Odp: GG FORUMOWE
Działa to Pw ? bo wysłałem Ci link
JD to dobry wybór, zięć niedawno kupił 8330
To już wiem od kogo ciągnika pożyczyć Ten od jawora 8330?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 590 591 592
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Działa to Pw ? bo wysłałem Ci link
JD to dobry wybór, zięć niedawno kupił 8330
To już wiem od kogo ciągnika pożyczyć Ten od jawora 8330?
Nie od jawora. Kupił w jednym z punktów agro-sieci, ktoś zostawił w rozliczeniu.
Pisałem wczoraj wieczorem zPiotrem. Mieszka 2 km od zbiornika w Mietkowie. Puki co obserwuje poziom wody i oby gorzej nie było.
Generalnie też wlazłem z rana na forum by zapytać czy któryś z kolegów nie potrzebuje pomocy.
Przypomniało mi się że wczoraj widziałem jakiegoś tictoca z wioski która zmiotła woda. Widać było jak na boku leży przyczepa, wózek z hederem i kombajn.
Chyba 512 niebieska a wózek zielony fortschitowy.
Pytać możemy czy ktoś potrzebuje ale czy potencjalny poszkodowany tu zajrzy? Pomyśli o tym? Ma jak?
Znów co innego widzę na podglądzie posta ico innego po wysłaniu
U mnie też tak jest
Ja mieszkam koło Nysy. W mojej miejscowości wylała rzeka i pół wioski zalało, a drugie pół miało wodę w piwnicy od gruntu.
Ja osobiście jestem w bardziej komfortowej sytuacji bo mieszkam trochę wyżej
Koledzy mam takie pytanie czy można bez obaw pracować osiemdziesiątką z sieczkarnią Orkan 2 ? Orkan nie ma sprzęgła grzechotki jak np rotacyjna przy wyłączaniu maszyny jak np w c360 wom na luz i Orkan sobie prędkość na luzie wytraci a w c385 jest to sprzęgło hydrauliczne, czy to się nie uszkodzi?
Koledzy mam takie pytanie czy można bez obaw pracować osiemdziesiątką z sieczkarnią Orkan 2 ? Orkan nie ma sprzęgła grzechotki jak np rotacyjna przy wyłączaniu maszyny jak np w c360 wom na luz i Orkan sobie prędkość na luzie wytraci a w c385 jest to sprzęgło hydrauliczne, czy to się nie uszkodzi?
W razie draki się poślizga, ale C385 jest na tyle słabe, że odczuwa zwolnienie sprzęgła bez obciążenia. Jak mikropompa da ciśnienie to wałek pokręci. W rębaku do drewna sosnowego z tzw dwójek, dwa razy w miesiącu trzeba było robić tarczki i dlatego uważam, że to gówno nie traktor do napędzania maszyn mocno obciążających WOM. Najgorszy ZT jest lepszy pod tym względem od najlepszego URSUSO/ZETORA podobnej mocy. Zwykła 4011 więcej wytrzyma. Kto robił ten wie, nawet z prasą K454.
A co ty chcesz robić tym orkanem?
Doszło mi parę ha łąk nie koszonych parę lat i chciałbym tą starą trawę ściąć
Sprzęgło jednokierunkowe na wom można dokupić osobno. Ok 300zł kosztuje.
Ale nic się nie stanie. Chyba że stale będziesz włączać i wyłączać to w końcu może spiłujesz tłoczki. Chociaż to chyba żaden problem bo jak szukałem większego ursusa niż moje 904 to w co drugim wom krecił się na stałę więc tłoczku piłował.
Tacy są u nas fachowcy od ursusa że raz a porządnie zrobić nie potrafią (inna sprawa że części są tak wykonane ze nowa tarczka do nowego kosza nie pasuje). Fabrycznie złożony wom w 1222 to po 10 latach w rekaku z HDS wciaż dzialał a już poprawiany tyle nie da rady. Widziałem np "fachowiec" zalozył sprzęgło na 6 tarczek bo trwalsze niż te na 5 tyle że wałka nie zmienił na dluzszy to jeszcze szybciej się skończyło niż termin na fakturze za czesci. Chociaż wciąż ursusy zasuwają w lasach więc ktoś potrafi je dobrze zrobić.
Mój u mnie wom nie miał robionego przez 11 lat i wciąż sprawny sprzedalem. Tak jak kupiłem. A u poprzednika w t088 dużo latał.
Myślałem że znam Hymn Polski a tu niespodzianka https://pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_Polski
Kto słyszał o jeszcze dwóch zwrotkach ? Dlaczego zostały pominięte, szczególnie jedna ? Kto ustalał kanon, kiedy i dlaczego ?
Na myśl mi przychodzi tworzenie Nowego Testamentu i manewry przy dekalogu.
Człowiek całe życie się uczy ...
U nas w podstawówce dzieci mają wszystkie zwrotki obcykane, tak samo hymn szkoły. Nowa dyrektorka dużą wagę do tego przykłada. Z resztą szkoła jest imienia Straży Granicznej II RP. Przed II wś właśnie w sąsiedniej wiosce przechodziła granica. Dużo źródeł podaje że właśnie tu polegli pierwsi podczas wojny
Pełny szacunek dla Pani Dyrektor, za odwagę.
Niemiec, Moskal nie osiędzie,
gdy jąwszy pałasza,
hasłem wszystkich zgoda będzie
i ojczyzna nasza.
Na to wszystkich jedne głosy:
"Dosyć tej niewoli
mamy Racławickie Kosy,
Kościuszkę, Bóg pozwoli".
Jak szkole nadawany był patron to jeszcze nie była dyrektorem bo dopiero jest od września tego roku ale i tak nad tą całą procedurą właśnie ona czuwała. Wiosną obchodzony jest dzień patrona i przyjechała też delegacja SG to byli pod dużym wrażeniem z jaką powagą i szacunkiem jest to obchodzone, poczet sztandarowy na najwyższym poziomie.
Na początku tego roku ukazała się książka jej (i jeszcze jednego gościa) autorstwa:
Pierwsza linia obrony 1939
Strony Poprzednia 1 … 590 591 592
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo