Temat: Żniwa 2021
Jutro zaczynam :pa:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2021
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jutro zaczynam :pa:
Starzy ludzie mówili by zaczynać w środę lub sobotę to nie będzie pecha. Więc wyjechałem w środę czyli dziś zamiast jutro. W dupę niech sobie wsadzą te przepowiednie. Bagnet złamałem pasek pękł (można żec że w końcu bo już od 5 lat miałem go wymienić) I zapowietrzył się.
Na razie tylko owies się nadaje.
Ciężko się kosi. Wszystko połamane przez ostatnie burze. Z 30 % osypane. Może gdybym miał podnośniki trochę by pomogło bo tak w jedną stronę jako tako w drugą masakra.
Nie wiem tylko czy warto kupować te podnośniki znajomy jakieś trafił to po 3 na hektar pękały.
Ja można powiedzieć też zaczełem i złamana noga w kostce .... szkoda słów ...
No to pech taki uraz i to na początku najpracowitszych miesięcy.
Ja ogarnąłem rzepak 2760kg/ha, w mojej okolicy 3t/ha w tym roku raczej nikt nie wyciągnie.
Ja zacząłem żniwa grochem. Wilgotność 12.5-13.7. Plon nieco ponad 3t... słabo
Mój rzepak 2.6😪. Po za tym i koszą lecz pojedyncze przypadki i po 3.9t. Maku więcej się u mnie z populacji nie dało. Zdecydowanie lepiej sobie poradziły mieszańcowe a szczególnie bezkiłowe. Pozd
Wczoraj rzepak dziś pszenżyto i dożynki!!!
Skończyłem żyto -porażka , słomy w chooj , kłosy długie a ziarna brak. Pszenżyto dziś będę kończył , sypie nieźle ale na wygląd miałem nadzieję ,że da więcej. A jakie plony u was ?
Wczoraj skoszone żyto dziś wywiozłem, hybryda 5,6t/ha populacyjne siane 10.X po poplonie 3,4t/ha. Ponad 1t mniej niż w ubiegłym roku.
Zyto jest lekkie w tym roku z racji przysuszenia w ostatnim okresie wegetacji. Waga skorygowała moje polowe szacunki.
żniwa ? może pod koniec przyszłego tygodnia zacznę.
ja dziś jęczmień zacząłem jutro o świcie na skup i jazda dalej. plony podam jak skończe ale jak na browar powinno być ok i lepiej niz rok temu
żniwa ? może pod koniec przyszłego tygodnia zacznę.
W kolejce czekasz na ten sprzęt :walka:: ?
https://www.youtube.com/watch?v=-dnio3eoizs
Ja puki co walczę z facelią nie jest źle trochę poniżej 400kg
Z tego co mówią koledzy zboża i rzepaki sypią -25% -30% w stosunku do zeszłego roku czy do oceny łanu gdy się na niego patrzy.
Dobre i to....
Rzepak wykoszony, średnia 3,5t wszystko hybryda,
zorak napisał/a:żniwa ? może pod koniec przyszłego tygodnia zacznę.
W kolejce czekasz na ten sprzęt :walka:: ?
https://www.youtube.com/watch?v=-dnio3eoizs
czekałem aż będzie gotowe do koszenia, a teraz to będę czekał aż przeschnie bo popadało i to konkretnie.
całe dolnoslaskie stoi z tego co widziałem
i postoi do przyszłego tygodnia co najmniej. Co dzień kropi, a w czwartek ma lać.
U mnie już leje
Mi udało się dziś zakończyć żniwa.
Ja trochę za półmetkiem, ale co chwilę pada i nie widać tej pogody, a pszenicy już gęstości brakuje
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2021
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo