11,821

Odp: GG FORUMOWE

androl napisał/a:

Działa to Pw ? bo wysłałem Ci link
JD to dobry wybór, zięć niedawno kupił 8330

To już wiem od kogo ciągnika pożyczyć smile Ten od jawora 8330?

11,822

Nie od jawora. Kupił w jednym z punktów agro-sieci, ktoś zostawił w rozliczeniu.

11,823

Pisałem wczoraj wieczorem zPiotrem. Mieszka 2 km od zbiornika w Mietkowie. Puki co obserwuje poziom wody i oby gorzej nie było.
Generalnie też wlazłem z rana na forum by zapytać czy któryś z kolegów nie potrzebuje pomocy.

11,824 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2024-09-18 08:14:59)

Przypomniało mi się że wczoraj widziałem jakiegoś tictoca z wioski która zmiotła woda. Widać było jak na boku leży przyczepa, wózek z hederem i kombajn.
Chyba 512 niebieska a wózek zielony fortschitowy.

Pytać możemy czy ktoś potrzebuje ale czy potencjalny poszkodowany tu zajrzy? Pomyśli o tym? Ma jak?

11,825

Znów co innego widzę na podglądzie posta ico innego po wysłaniu

11,826

U mnie też tak jest

Rolnik z powołania:-)

11,827

Ja mieszkam koło Nysy. W mojej miejscowości wylała rzeka i pół wioski zalało, a drugie pół miało wodę w piwnicy od gruntu.
Ja osobiście jestem w bardziej komfortowej sytuacji bo mieszkam trochę wyżej

11,828

Koledzy mam takie pytanie czy można bez obaw pracować osiemdziesiątką z sieczkarnią Orkan 2 ? Orkan nie ma sprzęgła grzechotki jak np rotacyjna przy wyłączaniu maszyny jak np w c360 wom na luz i Orkan sobie prędkość na luzie wytraci a w c385 jest to sprzęgło hydrauliczne, czy to się nie uszkodzi?

11,829

Massey napisał/a:

Koledzy mam takie pytanie czy można bez obaw pracować osiemdziesiątką z sieczkarnią Orkan 2 ? Orkan nie ma sprzęgła grzechotki jak np rotacyjna przy wyłączaniu maszyny jak np w c360 wom na luz i Orkan sobie prędkość na luzie wytraci a w c385 jest to sprzęgło hydrauliczne, czy to się nie uszkodzi?

W razie draki się poślizga, ale C385 jest na tyle słabe, że odczuwa zwolnienie sprzęgła bez obciążenia. Jak mikropompa da ciśnienie to wałek pokręci. W rębaku do drewna sosnowego z tzw dwójek, dwa razy w miesiącu trzeba było robić tarczki i dlatego uważam, że to gówno nie traktor do napędzania maszyn mocno obciążających WOM. Najgorszy ZT jest lepszy pod tym względem od najlepszego URSUSO/ZETORA podobnej mocy. Zwykła 4011 więcej wytrzyma. Kto robił ten wie, nawet z prasą K454.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

11,830

Massey napisał/a:

A co ty chcesz robić tym orkanem?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,831

Doszło mi parę ha łąk nie koszonych parę lat i chciałbym tą starą trawę ściąć

11,832

Massey napisał/a:

Sprzęgło jednokierunkowe na wom można dokupić osobno. Ok 300zł kosztuje.
Ale nic się nie stanie.  Chyba że stale będziesz włączać i wyłączać to w końcu może spiłujesz tłoczki. Chociaż to chyba żaden problem bo jak szukałem większego ursusa niż moje 904 to w co drugim wom krecił się na stałę więc tłoczku piłował.

Tacy są u nas fachowcy od ursusa że raz a porządnie zrobić nie potrafią (inna sprawa że części są tak wykonane ze nowa tarczka do nowego kosza nie pasuje). Fabrycznie złożony wom w 1222 to po 10 latach w rekaku z HDS wciaż dzialał a już poprawiany tyle nie da rady. Widziałem np "fachowiec" zalozył sprzęgło na 6 tarczek bo trwalsze niż te na 5 tyle że wałka nie zmienił na dluzszy to jeszcze szybciej się skończyło niż termin na fakturze za czesci. Chociaż wciąż ursusy zasuwają w lasach więc ktoś potrafi je dobrze zrobić.
Mój u mnie wom nie miał robionego przez 11 lat i wciąż sprawny sprzedalem. Tak jak kupiłem. A u poprzednika w t088 dużo latał.

11,833

Myślałem że znam Hymn Polski a tu niespodzianka https://pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_Polski
Kto słyszał o jeszcze dwóch zwrotkach ? Dlaczego zostały pominięte, szczególnie jedna ? Kto ustalał kanon, kiedy i dlaczego ?
Na myśl mi przychodzi tworzenie Nowego Testamentu i manewry przy dekalogu.
Człowiek całe życie się uczy ...

11,834

U nas w podstawówce dzieci mają wszystkie zwrotki obcykane, tak samo hymn szkoły. Nowa dyrektorka dużą wagę do tego przykłada. Z resztą szkoła jest imienia Straży Granicznej II RP. Przed II wś właśnie w sąsiedniej wiosce przechodziła granica. Dużo źródeł podaje że właśnie tu polegli pierwsi podczas wojny

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,835

Pełny szacunek dla Pani Dyrektor, za odwagę.

Niemiec, Moskal nie osiędzie,
gdy jąwszy pałasza,
hasłem wszystkich zgoda będzie
i ojczyzna nasza.

Na to wszystkich jedne głosy:
"Dosyć tej niewoli
mamy Racławickie Kosy,
Kościuszkę, Bóg pozwoli".

11,836

Jak szkole nadawany był patron to jeszcze nie była dyrektorem bo dopiero jest od września tego roku ale i tak nad tą całą procedurą właśnie ona czuwała. Wiosną obchodzony jest dzień patrona i przyjechała też delegacja SG to byli pod dużym wrażeniem z jaką powagą i szacunkiem jest to obchodzone, poczet sztandarowy na najwyższym poziomie.
Na początku tego roku ukazała się książka jej (i jeszcze jednego gościa) autorstwa:
Pierwsza linia obrony 1939

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,837

W ostatnim czasie stawiano u kogoś z Was linie wysokiego napięcia?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,838

3 km ode mnie przechodzi i właśnie będą wymieniać słupy te kratowe, część już leży na polach. Słyszałem dwie wersje że mają płacić za słup 10 lub 12 tyś.
Wczoraj zaczęli u mnie wymianę linii niskiego napięcia, ponoć falownik pv ma się już latem nie wyłączać.

11,839

Koło mnie własnie stawiają nową linię 400kW, co do wyceny nic nie wiadomo. Kilka lat temu niedaleko stawiali 2x400kW to za słup dość mało dawali ale za teren pod podobno przyzwoicie. Ale każdy co innego gadał ile dostał

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,840

A ja na działce mam słup 750 i nie dość że nic nie dostaję to płacę podatek nie rolny tylko jak za grunty pod zabudową

Rolnik z powołania:-)