11,821

Odp: GG FORUMOWE

androl napisał/a:

Działa to Pw ? bo wysłałem Ci link
JD to dobry wybór, zięć niedawno kupił 8330

To już wiem od kogo ciągnika pożyczyć smile Ten od jawora 8330?

11,822

Nie od jawora. Kupił w jednym z punktów agro-sieci, ktoś zostawił w rozliczeniu.

11,823

Pisałem wczoraj wieczorem zPiotrem. Mieszka 2 km od zbiornika w Mietkowie. Puki co obserwuje poziom wody i oby gorzej nie było.
Generalnie też wlazłem z rana na forum by zapytać czy któryś z kolegów nie potrzebuje pomocy.

11,824 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2024-09-18 08:14:59)

Przypomniało mi się że wczoraj widziałem jakiegoś tictoca z wioski która zmiotła woda. Widać było jak na boku leży przyczepa, wózek z hederem i kombajn.
Chyba 512 niebieska a wózek zielony fortschitowy.

Pytać możemy czy ktoś potrzebuje ale czy potencjalny poszkodowany tu zajrzy? Pomyśli o tym? Ma jak?

11,825

Znów co innego widzę na podglądzie posta ico innego po wysłaniu

11,826

U mnie też tak jest

Rolnik z powołania:-)

11,827

Ja mieszkam koło Nysy. W mojej miejscowości wylała rzeka i pół wioski zalało, a drugie pół miało wodę w piwnicy od gruntu.
Ja osobiście jestem w bardziej komfortowej sytuacji bo mieszkam trochę wyżej

11,828

Koledzy mam takie pytanie czy można bez obaw pracować osiemdziesiątką z sieczkarnią Orkan 2 ? Orkan nie ma sprzęgła grzechotki jak np rotacyjna przy wyłączaniu maszyny jak np w c360 wom na luz i Orkan sobie prędkość na luzie wytraci a w c385 jest to sprzęgło hydrauliczne, czy to się nie uszkodzi?

11,829

Massey napisał/a:

Koledzy mam takie pytanie czy można bez obaw pracować osiemdziesiątką z sieczkarnią Orkan 2 ? Orkan nie ma sprzęgła grzechotki jak np rotacyjna przy wyłączaniu maszyny jak np w c360 wom na luz i Orkan sobie prędkość na luzie wytraci a w c385 jest to sprzęgło hydrauliczne, czy to się nie uszkodzi?

W razie draki się poślizga, ale C385 jest na tyle słabe, że odczuwa zwolnienie sprzęgła bez obciążenia. Jak mikropompa da ciśnienie to wałek pokręci. W rębaku do drewna sosnowego z tzw dwójek, dwa razy w miesiącu trzeba było robić tarczki i dlatego uważam, że to gówno nie traktor do napędzania maszyn mocno obciążających WOM. Najgorszy ZT jest lepszy pod tym względem od najlepszego URSUSO/ZETORA podobnej mocy. Zwykła 4011 więcej wytrzyma. Kto robił ten wie, nawet z prasą K454.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

11,830

Massey napisał/a:

A co ty chcesz robić tym orkanem?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,831

Doszło mi parę ha łąk nie koszonych parę lat i chciałbym tą starą trawę ściąć

11,832

Massey napisał/a:

Sprzęgło jednokierunkowe na wom można dokupić osobno. Ok 300zł kosztuje.
Ale nic się nie stanie.  Chyba że stale będziesz włączać i wyłączać to w końcu może spiłujesz tłoczki. Chociaż to chyba żaden problem bo jak szukałem większego ursusa niż moje 904 to w co drugim wom krecił się na stałę więc tłoczku piłował.

Tacy są u nas fachowcy od ursusa że raz a porządnie zrobić nie potrafią (inna sprawa że części są tak wykonane ze nowa tarczka do nowego kosza nie pasuje). Fabrycznie złożony wom w 1222 to po 10 latach w rekaku z HDS wciaż dzialał a już poprawiany tyle nie da rady. Widziałem np "fachowiec" zalozył sprzęgło na 6 tarczek bo trwalsze niż te na 5 tyle że wałka nie zmienił na dluzszy to jeszcze szybciej się skończyło niż termin na fakturze za czesci. Chociaż wciąż ursusy zasuwają w lasach więc ktoś potrafi je dobrze zrobić.
Mój u mnie wom nie miał robionego przez 11 lat i wciąż sprawny sprzedalem. Tak jak kupiłem. A u poprzednika w t088 dużo latał.

11,833

Myślałem że znam Hymn Polski a tu niespodzianka https://pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_Polski
Kto słyszał o jeszcze dwóch zwrotkach ? Dlaczego zostały pominięte, szczególnie jedna ? Kto ustalał kanon, kiedy i dlaczego ?
Na myśl mi przychodzi tworzenie Nowego Testamentu i manewry przy dekalogu.
Człowiek całe życie się uczy ...

11,834

U nas w podstawówce dzieci mają wszystkie zwrotki obcykane, tak samo hymn szkoły. Nowa dyrektorka dużą wagę do tego przykłada. Z resztą szkoła jest imienia Straży Granicznej II RP. Przed II wś właśnie w sąsiedniej wiosce przechodziła granica. Dużo źródeł podaje że właśnie tu polegli pierwsi podczas wojny

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,835

Pełny szacunek dla Pani Dyrektor, za odwagę.

Niemiec, Moskal nie osiędzie,
gdy jąwszy pałasza,
hasłem wszystkich zgoda będzie
i ojczyzna nasza.

Na to wszystkich jedne głosy:
"Dosyć tej niewoli
mamy Racławickie Kosy,
Kościuszkę, Bóg pozwoli".

11,836

Jak szkole nadawany był patron to jeszcze nie była dyrektorem bo dopiero jest od września tego roku ale i tak nad tą całą procedurą właśnie ona czuwała. Wiosną obchodzony jest dzień patrona i przyjechała też delegacja SG to byli pod dużym wrażeniem z jaką powagą i szacunkiem jest to obchodzone, poczet sztandarowy na najwyższym poziomie.
Na początku tego roku ukazała się książka jej (i jeszcze jednego gościa) autorstwa:
Pierwsza linia obrony 1939

E 516 na części
Telefon 695 076 269