141 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2020-03-26 12:17:15)

Odp: Wiosna 2020

Krzysiek napisał/a:

Jo jo 0,25 modusa i -6,5 przy gruncie wink

Dobrak dobra tongue
Pytam czy to u mnie tak szaleje czy wszędzie tongue
Wczoraj tatę musiałem hamować bo chciał żyto jechać skracać.

Siły na zamiary zmierz....

142

Krzysiek napisał/a:

Jest to w planach. Tylko warunek odpowiednia pogoda. Puki co mrozy z przerwą na weekend a od poniedziałku znów mrozy.... więc odpada. Potem się zobaczy....

to jak będziesz to robił to daj znać bo mam 2 ha zostawione właśnie pod to smile

143

wcześniej wspominałem że miałem -9, następnego ranka miałem -11 na wysokości 1 piętra. Obecnie +15 a po niedzieli u mnie zapowiadają -12. Poprzednie ujemne się sprawdziły więc i te zapewne się sprawdzą.

gg 5118068

144

Nie może już nic wymarznąć, dziś kupiłem większość ś.o.r pod uprawy jakie mam.

145

Ale najładniejsze rzepaki pokazały liście od spodu aż biało na polach, bez konsekwencji się nie obędzie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

146

Rzepaki postrzelały  praktycznie całe . łodygi popękane  od ziemi po samą górę ...   jakiś pomysł jak to ratować??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

147

Jakieś zdjęcia.

148

https://imgur.com/oneeHnm
Przeszedłem się na pole na razie nie jest źle. Jest nierówny i tu nadzieja, że jeżeli spory będzie ten prognozowany mróz, to może zaszkodzić temu najbardziej wybujałemu. Takiego jak na zdjęciu o pędzie 15-18 cm jest po kilka na m2. Reszta mniejszy w różnych fazach.

149

Był plan dziś wyjechać pryskatorem. Tylko wczoraj rankiem było bez przymrozku, dziś na termometrze przed 6-tą +2 a na polach siwo. Jutro raczej ma nie być, dalej przemiennie, cieplejsze noce pokazują dopiero od 20-tego.
Pryskać nie pryskać :hmmm:

150

Ja czekam

Rolnik z powołania:-)

151

Jednak pryskałem, rzepak do pół łydki więc nie było co zwlekać poszła zupa, późno siane oziminy też odchwaszczone.

152

Przymrozki minimalne są codziennie. Aktualnie tylko 3 stopnie. Ja rzepaki opryskałem, pszenice odchwaszczone i pszenżyto skrócone.

153

Zasiałem gorczycę 2 tygodnie temu. Dziś byłem obejrzeć co i jak i h.... mnie strzelił.  NA glinie wschody 0%. Wiedząc  że  sieje w balagan i glinę wysiałem 200% normy i dupa.... gdzieniegdzie jakiś promil wyszedł. Wilgoć jest tylko nie ma podsiąku. niby jest na tych 2 cm ale przykryta granulatem fi 3-4mm. Nie wiem co z tym zrobić. Uwałować? 
NA lżejszych ziemiach różnie  generalnie ok.
Deszcz załatwił by sprawę....

154

jeszcze mam do siania ale czekam na deszcz i się nie denerwuję.

155

Może poniedziałek uratuje sytuacje ....
A powiedzcie mi co dziki szukały w Facelii? One ją w ogóle znajdą ? tongue

156 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2020-04-12 02:58:45)

Szły dziki przez pola i jeden powiedział do reszty
Teeeee!   To tera Pioterowe chodźcie mu poryjemy!
I poryły

A prognozy to mam nadzieję że się nie spłenią....

157

Groch w jednym miejscu z 1 ha wyrypany też. Także kolegów  co polecali qq to się cieszę że nie posłuchałem. Po sąsiedzku pszenżyto jare przewalone.

158

A co na to koło łowieckie?

159 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2020-04-12 03:10:20)

Ustrzelił kiedys takiego 60kg . Drugim razem było 8 ale uciekły bo wiatr zapach ludzi poniósł. Teraż rozstawiłem coś co polecili -jakieś preparaty zapachowe

160

U mnie pszenżyta z hektar przeryły, takich wielkich 10 sztuk dawno nie widziałem.