2,781

Odp: Rzepak

Ja już zakończyłem nawożenie azotowe na rzepak. W drugiej dawce poszedł rsm.

2,782

widzę, że wszystko przyspieszone jest mocno, mimo, że rzepaki u mnie jeszcze nie ruszyły aż tak strasznie. Jednak za miesiac to pewnie będzie już kwitł tak mi się wydaje. Dołożę do oprysku mocznika 2x25kg i będzie dobrze.

2,783

ta i żniwa pewnie w czerwcu... Pogoda wyrówna i rzepak zakwitnie normalnie w maju a żniwa w sierpniu. Taka pogoda może utrzymać się do końca kwietnia

2,784

u mnie już 3 lata z rzedu rzepak 20 kwietnia już kwitnie

mdw

2,785

yokoslaw napisał/a:

u mnie już 3 lata z rzedu rzepak 20 kwietnia już kwitnie

U Ciebie zachodni kraniec DŚ to i 2 tyg. wcześniej. Ogólnie to tak jak pisze Mpopis. Ja na rzepak w ostatnich dniach lutego dałem 100 kg soli potasowej i 370 kg saletrosanu 26, do 15-go III  pójdzie jeszcze 200 kg mocznika.

2,786

Nie to, że sram żarem tylko jeździć mi się nie chciało 2 razy big_smile Zobaczymy co będzie niezbyt się przemuję.

2,787

Gips na pola?czego to ludzie nie wymysla

2,788

No zobacz, ja senior nie mogę się doczekać następnych przejazdów :walka:

2,789

Duchem młody smile Mam kupę roboty i ostatnio praktycznie sam do wszystkiego tak się złożyło.
Co najlepsze wody w studni dalej nie ma, myślałem, że się pojawi.

2,790

Masz dobre ziemie, szkoda nie wykorzystywać ich potencjału.

2,791

Stosuje ktoś dolistnie siarczan potasu?

Piszą że 2 zabiegi  w strategicznych momentach po 5kg mogą przynieść ładny wzrost plonu...

2,792

stosowałem ale zrezygnowałem, w pszenicy sytuacje miałem taką że zielona stała do sierpnia, słomy od cholery a  i specjalnie nie sypała

mdw

2,793

Dolistnie to ostatnio na szkoleniach sugerują stosowanie krzemu https://www.agropolska.pl/uprawa/nawoze … m,168.html

2,794

androl napisał/a:

Dolistnie to ostatnio na szkoleniach sugerują stosowanie krzemu https://www.agropolska.pl/uprawa/nawoze … m,168.html

I bez tego i cudownych odżywek dawał 4.5 i więcej.

2,795

Tu i o zboża chodzi. Jednorazowy zabieg coś około 20 zł. Mówią też że z fungicydami bez pośpiechu, chociaż jest presja chorób. 12 gradusów średniodobowa przez 3 dni dopiero wjeżdżać, no chyba że ktoś ma nadmiar gotówki, ci mogą wcześniej.

2,796

Dawałem to i w zbożu i nic nie dało... Z odżywek teraz co daję to podstawowe mikroelementy i tyle.

2,797

Chłopaki   występują u was chowacze  lub słodyszki ?? u nas nie ma nic ani  na roślinach ani na ziemi  a w pułapkach 2 komary .... Jakoś dziwnie trochę ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,798

Masz termometr?
Ciesz sie ze nie ma

2,799

Słodyszek był ale się zmył jak było -4

2,800

wojtas napisał/a:

Chłopaki   występują u was chowacze  lub słodyszki ?? u nas nie ma nic ani  na roślinach ani na ziemi  a w pułapkach 2 komary .... Jakoś dziwnie trochę ??

To chyba coś z pułapką nie tak,  powinny być pryszczarki pszczoły trochę chowaczy trzmiele. Tak jest u mnie a pułapka to żółty  płaski plastik z klajstrem jak na lepie na muchy.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38