281

Odp: Salon polityczny

Cisza, spokój. Masa ludzi, rodziny z małymi dziećmi, inwalidzi na wózkach. Każdy z elementem (flaga, czapka, szalik, opaska itd) w polskich barwach narodowych.
Policji umundurowanej bardzo mało. Na skrzyżowaniach blokowali ruch. dużo tajniaków wmieszanych w tłum. Nie było kordonów kilkurzędowych w pełnym bojowym rynsztunku jak 15 marca na Wiejskiej. Nawet ten pozorny spokój zgodny z rozkazem nie zmieni mojego zdania o tej formacji. Na balkonach warszawki więcej biało-czerwonych niż tęczowych.
Ogólnie miło.

282 Ostatnio edytowany przez sławek 42 (2024-12-03 23:26:00)

W tym temacie można spokojnie pogdybać. Co by było gdyby.
Rudy już nie ma wiele ruchów. Sam się osadził w narożniku. Nie może dopuścić do wyboru prezydenta innego niż swój, w przeciwnym razie wszyscy funkcyjni (decyzyjni) idą siedzieć na długie lata.
Wrócę pamięcią do wydarzeń z 15 marca i ulicy Wiejskiej w Warszawie. Widziałem, z odległości kilkunastu metrów jak to wyglądało. Stare psy (powiedzmy w moim wieku) dyrygowali - młode psy atakowały - na rozkaz - nie pod wpływem rozwijającego się zagrożenia. Ani zagrożenia zdrowia i życia funkcjonariuszy, ani ładu i porządku publicznego. Moim zdaniem to była ustawka. Kierwiński jeszcze za mojego żywota ma iść do więzienia. Dopilnuję.
Pytanie, co się wydarzy, przy scenariuszu nr 3. Wybory prezydenckie się odbędą, wygra kandydat nie ten co powinien. Hołownia już się zdeklarował, bez względu na wynik wyborów ja będę prezydentem. PKW nie uzna legalności wyborów.
Rudy wysyła kilku szczyli w szmatach z napisem policja pod drzwi pałacu prezydenckiego. Dochodzę do właściwego pytania. Jak zachowają się wyborcy tego legalnie wybranego prezydenta i jak się zachowa policja. Jak zachowa się dowództwo policji to ja wiem bez pytania. O zwykłych tzw funkcjonariuszy pytam. Będzie ich interesowała tylko cyfra która wpływa co miesiąc na konto, czy może jeszcze coś ? Może ktoś z czynnych to czyta, podsuwam temat do przemyślenia.
Międzynarodowy trybunał wojskowy w Norymberdze 1945 rok. Nie tyle narzucam co przypominam. Tam na stryczek poszli zarówno ci co rozkazy wydawali, co i rozkazy wykonywali. Po równo. Wiadomo, nie ta skala, za to schemat ten sam. Pieski, co mnie ganialiście 15 III 2024 w Warszawie na ul. Wiejskiej - będziecie siedzieć w więzieniu razem ze swoimi zwierzchnikami.
Ciekawe czy mają świadomość, że są w zorganizowanej grupie przestępczej o charakterze zbrojnym ?
Tego typu służby są potrzebne każdemu rządowi. Resorty siłowe nie przypadkowo mają jakieś suweniry w postaci pensji czy warunków pracy. Dudki są lekiem na wszystkie smutki - jak mówią górale. Poza tym coraz więcej widzę "funkcjonariuszy" z zarostem. Nie mówię że na twarzy, bo najpierw to trzeba ją mieć. Myślę, że po prostu nie mogą bez obrzydzenia patrzeć na swoje facjaty w lustrze.

283 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2024-12-04 00:31:45)

Jak sobie wezmą do milicji obywateli z krainy na u  to wszystko o czym pisałeś będzie do zrobienia.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

284

Ano w Gruzji już się zaczęło. Śp Lech Kaczyński tamtejszej demokracji bronił jak niepodległości Polski. Jego idea zdaje się przegrywa.
Kto nawet demokratycznie obejmie władzę i pozyska resorty siłowe, do następnych wyborów może robić co chce - bezkarnie.
Dopóki działa system represji (opresji). W formie jaka jest obecnie.
Nie będę się napierd...ł z 25 letnim osiłkiem na piąchy bo mi wpierd..i. To samo z narzędziami. On statystycznie strzela w roku 16 szt amunicji, ja 1600 szt. Nie startuję, te relacje między nami ustala prawo i napisy na szmatach na grzbiecie. Dopóki obowiązuje. Kiedy prawo wybiera się na spacer, co ma miejsce obecnie - zobaczymy co się wydarzy.

