301

Odp: Salon polityczny

MAREKPE napisał/a:

Ja po 1,5 ale nieśność w mojej ekologii to maks 40%, ale wszystko co jest, znika jutro.

Masz certyfikat? Jeśli nie to nie obrażaj osób które go mają kosztem babrania się w bzdurnych przepisach i nie pisz że masz ekologiczne

Rolnik z powołania:-)

302

Laszek napisał/a:

Mam starych kur sporo i mocno zaniżają mi średnią. Około 450 do 500 dziennie. Cena od 0,8 do 1,2. Towaru brakuje ale za dużo jak dobiorę to może zostać i wtedy trochę szkoda.
Trochę nie w temacie chyba piszemy

Nie wyobrażam sobie jak tyle można sprzedać. Chyba że jakieś duże miasto pod nosem masz

303 Ostatnio edytowany przez androl (2024-12-08 19:24:26)

Pajej napisał/a:
MAREKPE napisał/a:

Ja po 1,5 ale nieśność w mojej ekologii to maks 40%, ale wszystko co jest, znika jutro.

Masz certyfikat? Jeśli nie to nie obrażaj osób które go mają kosztem babrania się w bzdurnych przepisach i nie pisz że masz ekologiczne

No to Pajej dowaliłeś do pieca. Na jakiegoś urzędnika kontrolera masz predyspozycje. Powinieneś tylko papiery sobie wyrobić.

304

Pajej bo mam "markie". Dochodziło do 600 sztuk i też schodziło ale to wymaga czasu żeby znaleźć klienta. Uwierz że gdzie indziej nie kupią już jajek. Pod nosem 15km mam Piłę a to nie duże miasto. W samej wiosce chyba tylko jeszcze jeden gość ma kury ale to bardziej jako hobby na potrzeby rodziny. Co do Piły to kiedyś stałem na rynku i jajek jest tam opór ale NIKT nie ma tam ze swojego gospodarstwa, tylko przerzut. Nigdy nie wracałem z towarem do domu a teraz nie mam już potrzeby tam jechać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

305

androl napisał/a:
Pajej napisał/a:
MAREKPE napisał/a:

No to Pajej dowaliłeś do pieca. Na jakiegoś urzędnika kontrolera masz predyspozycje. Powinieneś tylko papiery sobie wyrobić.

Po prostu złożyłem papiery na ekologię i wiem z czym to się je. Jakie wymagania itd. dlatego wkurza mnie i to bardzo jak ktoś słowem ekologiczne szafuje na prawo i lewo nie mając do tego prawa

306

Laszek napisał/a:

Pajej bo mam "markie". Dochodziło do 600 sztuk i też schodziło ale to wymaga czasu żeby znaleźć klienta. Uwierz że gdzie indziej nie kupią już jajek. Pod nosem 15km mam Piłę a to nie duże miasto. W samej wiosce chyba tylko jeszcze jeden gość ma kury ale to bardziej jako hobby na potrzeby rodziny. Co do Piły to kiedyś stałem na rynku i jajek jest tam opór ale NIKT nie ma tam ze swojego gospodarstwa, tylko przerzut. Nigdy nie wracałem z towarem do domu a teraz nie mam już potrzeby tam jechać

Gratuluję że tak to rozwinąłeś. Myślałem też o kurach ale pastwiskowych żeby towar był na prawdę premium, ale raz boję się że nie znajdę klientów dwa to chyba jestem za mało sumienny do pracy ze zwierzętami

307

Pajej napisał/a:
androl napisał/a:
Pajej napisał/a:

Po prostu złożyłem papiery na ekologię i wiem z czym to się je. Jakie wymagania itd. dlatego wkurza mnie i to bardzo jak ktoś słowem ekologiczne szafuje na prawo i lewo nie mając do tego prawa

W takim razie musze wystąpić o certyfikat żeby jajka od swoich dziewięciu kurek, nazwać ekologicznymi.

308

Tak. Coś w tym dziwnego. Jeśli nie masz certyfikatu a swój produkt nazywasz ekologicznym to łamiesz prawo.
Znając życie to te kurki karmisz zbożem z własnego gospodarstwa na które stosowałeś nawozy i opryski tak?

309 Ostatnio edytowany przez androl (2024-12-08 22:22:54)

Dobrze że tak podatnych na indoktrynację nie jest aż tak wielu.

310

To tak jakby każdy mógł o sobie powiedzieć że jest profesorem, żeby posługiwać się tym tytułem to trzeba trochę poświęcić. Podobnie jest z ekologicznym gospodarstwem.
Może i mam jobla na tym punkcie ale przynajmniej postarajcie się mnie zrozumieć

311

To klient oceni jakie jest to jajko. Karmię je zbożem które jest pryskane, kury mają wybieg ale niechętnie z niego korzystają- wolą paśnik. Właśnie dlatego wolę jechać z towarem do klienta niż on do mnie. Ostatnio na święta trochę zbrakło mi towaru i niektórzy musieli dokupić na rynku czy to w sklepie. Wszyscy stwierdzili że lepiej niech jest ciut mniej ale dobre. Pamiętam jedna babka na początku zamówiła 6 paletek i za jakiś czas mi dzwoni. Panie Rafale co pan ma za jajka? Ja z lekka osrany że czy coś się stało a ona mi że wszystkie wybiła i ani jednego zbuka. A wcześniej to była norma

E 516 na części
Telefon 695 076 269

312

Nie wątpię że masz jaja wysokiej jakości. Nie pamiętam też żebyś pisał że one są ekologiczne więc to nie do Ciebie piłem w tych moich wypocinach o eko.
Ja Ciebie podziwiam że zbudowałeś sobie rynek zbytu. Przy tej skali nawet jak z jednej sztuki zostanie 50gr to i tak przyzwoity masz zysk miesięczny.
Gratulacje

313

Dzięki. Z tego co zauważyłem to ludzi trochę denerwuje jak słyszą jajka ekologiczne albo z wolnego wybiegu. Na początku jak pytali czy to z wolnego wybiegu to mówiłem że u mnie są z szybkiego wybiegu. Powiem Ci że czasem można mieć tego dość. Jak każda hodowla człowiek codziennie uwiązany. Ostatnio Andrzejki człowiek trochę dał ognia ale rano trzeba wstać. Plus tylko taki że mamy możliwość wyjechać gdzieś na wakacje bo ma się kto tym zająć. Jak doiłem krowy to też przeszło przez myśl żeby wstawić krowy zamiast kur ale to już by za mnie nikt nie zrobił i wtedy żyjesz żeby pracować

E 516 na części
Telefon 695 076 269

314

Dzisiaj zasłyszane.
Polityk jak żółw na słupie.
Wiadomo
- nie wlazł tam sam
- nie powinien tam być
- sam też nie wie co tam robi
- jest za wysoko jak na swoje możliwości
- wszyscy się zastanawiają kto go tam posadził ?