121

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

czy do sianokiszonki trzeba wyjąc wanne z tarka

122

Nie trzeba,ja mam taką blache którą się przykrywa tarke.

123

Ja mam tarkę i jak robię sianokoiszonkę nic nie zatykam i idzie jak burza.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

124

Panowie a czy przy sianokiszonkach robionych sieczkarnią nie obawiacie sie prętów z przegrabiarki które mogły sie gdzieś zawieruszyć w trawie i nieżle mogą "narozrabiać" ?

125

Trochę się obawiałem na początku , po dwóch sezonach w sianokiszonce żadne pręty nie dostały się do bębna , no chyba że pręty potnie bez obrażeń a ja o tym nie wiem , aż strach pomyśleć co by się stało gdyby taki pocięty pręt dostał się do kiszonki.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

126

do czego służą dociski na nożach

127

pręty potnie na plasterki, sąsiadowi urwał się pręt z osłony podbieracza i poszedł na sieczkarnię pocieło go na sztuki, noże nie wyleciały.
dociski dociskają noże jak sprężyna smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

128

Witajcie! mam problem z wyrzutem, na lewo strone jeszcze jako tako wyrzuca ale do tyłu lub na prawo to juz w ogóle i to na najdłuższej sieczce, zrobiło sie to gdy wymieniłem noże na nowe i stalnice przełożyłem na drugą strone i w ogóle nie moge dobrze tych nozy ustawic, nic tam poprostu nie widac z góry. Może wiecie jak najlepiej je ustawić?Czy tylko z góry się je ustawia czy sa tez inne sposoby? Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam.

129

Można je ustawić z góry,a wyrzuca ci słabo pewnie dlatego ze ustawiłeś za duża odległość między nożami a wanną one musza o nia praktycznie dotykać o nią no i wanna musi być prosta nie pofalowana,a jak je ustawić to już gdzieś o tym pisałem,powodzenia i pozdrawiam!!

130

tak marczi80 ma rację, odsuń stalnicę, poluzuj noże, dosuń je do obudowy, potem dosuń stalnicę i dopiero teraz ustaw precyzyjnie noże  do stalnicy. szczelnia między nożami i wanną ma być możliwie najmniejsza tak samo ze stalnicą noże mają się niemal ocierać.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

131

Dzieki panowie.Moze orientujecie sie gdzie mozna kupic nowa tarke bo moja juz jest troche wytarta na srodku a na brzegach jest wieksza wiec ciezko bedzie mi ustawic nowe noze do niej. Czy to sie kupuje wanne razem z tarką?Dzieki i pozdrawiam!

132

ja kupiłem gładką wannę za 200zł w piaskach, z tarkami była po 380. to są piaski na granicy dolnośląskiego i wlkp, niestety nazwy sklepu nie pamiętam.

133

szkoda ze tak daleko odemnie no ale bede szukał cos blizej. Pzynajmniej mam juz rozeznanie w cenie.Dzieki.

134

Fenol jeśli to piaski koło Gostynia w wlkp to sklep nazywa się Marwin i oni mają części do forszajów

135

Jerzy123 z tego co sie orientuje to można wymienić tylko te żeberka,noży nie ustawia się wzgledem tarki tylko wanny.

136

Koledzy mam pytanie, czy trawę da rade kosić przystawką do kukurydzy tą z motowidłami??
Bo jeden facet chce żebym pojechał mu tym kosić...

137

Ja kiedyś ciąłem żyto przystawką od kukurydzy , porażka a trawa gożej się tnie niż żyto wię raczej lipa.

138

trawa czy trawa sudańska? bo to możeby się udało. inaczej nie ma szans.

139

to ja mu powiem, żeby lepiej dał sobie spokój z tą kiszonką moją maszyną hehe

140

Załóż podbierak i niech gość skosi kosiarką a podbierakiem to można się powścikać.