285 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2024-12-05 08:51:17)

Cóż te wybory będą dla nas kluczowe. Wygra rafalek ( specjalnie z małej) to zwijanie kraju przyspieszy....PiS wystawił waleta zamiast asa i wszyscy mają szansę na drugą tur. Gdyby konferencja wystawiła Krzysztofa.....
Ale cóż prawdopodobnie wgra Rafał i za 3 lata będziemy mieli koalicji dość PiSu nie będzie i Krzysztof będzie miał szansę na premierowanie....

286

rafalek wygra przez młodzież która nie powinna mieć prawa głosu. Widziałem kilka filmików, gość zatrzymuje na ulicy takich 18-20 latków i pyta ktora   partia najgorsza No oczywiście pis a dlaczego? Boo yyy łamią konstytucję. A która najlepsza oczywiście po a czemu? nie wiem, jaki mają program? Nie wiem. Głosują na hasło *** pis i tylko tyle. Żadnej wiedzy. Oglądając takie materiały dochodzę do wniosku, że aby głosować trzeba zdać egzamin z wiedzy każde partii,czołowych kandydatów, programu wyborczego każdej z partii biorącej udział w wyborach. Zdajesz otrzymujesz karty do głosowania, ciul tam niech te wybory będą trwały i miesiąc ale niech będą obiektywne.

287

Jestem wywrotowcem....
Głos powinien mieć tylko ktoś kto coś posiada.
Mieszkanie ziemię chociaż umowę o pracę. A nie nierób z mieszkania komunalnego utrzymujący się z zasiłku....

288

Większość młodych których znam jest prawicowa. Jeden ze znajomych który jeszcze niedawno krzyczał tylko sld, obecnie jest zagorzałym konfederatą. Za wcześnie więc dzielić skórę na niedźwiedziu.

289

Powiem co myślę. Tamta władza była zła a ta jest jeszcze gorsza

Rolnik z powołania:-)

290

Ja to mam w życiu prze.ebane, zawsze mam rację. Mamy MERCOSUR. I już szukam oficera prowadzącego eko. Tam gdzie miał być jęczmień będą miododajne. Wczoraj przypominałem sobie ustawianie pługa PH1-442, po kilku latach totalnej bezorki, a musiałem zaorać 1,1 ha świerzo nabytej nowizny zarośniętej po pas. Oj trzeba poprawić kilka rzeczy w TUZ-ie Knura, a pług jak zwykle - bezkonkurencyjny, tylko szofer się z początku motał. Jak wszystko sobie przypomniał, to zostało poskładać pług i zjechać do zajezdni. Zamiast bezorki będą miododajne i przyoranie słomy, na kasę będzie lepiej, a jeszcze mulczer trzeba będzie kupić i tyle. Pozdrawiam ambitnych, Ukraina z jednej, a MERCOSUR z drugiej tak was do..bią, że komornicy posprzątają po was. Smutno mi to pisać, ale  Ursula nas dzisiaj sprzedała, bo hitlerowcy od dawna dobrze się czują w Południowej Ameryce.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

291

MAREKPE napisał/a:

Ja to mam w życiu prze.ebane, zawsze mam rację. Mamy MERCOSUR. I już szukam oficera prowadzącego eko. Tam gdzie miał być jęczmień będą miododajne. Wczoraj przypominałem sobie ustawianie pługa PH1-442, po kilku latach totalnej bezorki, a musiałem zaorać 1,1 ha świerzo nabytej nowizny zarośniętej po pas. Oj trzeba poprawić kilka rzeczy w TUZ-ie Knura, a pług jak zwykle - bezkonkurencyjny, tylko szofer się z początku motał. Jak wszystko sobie przypomniał, to zostało poskładać pług i zjechać do zajezdni. Zamiast bezorki będą miododajne i przyoranie słomy, na kasę będzie lepiej, a jeszcze mulczer trzeba będzie kupić i tyle. Pozdrawiam ambitnych, Ukraina z jednej, a MERCOSUR z drugiej tak was do..bią, że komornicy posprzątają po was. Smutno mi to pisać, ale  Ursula nas dzisiaj sprzedała, bo hitlerowcy od dawna dobrze się czują w Południowej Ameryce.

Racja cytując klasyka idzmy na wschód tam musi być jakaś cywilizacja,tak prawdę mówiąc od 35lat jesteśmy niewolnikami zachodu kolejne rządy po 89 roku rozsprzedały nasz kraj.

292

Na moje to ci co sami bezpośrednio sprzedadzą to co wyprodukują nie będą mieli źle. Widzę po sobie jak z jajkami. Tak samo ludzie pytają się brata kiedy w końcu ubije jakiegoś rogacza co by można kupić świeżą wołowine. Takich ludzi co są w stanie zapłacić za dobry towar nie brakuje, trzeba tylko czasu żeby ich wokół siebie skupić

E 516 na części
Telefon 695 076 269

293

Zgadzam się, taka forma bez innych pośredników da największy zysk alee tylko to raczej dodatek, ciężko się utrzymać i jeszcze coś zainwestować z takiej sprzedaży, przynajmniej na początku zanim się to bardziej rozwinie i klientów przybędzie, ludzie też w większości nie śpią na forsie, kupują tanio w stonce czy tam innych... A iść na etat też teraz nie łatwo, w mojej okolicy wielki znany zakład produkujący naczepy, redukcja zatrudnienia, później redukcja godzin pracy, inwestycje wstrzymane bo wisi na włosku, sprzedaż naczep spadła bo transport też w coraz głębszej doopie.

294

https://www.facebook.com/AnnaEwaCicholska/?locale=pl_PL
Można ją lubić lub nie. Przynajmniej 2 x w roku jest w mojej gminie, rozmawia z ludźmi. Wczoraj nawet powiedziała o tym w sejmie
Zostało mi 5 lat gospodarzenia do emerytury (jak uda się dożyć). Czy ziemia którą odziedziczą moje dzieci będzie miała jakąś wartość ?.

295

Laszek napisał/a:

Na moje to ci co sami bezpośrednio sprzedadzą to co wyprodukują nie będą mieli źle. Widzę po sobie jak z jajkami. Tak samo ludzie pytają się brata kiedy w końcu ubije jakiegoś rogacza co by można kupić świeżą wołowine. Takich ludzi co są w stanie zapłacić za dobry towar nie brakuje, trzeba tylko czasu żeby ich wokół siebie skupić

Walczę z tym. Sprzedaję miód, mąki, kaszę gryczaną.
Czasu na to potrzeba dużo, rozmowy z klientami, robienie paczek, wyjazdy do młyna itd. jak podliczyłem to wcale dużo nie zostaje w kieszeni z tego. Za mąkę to mniej niż pensja minimalna miesięczna, z tym że to z całego roku. Nie wiem na jaką skalę musiałbym sprzedawać żeby mieć z tego jakiś zauważalny pieniądz. A większą skala to zabiera więcej czasu a w polu też trzeba się obrobić

296

Do sprzedaży bezpośredniej trzeba mieć wygadanego emeryta kręcącego się po podwórku.... Bo masa czasu idzie na te pogaduchy. Do tego klient się zapowiada czekasz jesteś uwiązany w pole nie pojedziesz a on jedzie i jedzie.....
W związku z tym że rolników mocno ubyło w zeszłym roku pierwszy raz zacząłem sprzedawać ziarno na worki okolicznym mieszkańcom dla ich 10 kur....
I mimo starań pierwszy raz na gospodarstwie musiałem gazować miesiąc temu ziarno. Niby pilnowane ale chyba ktoś przywlekl.... Ojciec gospodarzył przez 30 lat nie miał ja 20 nie miałem.... zawsze magazyny i strategiczny sprzęt pryskane przed żniwami....

297

Dlatego wolę sam zawieźć jajka niż czekać żeby przyjechali na miejsce i jeszcze się rozglądali co gdzie i jak... Mając klientów w różnych instytucjach wiele spraw można mocno popchnąć do przodu poza kolejką a to bezcenne

E 516 na części
Telefon 695 076 269

298

Po ile jajka sprzedajesz, ile masz kurek i jaka nieśność?

299

Ja po 1,5 ale nieśność w mojej ekologii to maks 40%, ale wszystko co jest, znika jutro.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

300 Ostatnio edytowany przez Laszek (2024-12-08 14:43:32)

Mam starych kur sporo i mocno zaniżają mi średnią. Około 450 do 500 dziennie. Cena od 0,8 do 1,2. Towaru brakuje ale za dużo jak dobiorę to może zostać i wtedy trochę szkoda.
Trochę nie w temacie chyba piszemy

E 516 na części
Telefon 695 076 269