Odp: Sieczkarnie Fortschritt
czy do sianokiszonki trzeba wyjąc wanne z tarka
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Sieczkarnie » Sieczkarnie Fortschritt
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy do sianokiszonki trzeba wyjąc wanne z tarka
Nie trzeba,ja mam taką blache którą się przykrywa tarke.
Ja mam tarkę i jak robię sianokoiszonkę nic nie zatykam i idzie jak burza.
Panowie a czy przy sianokiszonkach robionych sieczkarnią nie obawiacie sie prętów z przegrabiarki które mogły sie gdzieś zawieruszyć w trawie i nieżle mogą "narozrabiać" ?
Trochę się obawiałem na początku , po dwóch sezonach w sianokiszonce żadne pręty nie dostały się do bębna , no chyba że pręty potnie bez obrażeń a ja o tym nie wiem , aż strach pomyśleć co by się stało gdyby taki pocięty pręt dostał się do kiszonki.
do czego służą dociski na nożach
pręty potnie na plasterki, sąsiadowi urwał się pręt z osłony podbieracza i poszedł na sieczkarnię pocieło go na sztuki, noże nie wyleciały.
dociski dociskają noże jak sprężyna
Witajcie! mam problem z wyrzutem, na lewo strone jeszcze jako tako wyrzuca ale do tyłu lub na prawo to juz w ogóle i to na najdłuższej sieczce, zrobiło sie to gdy wymieniłem noże na nowe i stalnice przełożyłem na drugą strone i w ogóle nie moge dobrze tych nozy ustawic, nic tam poprostu nie widac z góry. Może wiecie jak najlepiej je ustawić?Czy tylko z góry się je ustawia czy sa tez inne sposoby? Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam.
Można je ustawić z góry,a wyrzuca ci słabo pewnie dlatego ze ustawiłeś za duża odległość między nożami a wanną one musza o nia praktycznie dotykać o nią no i wanna musi być prosta nie pofalowana,a jak je ustawić to już gdzieś o tym pisałem,powodzenia i pozdrawiam!!
tak marczi80 ma rację, odsuń stalnicę, poluzuj noże, dosuń je do obudowy, potem dosuń stalnicę i dopiero teraz ustaw precyzyjnie noże do stalnicy. szczelnia między nożami i wanną ma być możliwie najmniejsza tak samo ze stalnicą noże mają się niemal ocierać.
Dzieki panowie.Moze orientujecie sie gdzie mozna kupic nowa tarke bo moja juz jest troche wytarta na srodku a na brzegach jest wieksza wiec ciezko bedzie mi ustawic nowe noze do niej. Czy to sie kupuje wanne razem z tarką?Dzieki i pozdrawiam!
ja kupiłem gładką wannę za 200zł w piaskach, z tarkami była po 380. to są piaski na granicy dolnośląskiego i wlkp, niestety nazwy sklepu nie pamiętam.
szkoda ze tak daleko odemnie no ale bede szukał cos blizej. Pzynajmniej mam juz rozeznanie w cenie.Dzieki.
Fenol jeśli to piaski koło Gostynia w wlkp to sklep nazywa się Marwin i oni mają części do forszajów
Jerzy123 z tego co sie orientuje to można wymienić tylko te żeberka,noży nie ustawia się wzgledem tarki tylko wanny.
Koledzy mam pytanie, czy trawę da rade kosić przystawką do kukurydzy tą z motowidłami??
Bo jeden facet chce żebym pojechał mu tym kosić...
Ja kiedyś ciąłem żyto przystawką od kukurydzy , porażka a trawa gożej się tnie niż żyto wię raczej lipa.
trawa czy trawa sudańska? bo to możeby się udało. inaczej nie ma szans.
to ja mu powiem, żeby lepiej dał sobie spokój z tą kiszonką moją maszyną hehe
Załóż podbierak i niech gość skosi kosiarką a podbierakiem to można się powścikać.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Sieczkarnie » Sieczkarnie Fortschritt
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo