Odp: nawożenie zboża
To zamontuj na gnojarze opryskiwacz...
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To zamontuj na gnojarze opryskiwacz...
Na YouTube widziałem film z Holandii gdzie wapno rozlewało beczką do gnojowicy. Ciekawe ile wody w tym wapnie było bo tak ładnie wyglądało rozlewanie i równo i bez pyłu.
Laszek też o tym pomyślałem i nawet wczoraj u kolegi już oglądałem starego pilmeta co bym go na przedni tuz dał i dysze z tyłu nad talerzami ale nie wiem czy ktoś już takiego sposobu próbował i z jakim powodzeniem ....
Na bednarach był rozsiewacz z unii z ślimakami ale to dopiero testy i załadunek z cementowozu bo najmniejszy kamyk i maszynę szlag trafi .....
Dużo brałem z żelatowej a później z dąbrowy ząbkowice bo było lepiej zmielone ale w tym roku coś grubej im wyszło. Prób nie robiłem.
W tym roku miałem dolomit z żelatowej. Złego słowa na frakcję nie powiem... ładnie się ładowało i ładnie siało
Ten wątek też już można uaktywnić. Kolega wczoraj rozsiał sól potasową na rzepak i część zbóż z N wjeżdżać trochę strach. U mnie za rzadko, siewka jednak podpięta. Od niedzieli zacznie się polowanie na właściwy moment.
Kizeryt dałem w poniedziałek.teraz pora na N
Przestańcie z tymi nawozami, połowa pól jeszcze pod śniegiem, a tu gdzie śniegu nie ma to można tylko wjechać.
połowa pól jeszcze pod śniegiem,
U mnie to nawet pada i to w tej chwili. Już jest z 5 cm.
W zeszłym roku też mówiłem, że trzeb siać szybko. Posiałem dość szybko, ale nie w błoto i śnieg. Na rzepak dałem wszystko w jednej dawce. Efekt był taki, że rzepak dostał mrozem dużo gorzej od tych co dali mniejsza dawkę tylko jako pierwsze zasilenie. Tak mocno uwodnił się, i mróz go potrzaskał. Szkoda gadać. W tym roku siedzę spokojnie.
Korn kali i kizeryt rozsiane. Azot jak da wjechać.
W środę zaczeliśmy uprawę w czwartek się kurzyło a w piątek skończyliśmy siew jęczmienia jarego
masakra. u mnie przez 1,5 tyg nie ma szans na uprawę pola
Wczoraj rozsiałem 9 t saletrosanu. Było to po deszczykach 5l/m2 w nocy i dziś rano kolejne 4l. Kto rozsiał 1 III jednak ma zieleńsze zboża, ja w tym czasie troszku chorowałem. Rzepak też wczoraj dopiero dostał pierwszą dawkę N, dziś dostanie drugą. Rzepak mam na kurzaku i lepiej wygląda od tych które już dawno dostały N.
Cały azot w saletrosanie?
2 dawka saletra, oczywiście na razie tylko na rzepak
https://imgur.com/5w1UF6e
Żyto po qq na ziarno, saletrosan rozsiany 7 IV wzdłuż płotu dosiałem z wiaderka 20 IV. Różnica jak być albo nie być.
O Andrzeju przypomniałeś mi o jednym zdjęciu.
Zdjęcie zrobione 27 marca 10 dni po aplikacji azotu (dawka 45 kg N) . Uprawa żyto tej samej odmiany na obu częściach. Zasiane na raz agregatem talerzowym (w sensie że bez innej uprawy spulchniajacej). Od środy będzie tam wypas (dlatego nie starałem się nawet porządnie tego zasiać). Później będzie tu kukurydza na oborniku.
Kto zgadnie po której stronie był stosowany RSM a po której saletra?
Ja obstawiam że Rsm poszedł na prawą stronę.
Ja myślę podobnie. Prawa RSM
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo