Odp: Wiosna 2020
Grodyl wyjdzie chyba taniej
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2020
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie wiem czy pisałem to tu ale jakieś 2 miesiące temu wszyscy wieszczyli suszę stulecia.... i tam takie. A ja przypominałem jak wyglądała wiosna 2017..... a jak w czerwcu zaczęło lać co niektórzy zboża z pola sprzątnęli wiosną przy pomocy talerzówki......
Tak samo zapowiadali ostatnią zimę. Też miała być zimą stulecia... Coś tym mądrym przepowiadaczą ostatnio nie idzie- Stefan mamy niefart 😁
oficjalnie już nie kupisz - wycofany
to galaper tez nie drogi a przytulie kładzie
w piątek 42 litry
ja w nocy z soboty na niedziele 2 razy musiałem wyciagac takiego malucha z błota http://agrofotografie.be/wp-content/upl … an-154.jpg teraz czekam az znów przyjedzie bo nie dało rady zbierac grochu, a jakość leci z każdą godziną
I potłukł mi grad 8 ha rzepaku...
Paweł jak Twój rzepak? Ja miałem grad na zielona łuszczynę i koło połowa jest sucha lub pokiereszowana. Zgłaszałem nikt nie przyjechał do tej pory sam się nie odzywałem, bo nie liczyłem, że tyle napsuje. W zeszłym roku też miałem na jednym kawałku tak i dopiero przy koszeniu dowiedziałem się, że grad był. Łuszczyny wygladaja tak, jakby nie były chronione o grzyba i robala wcale.
To jest ponoć grzyb, który zainfekował łodygi gdy popękały po przymrozkach, skutek widzimy obecnie na łuszczynach.
Objechałem wszystkie rzepaki, i nie wszędzie tak jest. Zdarzaja się, że łuszczyny suche, ale pozostałe całkiem ładne, a te najgorsze to połowa plonu.
Na opadanie dałem prochloraz i nieco tebukonazolu, bo miałem.
Zalecano w tym roku wykonać jeszcze jeden zabieg tebukonazolem, 2 tyg. po płatku ze względu właśnie na te uszkodzenia mrozowe, ja nie robiłem i nie wiem czy ktoś w okolicy pryskał. Co do mrozków i uszkodzeń, w ubiegłym roku na dwóch działkach miałem, na trzeciej 1 km dalej nie.
Pawel21990 napisał/a:I potłukł mi grad 8 ha rzepaku...
Paweł jak Twój rzepak? Ja miałem grad na zielona łuszczynę i koło połowa jest sucha lub pokiereszowana. Zgłaszałem nikt nie przyjechał do tej pory sam się nie odzywałem, bo nie liczyłem, że tyle napsuje. W zeszłym roku też miałem na jednym kawałku tak i dopiero przy koszeniu dowiedziałem się, że grad był. Łuszczyny wygladaja tak, jakby nie były chronione o grzyba i robala wcale.
Skleiłem go i opryskałem flutriafolem czy jakoś tak. Trochę go biorą choroby i tak, czarne niektóre łuszczyny się robią i w tych miejscach gdzie zostało uszkodzone przez grad. Mieli byś za 3 dni i do tej pory cisza jest...
Ja robie samym tebu od A do Z i moje rzepaki wyglądają lepiej jak u niekórych po pictorach i kij wie czym jeszcze, chociaz w tym roku nie napawają mnie optymizmem
Czyżby temat trzeba było zakończyć i stworzyć żniwa 2020 bo nagle taka cisza? W mojej okolicy dzisiaj ruszyli z jęczmieniami. Kurzyło się chociaż jeszcze rano padało. Ale oni mają własną suszarnię.
U mnie cisza. W sumie to jeżdżą z T3... chyba z lekka spóźnionym
U mnie cisza. W sumie to jeżdżą z T3... chyba z lekka spóźnionym
Może desykują
Ja dziś bizonem wyjechałem z garażu. Napoiłem smoka, coś tam grzebałem przy nim więc sprawdziłem czy wszystko działa. Coś tam drobnego jeszcze wyszło, czyli prawie jestem gotów.
100% że t3 bo rozmawiałem. Dwóch jeździło. Szkoda by było redukować takie żywe
Ja MDW też odpaliłem. Wymieniłem filtry paliwa i powietrza. Za ok 2 tygodnie jadę kosić facelie to olej wymienię. PARĘ łożysk czeka na wymianę
t4 robią, kolega przynajmniej robił na czesci, ja swojego ,,bizona,, tez ogarnełem przynajmniej tak mi sie wydaje, hydrostat tez udało mi sie wyregulować ( gdzie dla poprzedniego własciciela to była jakaś czarna magia) , a reszta wyjdzie za jakieś 2-3 tygodnie bo rzepaki raczej szybciej nie dojdą a desykować raczej nie bede.
Jęczmień ozimy sprzedany mimo mozaiki na polu 7.5 tony z ha. Po 600 poszedł. U kolegi bez mozaiek na polu ta sama odmiana populacyjna 9 t.z ha. Hybrydy jeszcze zielone ale będą dawać. Czyli cen nie będzie.
Masakra, ja 4t wezmę w ciemno
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2020
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo