2,721

Odp: Rzepak

zorak napisał/a:

do tego strasznie ruszyły samosiewy po jęczmieniu i owsie, po tygodniu było zielono od samosiewów. Rzepak w fazie liścienia ale trzeba było prysnąć.

A czym pryskales? I czy z racji tego, że rzepak mały to obnizyles/podzieliłeś dawkę?

Kompletny noob w temacie Fortschitt

2,722

Pryskałem w 8 i 9 dniu po siewie gdzie rzepak był w fazie liścieni, gdzieniegdzie pojawiał się pierwszy listek. Oprysk targa 10 EC (chizalofop-P-etylowy) w ilości 0,3l/ha. Dawka poniżej zalecanej ale powinno się obejść bez poprawki. Można się czepić że za duża dawka jak na fazę rozwojową rzepaku ale już tak stosowałem i wiem że jest bezpieczna a zarazem skuteczna.

gg 5118068

2,723

Wyczerpująca odpowiedź, brawo 😉

2,724

Możecie coś polecić na powschodowe odchwaszczanie?

2,725

zorak napisał/a:

Pryskałem w 8 i 9 dniu po siewie gdzie rzepak był w fazie liścieni, gdzieniegdzie pojawiał się pierwszy listek. Oprysk targa 10 EC (chizalofop-P-etylowy) w ilości 0,3l/ha. Dawka poniżej zalecanej ale powinno się obejść bez poprawki. Można się czepić że za duża dawka jak na fazę rozwojową rzepaku ale już tak stosowałem i wiem że jest bezpieczna a zarazem skuteczna.

Ja leciałem Busterem w dawce 0.4-0.5 w tej fazie i nic nie było.

2,726

Ja będę na rzepak leciał 0,3l Iguana (to samo co navigator) + 1,5l jakiegoś metazachloru. Ma samosiewy zetrola/agil.

2,727

Próbował Ktoś może samym navigatorem/? słyszalem, że w rzeczywistości metazachlor nie za wiele chwastów zwalcza. Zawsze go dawałem.

2,728

Ja po siewie dawałem 0,15 commandu 480 i teraz będę leciał navigatorem solo.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,729

jest czysty pikloram Zorro od ivigo, jako dodatek do mieszanek jest dobry i nie kosztuje za dużo, około 50PLN/ha

2,730

O jakiej mieszaninie myslisz Marku??

2,731

metazachlor + zorro teraz, a w całości dałbym najpierw clomazon z metazachlorem posiewnie a nalistnie zorro

2,732

Nie chciałem doglebówki robić bo wydaje mi się że przytrzymuje rzepak

2,733

po siewie = dobrze i tanio

po wschodach dwie opcje
navigator/iguana + butisan/metazanex = drogo i problemy z przytulią
navigator/iguana + butisan star max lub butisan avant = bardzo drogo ale skutecznie

takie moje skromne zdanie

gg 5118068

2,734

Navigator/iguana + metazachlor to jeszcze problem z bodziszkiem

2,735

W piątek widzę szansę na opryskanie rzepaku, do dziś nie było czasu (siewy) a rośnie jak szalony.

2,736

Mieszał Ktoś w jednym zabiegu metazanex navigator i coś na jednoliścienne?

2,737 Ostatnio edytowany przez zorak (2019-10-08 14:25:37)

mieszałem z targą ale połowę dawki czyli 0,2 targi. Gdyby nie to że wcześniej dałem połowę to poszła by całość.

gg 5118068

2,738

Grzegorz89 napisał/a:

Mieszał Ktoś w jednym zabiegu metazanex navigator i coś na jednoliścienne?

Ja mieszałem + jeszcze na robale.

2,739

wcześniej rzepaki nie były równe i były malutkie, a teraz już dawno po czasie. Leje wieje, pogody brak. Muszę ogarnać opryski a zamiast pogody nadawanej na środę to zaczyna znowu padać.... Dzięki za porady.

2,740

Pryskać rzepak na chwasty nie za późno ? u nas ziemia i chwasty dawno przykryte liśćmi rzepaku.