rzepaku ale już tak stosowałem i wiem że jest bezpieczna a zarazem skuteczna.
Wyczerpująca odpowiedź, brawo 😉
Możecie coś polecić na powschodowe odchwaszczanie?
Pryskałem w 8 i 9 dniu po siewie gdzie rzepak był w fazie liścieni, gdzieniegdzie pojawiał się pierwszy listek. Oprysk targa 10 EC (chizalofop-P-etylowy) w ilości 0,3l/ha. Dawka poniżej zalecanej ale powinno się obejść bez poprawki. Można się czepić że za duża dawka jak na fazę rozwojową rzepaku ale już tak stosowałem i wiem że jest bezpieczna a zarazem skuteczna.
Ja leciałem Busterem w dawce 0.4-0.5 w tej fazie i nic nie było.
Ja będę na rzepak leciał 0,3l Iguana (to samo co navigator) + 1,5l jakiegoś metazachloru. Ma samosiewy zetrola/agil.
Próbował Ktoś może samym navigatorem/? słyszalem, że w rzeczywistości metazachlor nie za wiele chwastów zwalcza. Zawsze go dawałem.
Ja po siewie dawałem 0,15 commandu 480 i teraz będę leciał navigatorem solo.
jest czysty pikloram Zorro od ivigo, jako dodatek do mieszanek jest dobry i nie kosztuje za dużo, około 50PLN/ha
O jakiej mieszaninie myslisz Marku??
metazachlor + zorro teraz, a w całości dałbym najpierw clomazon z metazachlorem posiewnie a nalistnie zorro
Nie chciałem doglebówki robić bo wydaje mi się że przytrzymuje rzepak
po siewie = dobrze i tanio
po wschodach dwie opcje
navigator/iguana + butisan/metazanex = drogo i problemy z przytulią
navigator/iguana + butisan star max lub butisan avant = bardzo drogo ale skutecznie
takie moje skromne zdanie
Navigator/iguana + metazachlor to jeszcze problem z bodziszkiem
W piątek widzę szansę na opryskanie rzepaku, do dziś nie było czasu (siewy) a rośnie jak szalony.
Mieszał Ktoś w jednym zabiegu metazanex navigator i coś na jednoliścienne?
mieszałem z targą ale połowę dawki czyli 0,2 targi. Gdyby nie to że wcześniej dałem połowę to poszła by całość.
Mieszał Ktoś w jednym zabiegu metazanex navigator i coś na jednoliścienne?
Ja mieszałem + jeszcze na robale.
wcześniej rzepaki nie były równe i były malutkie, a teraz już dawno po czasie. Leje wieje, pogody brak. Muszę ogarnać opryski a zamiast pogody nadawanej na środę to zaczyna znowu padać.... Dzięki za porady.
Pryskać rzepak na chwasty nie za późno ? u nas ziemia i chwasty dawno przykryte liśćmi rzepaku.
Strony Poprzednia 1 … 135 136 137 138 139 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo