Odp: Wiosna 2020
Jo jo 0,25 modusa i -6,5 przy gruncie
Dobrak dobra
Pytam czy to u mnie tak szaleje czy wszędzie
Wczoraj tatę musiałem hamować bo chciał żyto jechać skracać.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2020
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jo jo 0,25 modusa i -6,5 przy gruncie
Dobrak dobra
Pytam czy to u mnie tak szaleje czy wszędzie
Wczoraj tatę musiałem hamować bo chciał żyto jechać skracać.
Jest to w planach. Tylko warunek odpowiednia pogoda. Puki co mrozy z przerwą na weekend a od poniedziałku znów mrozy.... więc odpada. Potem się zobaczy....
to jak będziesz to robił to daj znać bo mam 2 ha zostawione właśnie pod to
wcześniej wspominałem że miałem -9, następnego ranka miałem -11 na wysokości 1 piętra. Obecnie +15 a po niedzieli u mnie zapowiadają -12. Poprzednie ujemne się sprawdziły więc i te zapewne się sprawdzą.
Nie może już nic wymarznąć, dziś kupiłem większość ś.o.r pod uprawy jakie mam.
Ale najładniejsze rzepaki pokazały liście od spodu aż biało na polach, bez konsekwencji się nie obędzie.
Rzepaki postrzelały praktycznie całe . łodygi popękane od ziemi po samą górę ... jakiś pomysł jak to ratować??
Jakieś zdjęcia.
https://imgur.com/oneeHnm
Przeszedłem się na pole na razie nie jest źle. Jest nierówny i tu nadzieja, że jeżeli spory będzie ten prognozowany mróz, to może zaszkodzić temu najbardziej wybujałemu. Takiego jak na zdjęciu o pędzie 15-18 cm jest po kilka na m2. Reszta mniejszy w różnych fazach.
Był plan dziś wyjechać pryskatorem. Tylko wczoraj rankiem było bez przymrozku, dziś na termometrze przed 6-tą +2 a na polach siwo. Jutro raczej ma nie być, dalej przemiennie, cieplejsze noce pokazują dopiero od 20-tego.
Pryskać nie pryskać :hmmm:
Ja czekam
Jednak pryskałem, rzepak do pół łydki więc nie było co zwlekać poszła zupa, późno siane oziminy też odchwaszczone.
Przymrozki minimalne są codziennie. Aktualnie tylko 3 stopnie. Ja rzepaki opryskałem, pszenice odchwaszczone i pszenżyto skrócone.
Zasiałem gorczycę 2 tygodnie temu. Dziś byłem obejrzeć co i jak i h.... mnie strzelił. NA glinie wschody 0%. Wiedząc że sieje w balagan i glinę wysiałem 200% normy i dupa.... gdzieniegdzie jakiś promil wyszedł. Wilgoć jest tylko nie ma podsiąku. niby jest na tych 2 cm ale przykryta granulatem fi 3-4mm. Nie wiem co z tym zrobić. Uwałować?
NA lżejszych ziemiach różnie generalnie ok.
Deszcz załatwił by sprawę....
jeszcze mam do siania ale czekam na deszcz i się nie denerwuję.
Może poniedziałek uratuje sytuacje ....
A powiedzcie mi co dziki szukały w Facelii? One ją w ogóle znajdą ?
Szły dziki przez pola i jeden powiedział do reszty
Teeeee! To tera Pioterowe chodźcie mu poryjemy!
I poryły
A prognozy to mam nadzieję że się nie spłenią....
Groch w jednym miejscu z 1 ha wyrypany też. Także kolegów co polecali qq to się cieszę że nie posłuchałem. Po sąsiedzku pszenżyto jare przewalone.
A co na to koło łowieckie?
Ustrzelił kiedys takiego 60kg . Drugim razem było 8 ale uciekły bo wiatr zapach ludzi poniósł. Teraż rozstawiłem coś co polecili -jakieś preparaty zapachowe
U mnie pszenżyta z hektar przeryły, takich wielkich 10 sztuk dawno nie widziałem.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2020
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo